• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kosovo online

21.07.2021

12:12

Srpski istoričar obrisao pod Kurtijem! Šiptarskom bezobrazluku nema kraja!

Politika

Srpski istoričar obrisao pod Kurtijem! Šiptarskom bezobrazluku nema kraja!

Podeli vest

Istoričar Dejan Ristić, v.d. direktora Muzeja žrtava genocida, kaže da nikakav genocid nije počinjen nad kosovsko-metohijskim Albancima u periodu počev od sredine sedamdesetih godina 19. veka pa sve do danas

Naprotiv, kako ističe, u čitavom tom razdoblju Muzej žrtava genocida beleži, dokumentuje i istorijskim izvorima potvrđuje brojne ratne, ali i mirnodopske zločine i postupke svakovrsnog nasilja počinjenog nad pripadnicima nealbanskog življa na području Kosova.

Ristić navodi da intenziviranje pseudonaučnih istupa u javnosti od strane najviših predstavnika privremenih vlasti u Prištini ukazuje na njihovu potpunu spremnost da se u ostvarivanju svojih ciljeva oslone i na brutalne istorijske falsifikate.

Pseudonaučna i politikantska kampanja vlasti u Prištini

"Reči i iskazi koje je predsednik tzv. Vlade tzv. Republike Kosovo Aljbin Kurti uputio tokom razgovora sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem samo su nastavak izrazito agresivne, pseudonaučne, politikantske i veoma opasne kampanje privremenih vlasti u Prištini koje za cilj imaju potpunu eliminaciju prisustva preostalih Srba, kao i našeg nacionalnog i identitetskog nasleđa na području AP Kosovo i Metohija. Intenziviranje pseudonaučnih istupa u javnosti od strane najviših predstavnika privremenih vlasti u Prištini ukazuje na njihovu potpunu spremnost da se u ostvarivanju svojih politikantskih ciljeva oslone i na brutalne istorijske falsifikate. I nakon što su pre samo nekoliko dana pojedini krugovi u Sarajevu u javnost plasirali tezu o višestrukom genocidu koji su Srbi, počev od sredine sedamdesetih godina 19. veka, navodno, počinili nad Bošnjacima, tako sada na tom istom bestidnom i pseudonaučnom fonu nastupaju Osmani, Kurti i drugi zagovornici etnički i na svaki drugi način "čistog" Kosova i Metohije", kaže Ristić.

Po njegovim rečima, jedini genocid koji je tokom čitavog 20. veka sproveden na nekadašnjim jugoslovenskim prostorima je onaj koji je počinjen nad pripadnicima srpskog naroda u razdoblju Drugog svetskog rata.

Zloupotreba termina "genocid" sve češća  

"Muzej žrtava genocida, kao nacionalna referentna ustanova kulture, sa gnušanjem odbacuje veoma opasne, politikantske i pseudonaučne tvrdnje predvodnika kosovsko-metohijske separatističke elite. Istovremeno, stručnjaci Muzeja žrtava genocida ukazuju na brojne realne opasnosti u regionalnoj političkoj sferi, ali i u široj javnosti usled sve prisutnije zloupotrebe termina "genocid", a sve sa ciljem njegove banalne i brutalne političke instrumentalizacije. Muzej žrtava genocida, stoga, podseća na to da je jedini genocid koji je tokom čitavog 20. veka sproveden na nekadašnjim jugoslovenskim prostorima onaj koji je počinjen nad pripadnicima srpskog naroda u razdoblju Drugog svetskog rata", kaže Ristić.

Istoričar Ristić naglasio je da nikakav genocid, a posebno ne višestruki, nije počinjen nad kosovsko-metohijskim Albancima u periodu počev od sredine sedamdesetih godina 19. veka pa sve do danas.

"Pokušaji pojedinih kvazi-intelektualnih i politikanstkih krugova u Sarajevu, odnedavno i u Podgorici, a posebno u Prištini, da tragične događaje koji su obeležili ratove za jugoslovensko nasleđe (1991-1999) proglase genocidom u naučnom smislu predstavlja pucanj u prazno, a u civilizacijskom veoma opasan regresivni i revizionistički postupak. I da zaključim, nikakav genocid, a posebno ne višestruki, nije počinjen nad kosovsko-metohijskim Albancima u periodu počev od sredine sedamdesetih godina 19. stoleća pa sve do danas. Naprotiv, u čitavom tom razdoblju Muzej žrtava genocida beleži, dokumentuje i istorijskim izvorima potvrđuje brojne ratne, ali i mirnodopske zločine i postupke svakovrsnog nasilja počinjenog nad pripadnicima nealbanskog življa na području današnje AP Kosovo i Metohija", naveo je Ristić.

Foto: Informer

Ristić kaže da se se pojam "genocid" sve češće zloupotrebljava u javnom prostoru.

Najgrlatiji nekompetentni političari

"Imajući sve to u vidu Muzej žrtava genocida izražava veliku zabrnutost zbog neodgovornih izjava koje sve češće dolaze iz Prištine, Sarajeva, ali i nekih drugih centara, a koje za svoju posledicu imaju novu mobilizaciju na mržnju i stvaranje preduslova za neko novo masovno nasilje što nije u interesu bilo kog naroda na ovim prostirima. Ovo tim pre što se pojam "genocid"' sve češće zloupotrebljava u javnom prostoru. Indikativno je i to da su u javnim iskazima o genocidu najaktivniji i najgrlatiji potpuno nekompetentni političari koji svoje otrovne nacionalističke strelice odašilju iz Prištine, Sarajeva i Podgorice. Upravo njih stručnjaci Muzeja žrtava genocida pozivaju da se neposredno obrate ovoj referentnoj nacionalnoj ustanovi kako bi stekli saznanja zasnovana isključivo na istorijskim izvorima i nepobitnim činjenicama“, zaključuje Ristić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
miroljub

pre 2 godine

Odakle zna Kurta i Arnauti šta je genocid-Prvo treba da pročitaju istorije degenerika sa britanskih ostrva.Švaba.Belgijanaca.Turaka i još nekih.Neko im rekao a zna se ko u razgovoru sa Srbima ponavljajte stalno "genocid,genocid...."

Joyce

pre 2 godine

Istoričar g-din Dejan Ristić lepo objašnjava ali nema ko da čita i da ga sluša. Naime, pojedinci sebe 'edukuju' preko Vikipedije (Wikipedia) za koju se inače zna, da svako može da piše na Vikipediji šta hoče. Dovoljno je da u pretraživač Vikipedija ukucate reč genocid, Srbi, Albanci i ceo niz 'istorijskih' činjenica se pojavljuje o genocidu Srba nad Albancima i ostalim narodima. Onda staviš prst na čelo i malo razmisliš. Na Kosovu je ostalo jakom malo Srba a Albanaca ima navodno oko milion i sedamsto hiljada. Da su Srbi vršili istorijski genocid nad Albancima, verovatno bi vilo obrnuto. Milion i više, Srba i Crnogoraca na Kosovu i Metohiji a oko dvadesetak hiljada Albanaca, Turaka, Bošnjaka, Roma i Egipčana zajedno..Možda je g-din Kurti ekspert za elektrotehniku (diplomirao) ali istorija je nauka o prošlosti koju g-din Kurti tek treba da shvati...No, ako se bude edukovao preko Vikipedije ili sličnih naučnih radova g-dje Kandić ili g-dina Čanka onda mu spasa nema a ni nama sa njime...

ČIJI JE BOJ NA KOSOVU - Prekrajanje istorije Vljore Čitaku! Ristić razbucao albanske provokacije!
Politika

ČIJI JE BOJ NA KOSOVU - Prekrajanje istorije Vljore Čitaku! Ristić razbucao albanske provokacije!

Izjava bivše ambasadorke tzv. Kosova u Vašingtonu Vljore Čitaku da se u Kosovskom boju sa Osmanlijama nije sukobila srpska vojska, već balkanska, predstavlja samo još jedan u nizu sramotnih pseudonaučnih, politikantskih, velikoalbanskih pamfleta koji za svoj osnovni i kraljni cilj imaju brutalno, otvoreno i potpuno prekrajanje prošlosti srpskog naroda, navodi za B92.net istoričar Dejan Ristić, v.d. direktora Muzeja žrtava genocida

29.06.2021

18:02

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija