• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Promo

18.07.2021

11:21

Gradonačelnik Bakić na Paliću poželeo dobrodošlicu filmskim stvaraocima i ljubiteljima filma

Strahinja Babović

Politika

Gradonačelnik Bakić na Paliću poželeo dobrodošlicu filmskim stvaraocima i ljubiteljima filma

Podeli vest

Dodelom nagrada “Aleksandar Lifka” za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji – glumcu Aleksandru Berčeku i reditelju Kristijanu Pecoldu, kao i od ove godine uvedene specijalne počasne nagrade “Aleksandar Lifka” uručene slovenačkoj glumici Mileni Zupančić i nagrade “Undergraund spirit” za producentkinju Adu Solomon večeras je na prepunoj Letnjoj pozornici svečano otvoren 28. Festival evropskog filma na Paliću. Dobrodošlicu u svet sedme umetnosti, koja 28. put u naš grad donosi filmski duh Evrope, filmskim stvaraocima, gostima poželeo je gradonačelnik Subotice Stevan Bakić

 

On je podsetio da je uprkos pandemiji prošlogodišnje 27. izdanje palićke smotre najboljih filmova Evrope u skromnim uslovima ipak održano.

„Prošle godine sam, kao predstavnik grada domaćina, otvorio Festival evropskog filma Palić, u jednom skromnom okviru, sa velikim žalom što to ne činim na ovoj veličanstvenoj Letnjoj pozornici i pred mnogobrojnom publikom, koja skoro tri decenije verno prati ovu smotru najboljih filmova Evrope. Ipak, osećao sam ponos što smo, i u najtežim pandemijskim uslovima, uz neizvesnost i mnoga odlaganja, uspeli da održimo tradiciju i upriličimo prilagođen festivalski program. Zato večeras, pred početak 28. svetkovine filmske umetnosti na Paliću, stojim pred vama ispunjen velikim zadovoljstvom što se Festival vratio u svoj redovan termin i u svoj bioskop pod zvezdama“, rekao je gradonačelnik Bakić. 

Foto: Strahinja Babović

Najviše me ipak raduje, kazao je Bakić, što se takmičarski i revijalni program vratio pred svoju vernu publiku, koja će, od danas, do 23. jula moći da pogleda 12 filmova u Glavnoj takmičarskoj selekciji i još 108 filmova u preostalih 14 selekcija.

„Posebno nas raduje nacionalna premijera domaćeg ostvarenja po motivima romana Bore Stankovića, jer takvi projekti daju veliki doprinos negovanju srpske istorije i kulture. Kada govorimo o najboljem što Srbija ima, posebne čestitke upućujemo ovogodišnjem dobitniku priznanja „Aleksandar Lifka“ gospodinu Aleksandru Berčeku. Njegova, može se slobodno reći besmrtna, interpretacija lika kneza Miloša Velikog u TV drami „Karađorđeva smrt“ i seriji „Vuk Karadžić“ bila je, osamdesetih godina prošlog veka, prvi susret mnogih od nas sa ličnošću velikog srpskog državnika“, istakao je Bakić. 

Foto: Strahinja Babović

Ova ostvarenja, podvukao je Bakić,  dala su nemerljiv doprinos buđenju interesovanja za nacionalnu istoriju u srpskom narodu i afirmaciju kulture sećanja u Srbiji 
„Nezaboravne su uloge gospodina Berčeka u filmovima „Dečko koji obećava“, „Ko to tamo peva“, „Majstori, majstori“ i u mnogim drugim. Nama Subotičanima je posebno drag i zbog svoje uloge u filmu „Još ovaj put“, u kojem je publika širom bivše Jugoslavije imala prilike da vidi subotičku Gradsku kuću, davne 1983. godine“, podsetio je Bakić.

Foto: Strahinja Babović

Drago nam je što će večeras, naveo je Bakić, i velika slovenačka glumica Milena Zupančić primiti počasno priznanje, za svoj doprinos regionalnoj kinematografiji, čime je Subotica večeras mesto susreta dvoje istaknutih dramskih umetnika koji su zajedno stvarali kultni film kakav je „Dečko koji obećava“. Najsrdačnije čestitke upućujemo i drugom laureatu nagrade „Aleksandar Lifka“ Kristijanu Pecoldu, kao i dobitnici priznanja „Undergraund spirit“Adi Solomon.

Grad Subotica se borio za ovaj Festival 2020. godine, kada je većina svetskih filmskih smotri otkazana. 

„Pandemija je ostavila traga i ove godine, kada je finansijska podrška morala biti nešto manja ali moram da naglasim da država Srbija nije dozvolila da ova manifestacija trpi. Posebno se zahvaljujemo Ministarstvu kulture i informisanja, koje je pružilo najveću podršku u proteklih deset godina, što govori o nacionalnom značaju palićkog festivala i ozbiljnoj kulturnoj politici Vlade Republike Srbije“, naglasio je Bakić. 

Foto: Strahinja Babović

On se takođe zahvalio i Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, kao i programu „Kreativna Evropa“ koji sufinansira Evropska unija.
„Odajući, kao i uvek, priznanje našem kreativnom timu, direktoru Festivala Radoslavu Zelenoviću, izvršnom producentu Iliji Tatiću i svim njihovim saradnicima, koji čine da ovaj događaj bude najlepša slika Palića, Subotice i Srbije, želim svim gostima, ljubiteljima filma i sugrađanima ugodne festivalske dane i mnogo novih nadahnuća sa velikog ekrana“, rekao je gradonačelnik Bakić
Ovogodišnje, 28.  izdanje Festivala evropskog filma Palić, održaće se u tradicionalnom festivalskom terminu, od 17. do 23. jula na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica. Festival se ove godine održava na više lokacija među kojima su jedinstvena Letnja pozornica na Paliću, kao i bioskopi Eurocinema, Abazija i Lifka. 

Foto: Strahinja Babović

Pored bogatog  filmskog programa, publika će moći da uživa u brojnim dinamičnim pratećim sadržajima – koncertima, izložbama, promocijama, radionicama i stručnim predavanjima.
Ove godine na Paliću će prvi put biti organizovana radionica festivalske mreže MIOB („Moving Images Open Borders”) za blogere, vlogere i influensere. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija