• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

27.07.2021

14:01

PLAŠIM SE DA JE ATMOSFERA U BiH NAJTEŽA I NAJUZAVRELIJA OD OKONČANJA RATA, sa velikom pažnjom pratimo dešavanja! Video

Tanjug

Politika

PLAŠIM SE DA JE ATMOSFERA U BiH NAJTEŽA I NAJUZAVRELIJA OD OKONČANJA RATA, sa velikom pažnjom pratimo dešavanja! Video

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je Beograd obavešten i da prati dešavanja u Bosni i Hercegovini uz poruku da Srbija ne može da ostavi Republiku Srpsku bez podrške u ekonomskom i svakom drugom pogledu, kao i da će izaći sa predlogom kako da u budućnosti vodimo dijalog sa Bošnjacima

Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara o tenzičnoj situaciji u Bosni i Hercegovini nakon što su predstavnici Republike Srpske napustili institucije BiH zbog inicijative odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da se u krivični zakon u toj zemlji uvede zabrana i kažnjavanje negiranja genocida.

Vučić je rekao da Beograd sa pažnjom prati događaje i u Sarajevu i Banjaluci uz ocenu da nametanje i oktroisanje odluka spolja nikada nije moglo da donese dobre rezultate.

"Ne ulazim u sve mere i kontramere, to se dešava u drugoj zemlji, ali smo obavešteni i pratimo sve, a ono što je izvesno je da ne možemo da ostavimo Republiku Srpsku u ekonomskom i bilo kom drugom pogledu bez podrške Srbije", poručio je Vučić na pred konferenciji u Palati Srbija.

Na konstataciju novinara da su sve oštriji tonovi u Sarajevu i da se očekuje najveće zaoštravanje odnosa u BiH od završetka građanskog rata i pitanje da li se može izbeći ozbiljniji sukob, Vučić je rekao da se "plaši da atmosfera jeste najteža i najuzavrelija od okončanja rata i potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma".

"Nadam se da svi razumeju da su mir i stabilnost prioritet i da moramo da razmišljamo o ekonomiji i o tome kako da živimo zajedno", kazao je Vučić.

Dodao je i da je će izaći sa konkretnim predlozima kako da u budućnosti vodimo dijalog sa Bošnjacima.

"Ponoviću to, iako sam video da su mnogi napadali, da moramo da pokušamo da sa njima izgradimo bratske odnose u budućnosti. Nisam siguran da su sve izjave njihovih lidera iz Sarajeva od velike pomoći, ali to je već druga stvar", rekao je Vučić.

Naveo je da narodi moraju da u određenim trenucima donose važne istorijske odluke koje, kako kaže, ne moraju uvek da se dopadaju političarima.

Vučić je najavio da će 4.avgusta u Busijama biti obeležena godišnjica progona srpskog življa i, kako je rekao, najvećeg etničkog čišćenja posle Drugog svetskog rata u Evropi, kao i da će tog dana imati susret sa rukovodstvom Republike Srpske i da će sa njima o svemu razgovarati.
Vučić: Stuacija u BiH ozbiljna, apelujem na mir!

Vučić je ponovo danas apelovao na mir u BiH, uz ocenu da je situacija u toj zemlji "mnogo ozbiljna" i bilo kakvi sukobi ne bi doneli ništa dobro nikome, i poručio - ako u tome ne uspemo bićem krivi i jedni i drugi.

Vučić je kometarišući izjavu lidera SDA Bakra Izetbegovića, da zvaničnici Republike Srpske ne bojkotuju institucije BiH, već su želeli ranije da odu na godišnji odmor, rekao da se uvek plaši kada se u ovako važnom poslu, kako kaže, suočite sa nečim što se naziva "nepodnošljiva lakoća neodgovorosti.

"I ako to suštinski ili cinično nazivate godišnjim odmorom, onda je najbolje da nemam komentar. Plašim se da je situacija mnogo ozbiljnija", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.

Foto: Tanjug

Predsednik je onima koji, kako je istakao, govore da Srbi i Republika Srpska gube, poručio da "nikada nije dobio i pobedio onaj kome j je stranac pomagao u nametanju odluka o Srbima.

Stava je da Bošnjaci, Hrvati i Srbi treba sami da donose odluke u BiH o tome kako dalje i kako da nam svima bude bolje.

"Nama je mir ne samo delotvoran i blogorodan, već je i uslov svakog napretka. Srbija je uspela da od zemlje gubitnika postane zemlja među najboljima u Evropi. Ko će da investira u fabrike, ako nemamo mir. Ko će da dobije sukobom", upitao je Vučić.

Onima koji u BiH neguju retoriku sukoba poručio je i da se nada da će, kada o tome razmišljaju, misliti i o tome da to neće pogoditi nekog drugog, već svakog od nas.

"Zato ja apelujem na mir da u narednih pet deset godina uspostavimo najpre prijateljške, a onda bratske odnose sa Bošnjacima, jer ako te ne učinimo bićemo krivi i jedni i drugi'', naveo je Vučić.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Baća

pre 2 godine

Ako dođe do oružanog sukoba i BiH i pokušaja nasilnog ukidanja RS, smatram da Srbija ne sme da ostavi Srpsku na cedilu i da treba SVIM sredstvima da je odbrani uz pomoć Rusije. Bakirove namere su jasne. Zapadne sile mu asistiraju. Lepo je prìčati o uspesima u ekonomiji Srbije, ali naš narod preko Drine je u opasnosti i Srbija ne sme da se povlaći pred pretnjama. Nismo sami!

zoran

pre 2 godine

Biće nasilja i BiH...svi vredno rade na tome.

đedo boško

pre 2 godine

O Bože ko govori o uzavrelosti u Bosni,-CG....a TAKO SE RADI od načertanije,memoranduma 1 i 2 i najnovijeg srpskog sveta.

Baća

pre 2 godine

Pa, đedo, kad si toliko obavešten, red bi bio da pomeneš i Alijinu Islamsku deklaraciju, a i Bakirov i SDA program o ukidanju RS. Viđu vraga sa sedam binjušah.

Miljana

pre 2 godine

Mir je vazan kako za sve nas, kako bi mogli jos vise da napredujemo i da razvijamo bratske odnose.

Jelena

pre 2 godine

Srbija ce uvek biti uz svoj narod u R.Srpskoj!

Dijana

pre 2 godine

Politicari u Federaciji se svim silama bore da ukinu RS i proglase je genocidnom tvorevinom, dok se mi zalazemo za prevazilazenje proslosti i kvalitetan suzivot svih naroda u BiH.

Ivana

pre 2 godine

Nser Orić je nezadovaljan situacijom u BIH, pa još više potkopava sve nacije. Želi da se sveti svim narodima ne samo Srbima. EU ne zna da prepozna dobre ljude od zlih ljdi koji žele da stvore islamsku državu. vojska Nasera Orića je sve pobila u ratu 90-tih godina zato su se pojavile majke Srebrenice. Ako neko želi ponovo izbijanja sukoba to je Naser Orić.

Mala plava

pre 2 godine

Nadamo se da ce prava politika naci put da ovde prodre i da nasa braca zive mirno .Srbija je iz njih i prati svaki trenutak

qas

pre 2 godine

A dobra im Srbija A dobro im kada se vakcinisu u Srbiji.

qas

pre 2 godine

A dobra im Srbija kada dodju da se vakcinisu A dobro im kada se vakcinisu u Srbiji.

Ana

pre 2 godine

Veoma je teska situacija, ali se nadam da ce se umiriti.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija