• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

22.07.2021

12:36

BELIVUK MOŽE DA SE BRANI I LAŽIMA! Predsednik UST objasnio sve...

Politika

BELIVUK MOŽE DA SE BRANI I LAŽIMA! Predsednik UST objasnio sve...

Podeli vest

Povodom iskaza u tužilaštvu osumnjičenog šefa organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka, koji je danas objavio portal "Krik", predsednik Udruženja sudija i tužilaca Srbije (UST) Nenad Stefanović podseća da okrivljeni, u ovom slučaju Belivuk, ima pravo da ne govori istinu, odnosno može da se brani kako smatra da je najbolje za njega, pa i da laže

Za razliku od svedoka, koji je dužan da govori istinu i da ništa ne prećuti, okrivljeni ako ne govori istinu, ne snosi bilo kakve sankcije za izgovorenu neistinu, napomenuo je Stefanović u izjavi za Tanjug.

- Zbog toga bi sa velikom dozom rezerve trebalo uzimati iskaze okrivljenih koji se pojavljuju u pojedinim medijima, tim pre kad iza takvih iskaza ne stoje bilo kakvi dokazi koji ih potkrepljuju, a pogotovo kada je je reč o iskazu okrivljenog za koga postoji osnovana sumnja da je vođa organizovane kriminalne grupe koja je izvršila teška krivična dela, poput svirepit ubistava, otmica, trgovine drogom... - napomenuo je Stefanović inače zamenik Višeg javnog tužioca u Beogradu.

Takođe je ukazao da tužilac tokom istrage prikuplja i obezbeđuje dokaze, a njihovu validnost i snagu tokom suđenja ceni sud.

- Izvedene dokaze koji su od značaja za donošenje sudske odluke, sud ocenjuje po slobodnom sudijskom uverenju i to predstavlja završnu fazu krivičnog postupka - ukazao je tužilac.

On je napomenuo da je za razliku od okrivljenog , svedok u krivičnom postupku dužan da govori istinu i ne sme ništa da prećuti.

Pre davanja iskaza svedoci se zaklinju i upozoravaju da je davanje lažnog iskaza krivično delo.

Krik je danas objavio iskaz Belivuka u kojem je, pored ostalog, naveo da mu je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tražio razne usluge, kao i da se jednom sastao sa njim.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
partijski vojnici

pre 2 godine

Puče bruka ! Balvan Velja u nevolji je propevao... Imam transfer blama kad vidim da je kompletan partijski i državni aparat krenuo da nas ubeđuje kako Danilovi drugari iz šahovske sekcije lažu.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija