• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

18.07.2021

19:21

ČLANSTVO U EU NIJE PREPREKA ZA DIPLOMATSKE ODNOSE SA SIRIJOM! Ambasada Srbije u Damasku je dokaz nezavisne spoljne politike naše države

Politika

ČLANSTVO U EU NIJE PREPREKA ZA DIPLOMATSKE ODNOSE SA SIRIJOM! Ambasada Srbije u Damasku je dokaz nezavisne spoljne politike naše države

Podeli vest

Povodom navoda pojedinih medija da je Srbija "udarila šamar" EU time što je vratila ambasadora u Siriju nakon poslednjih izbora iz Ministarstva spoljnih poslova kažu za "Novosti" da se diplomatski odnosi dve države nikada nisu prekidali, kao i da oni nisu upereni protiv bilo koje države ili organizacije.

- U svetlu višedecenijskih, tradicionalno prijateljskih bilateralnih odnosa, Republika Srbija nikada nije prekidala diplomatske odnose sa Sirijom, a oni su se, do imenovanja našeg novog ambasadora u toj zemlji, odvijali na nivou privremenog otpravnika poslova, što je bilo uslovljeno tadašnjom bezbednosnom situacijom u toj zemlji - rečeno je "Novostima" u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije.

Iz Ministarstva naglašavaju da je odluka Republike Srbije da se odnosi sa Arapskom Republikom Sirijom vrate na ambasadorski nivo motivisana kako tradicionalnim prijateljstvom dve zemlje i naroda, tako i promenjenom političko-bezbednosnom situacijom u Siriji, koja otvara šire perspektive za razvoj saradnje, pre svega na ekonomskom planu.  

- Pri donošenju takve odluke - rečeno je - Srbija je uzela u obzir regionalni i geostrateški značaj Sirije i uticaj koji razvoj situacije u Siriji, kao područje našeg šireg susedstva, ima na naš region, pre svega kada je reč o problemu ilegalnih migracija.  

- Sa svoje strane, Srbija je uvek zauzimala principijelnu poziciju o potrebi mirnog rešavanja sukoba u Siriji, kroz ohrabrivanje unutrašnjeg dijaloga, uz poštovanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nezavisnosti Sirije - rečeno je u ministarstvu i dodato da Srbija izražava zadovoljstvo što je u Siriji ostvareno smirivanje oružanih sukoba, što je zemlja krenula putem rekonstrukcije i obnove, koje je praćeno i povratkom izbeglica.

- Srbija želi Siriji da ostvari uspeh u procesu obnove zemlje, kao i  da, polazeći od obostranog interesa, pomogne i bude deo procesa.

Kako su nam rekli, odnosi Srbije i Sirije nisu upereni protiv interesa bilo koje zemlje, zajednice ili organizacije i da je ta saradnja sastavni deo nezavisne spoljne politike naše države.

- Odnosi i saradnja Srbije sa Sirijom nisu upereni protiv interesa bilo koje zemlje. Ta saradnja je  sastavni deo nezavisne, suverene i multivektorske spoljne politike Republike Srbije, koja je utemeljena na osnovnim principima Povelje OUN.

Da članstvo u Evropskoj uniji nije prepreka za diplomatske odnose sa Sirijom pravi primer je Češka Republika. Ambasada Praga u Damasku, kako je navedeno na njihovom zvaničnom sajtu, na osnovu bilateralnog sporazuma predstavlja i interese Sjedinjenih Američkih Država u Siriji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija