• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

10.07.2021

15:59

MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA PRIPREMA AKCIJU! Selaković: Moramo više raditi na promociji naše zastave!

Politika

MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA PRIPREMA AKCIJU! Selaković: Moramo više raditi na promociji naše zastave!

Podeli vest

Ministarstvo spoljnih poslova priprema akciju kojom bi 15. septembra na Dan dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave svi Srbi, uključujući i one u regionu i dijaspori na svojim kućama istakli našu zastavu, rekao je danas ministar spoljnih poslova Nikola Selaković

On je to rekao na Samitu srpske omladine i studenata Balkana "Sinergija kao ključ uspeha", dodajući da bi trebalo više da radimo na izgradnji kulta srpske zastave.

Samit su, inače, organizovali Centar za edukaciju i razvoj omladine Beograda i Studentska konferencija univerziteta Srbije uz podršku Ministarstva spoljnih poslova.

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković je podržala takav stav ministra i istakla da bi trebalo da vodimo više računa i o ostalim srpskim nacionalnim simbolima. Selaković je istakao da mu je drago što je anketa među mladima u regionu pokazala da većina misli da su srpski jezik i ćirilica ono što povezuje Srbe i to, kazao je, jeste identitetska esencija i najvažnije tkivo srpskog identiteta ali da ima još dosta zajedničkih stvari.

To je prema njegovim rečima i naša crveno plavo bela zastava na čijoj promociji moramo da radimo više, jer je ona zajednička i Srbima u Srbiji i Republici Srskoj i Crnoj Gori.

- Zajedničke nacionalne vrednosti se promovišu proslavljanem značajnih datuma iz naše prošlosti, a Vlada Srbije je na predlog predsednika Aleksandra Vučića, što je učinila i Vlada Republike Srpske, lane ustanovila 15. septembar kao Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave - naveo je Selaković.

Istakao je da Ministarstvo spoljnjih poslova sa Upravom za dijasporu i Srbe u regionu ima program finansiranja za povezivanje Srba u regionu sa maticom.

- Jedan od rezultata tog programa je i ovaj projekat koji finansiramo, a od sledeće godine uključićemo ga u redovno budžetsko finansiranje našeg ministarstva. Takođe smo sa organizacijom srpskih studenata u inostranstvu potpisali protokol o saradnji i od ove godine naši ljudi koji studiraju u inostarnstvu mogu da volontiraju u našim ambasadama i generalnim konzulatima i da se osete korisnim za svoju zemlju - rekao je ministar.

Naveo je da se Uprava za dijasporu i Srbe u regionu uz ozbiljnu podršku Ministarstva spoljnih poslova ove godine fokusirala na projekte osnivanja škola srpskog jezika i kulture u dijaspori i najveći deo sredstšva je izdvojen za to.

Apelovao je na mlade iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine da dolaze u Srbiju što češhe i istakao da Srbija želi da pomogne mladima iz RS ili Crne Gore da ostanu tamo. Dodao je da ukoliko neko ne može tamo da ostane jer nema uslova i reši da ode, onda bi trebalo da dođe u Srbiju jer, kako je primetio, ako ode na Zapad pitanje je da li će njegova deca biti Srbi.

Gojković je podržala stav ministra Selakovića da bi veći značaj trebalo da pridajemo našoj zastavi, kao i drugim nacionalnim simbolima.

Prema njenim rečima, ranije vreme je bilo pod naletom tuđih kultura i sve što je tuđe nekako nam je bilo bliskije.

- Donosili smo suvenire iz raznih krajeva sveta, a trebalo bi da se više okrenemo svojim simbolima i da nam ne bude bez veze da pijemo kafu iz šolje sa bojama naše zastave - poručila je Gojković.

Predložila je i da za sledeći skup mladi iz svih krajeva gde ima Srba naprave nešto od trobojke koja nas spaja.

Primetila je i da globalizam za nacionalnu kulturu ne donosi neke prednosti za razliku od mnogih drugih oblasti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka!
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka!

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija