• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

19.07.2021

07:30

Premijerka danas i sutra u poseti SAD! Brnabić: Očekujem novi krug investiranja iz SAD u Srbiju!

printscreen

Politika

Premijerka danas i sutra u poseti SAD! Brnabić: Očekujem novi krug investiranja iz SAD u Srbiju!

Podeli vest

Predsednica Vlade Ana Brnabić, koja danas i sutra boravi u poseti Sjedinjenim Američkim Državama s ciljem da se Srbija promoviše kao konkurentna destinacija za investiranje u istraživačko-razvojne i poslovne centre visokotehnoloških kompanija, izrazila je nadu da, posle sastanaka koje će imati tokom posete, sledi novi krug investiranja iz SAD u Srbiju

Brnabić je, po dolasku u Njujork, najavila da će u naredna dva dana imati brojne sastanke sa predstavnicima američkih startap kompanija i zajednicom koja investira u startap kompanije, finansira istraživanje i razvoj u različitim oblastima, ali i generalno većim kompanijama iz IT sektora.

Premijerka je novinarima rekla da je sve veća zainteresovanost američkih i startap kompanija i većih kompanija za Srbiju i to, kako je istakla, ne samo zato što Srbija u poslednjih godinu i po počinje da se pojavljuje u vrhu svih svetskih izvestaja o IT industriji, inovacijama, istraživanju i razvoju, kao i o digitalizaciji uopšteno, već i zato što imaju dobra iskustva u Srbiji.

Kao primere, navela je jednu od najvećih američkih kompanija NCR, koja završava veliki kampus pri čemu će Srbija biti centar u Evropi za istraživanje, Majkorsoft koji ima jedan od najuspešnihih istraživačkih i naučnih centara u Srbiji, kao i kompanija koje su u poslednjih godinu dana kupile naše velike i poznate kompanije, kao što je američki Epik entertejment, koji u Srbiji gradi svoj razvojni centar ili američku kompaniju Tu tajms.

"Ja sam imala preliminarne razgovore i mogu da kažem da su neki naši dalji pravci razvoja i to što smo među prvima u Evropi doneli zakonsku regulativu oko kriptovaluta, što smo u 10 najboljih na svetu po blokčejn tehnologiji, po gejming industriji, što ulažemo sve više novca u biomedicinu, sve su to neki pravci razvoja koji su mi ovde preliminarno potvrdili da će biti budućnosti i da se Srbija kreće u dobrom smeru", naglasila je premijerka.

Foto: Tanjug/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Prema njenim rečima, Srbija je od 2016. dobro strateški investirala pre svega u obrazovni sektor uveđenjem programiranja i informatike kao obaveznoog predmeta u osnovne škole, proširivanjem kapaciteta na tehničkim fakultetima, uvođenjem predmeta digitalni svet od prvog razreda osnovne škole, povećanjem broja specijalizovanih IT odeljenja, ulaganjem u naučno tehnološke parkove, osnivanjem čak tri nova istraživačka instituta.

Brnabić je Istakla da nas je to dovelo do toga da budemo u vrhu po nekim najkredibilnijim svetskim izveštajima, kao što je Startap džinom ili Svetski ekonomski forum i podsetila da je pre nekoliko nedelja na Uneskovoj listi zemalja koje se ističu ulaganjem u istraživanje i razvoj Srbija prvi put bila u top 15 zemalja u svetu.

"Tu smo napravili konkurentnu prednost u odnosu ne samo na region nego i neke druge zemlje i Srbiju sada prepoznaju kao destinaciju gde vredi doći i pre svega raspitati se šta se tu dešava, šta su inovacije, šta je uradila da se tako izdvoji u odnosu na sve druge i u regionu i Evropi, a i onda da budu zainteresovani u investiranje i ne samo u otvaranje svojih kompanije već i u invesitanje u naše startap kompanije i fonodve, za šta već postoji zakonska regulativa za ulaganju alternatoivne investicione fondove", rekla je Brnabić.

Predsednica vlade će se sastati sa predstavnicima visokotehnoloških kompanija i startapa, sa kojima će razgovarati o mogućnostima uspostavljanja i unapređenja saradnje sa Srbijom i predstaviti mogućnosti Srbije za ulaganje u istraživanje i razvoj.

Tokom posete razgovaraće sa predstavnicima njujorškog ogranka organizacije Young Presidents Organizations, koja okuplja direktore i vlasnike velikih kompanija i startapa.

Planiran je susret i sa direktorima i vlasnicima tehnoloških kompanija, startapa i VC fondova koje su na sastanak sa predsednicom vlade pozvali predstavnici VC kompanije Betaworks i organizacije Serbian Entrepreneurs, koja okuplja tehnološke preduzetnike srpskog porekla koji žive i rade u SAD i podržavaju jačanje i razvoj startap ekosistema u Srbiji.

Planirana je i poseta blokćain startapu Gilded i američkoj multinacionalnoj investicionoj banci Goldman Saćs.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija