• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vostok.rs

03.08.2021

18:31

RUSIJA OBJASNILA KAKO STVARI STOJE KAD JE SRBIJA U PITANJU! Povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova od strane više zemalja menja stvar u osnovi! NIŠTA NEĆE BITI ISTO!

Politika

RUSIJA OBJASNILA KAKO STVARI STOJE KAD JE SRBIJA U PITANJU! Povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova od strane više zemalja menja stvar u osnovi! NIŠTA NEĆE BITI ISTO!

Podeli vest

Deset zemalja u Africi i na Bliskom istoku nameravaju da povuku priznanje nezavisnosti Kosova, prenelo je srpsko izdanje "Politika", pozivajući se na svoje izvore. Kako se navodi, nazivi država još nisu obelodanjeni tako da SAD neće pokušati da vrše pritisak na njih

Međutim, napominje se da su Beogradu već date garancije za preduzimanje takvog koraka ako Kosovo ponovo pokrene pitanje svog priznanja na međunarodnom nivou nakon završetka godišnjeg moratorijuma na kampanju Prištine za priznavanje nezavisnosti i lobiranje Beograda za povlačenje priznanja. Sporazum ističe u septembru ove godine.

Srbija poštije obaveze

Istovremeno, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je naglasilo da se vlasti i dalje pridržavaju svojih obaveza prema ovom sporazumu.

- Vašingtonskim sporazumom uspostavljen je sporazum da Beograd neće voditi kampanju za povlačenje priznanja, a Priština  zauzvrat, neće aplicirati za članstvo u međunarodnim organizacijama i voditi novu kampanju za priznanje. Ispunjavamo svoje obaveze i pridržavaćemo ih se - rekao je ministar spoljnih poslova Srbije, Nikola Selaković.

Međutim, primetio je da, ako Priština prekrši moratorijum, Beograd "zna šta treba da uradi".

Izjavu ministra spoljnih poslova podržao je i njegov zamenik Nemanja Starović. U intervjuu za RT, primetio je da je Beograd spreman na sve korake Prištine, uključujući kršenje Vašingtonskog sporazuma.

- Mogu da potvrdim da u državnom vrhu Srbije nema naivnosti koja bi nas učinila nespremnim za adekvatan odgovor na kršenje Vašingtonskog sporazuma od strane Prištine - rekao je Starović.

Rekao je i da postoje zemlje koje žele da preispitaju svoju odluku o Kosovu bez uticaja Beograda.

Godišnji "odmor"

Podsetimo, moratorijum je bio jedna od tačaka sporazuma koje su srpski lider Aleksandar Vučić i tadašnji premijer delimično priznatog Kosova Avdulah Hoti potpisali 4. septembra 2020. godine u Vašingtonu uz posredovanje tadašnjeg predsednika SAD-a Donalda Trampa. Istovremeno, kako je naglasio Vučić, srpsko rukovodstvo i kosovski Albanci potpisali su odvojene bilateralne sporazume sa Sjedinjenim Državama. Prema tome, rekao je on, Kosovo nije priznato kao subjekat međunarodnog prava.

Akcija "Oluja" završni čin etničkog čišćenja srpskog naroda sa područja današnje Hrvatske

- Potpisali smo bilateralni sporazum sa Sjedinjenim Državama, važno je da to nije trilateralni sporazum. Dakle, sporazum ne priznaje Kosovo kao subjekat međunarodnog prava - citira TASS predsednika Srbije.

Prema Staroviću, Srbija je imala koristi od ovog moratorijuma, budući da su stalni sukobi sa predstavnicima samoproglašene republike i njenim pokroviteljima na međunarodnoj sceni "bili teret za srpsku diplomatiju i otežavali sprovođenje ukupnih spoljnopolitičkih ciljeva Srbije".

- S tim u vezi ... neka vrsta godišnjeg odmora bila nam je jako korisna. Namera moratorijuma je bila da donekle stiša atmosferu kako bi se stvorio ambijent za dijalog o meritumu Beograda i Prištine, čemu je naša strana apsolutno posvećena i ne vidi drugu alternativu - rekao je zamenik ministra za RT.

On je takođe naglasio da bi Beograd bio spreman da produži ovaj period ako proces rešavanja odnosa sa Prištinom krene u pozitivnom smeru.

- Međutim, poslednjih meseci čitava međunarodna zajednica postala je ubeđena da Priština čak nema nameru da sprovede nijednu od svojih obaveza navedenih u Briselskom sporazumu iz 2013. godine. Niti će ispuniti sporazume zaključene u Beloj kući pre manje od godinu dana - dodao je Starović.

U međuvremenu, Mihail Lobanov, vanredni profesor na Lomonosovu, izrazio je mišljenje da bi učinak ovih deset zemalja bio veoma koristan za Srbiju, jer bi se to moglo protumačiti kao velika pobeda Beograda.

- Sada je za Srbiju korisno što bi deset zemalja istovremeno povuklo priznanje Kosova, što bi bio uspeh koji se može uporediti sa efektom eksplozije bombe na Balkanu, uključujući i to što neće proći nezapaženo kod EU - objasnio je Lobanov u intervju za RT.

On je takođe predložio da Srbija shvati nerealnost stupanja u kontakt sa aktuelnim rukovodstvom Kosova, koje zauzima prilično agresivan i kategoričan stav u pregovorima. Stoga ovakve poruke o namerama niza zemalja „mogu biti neka vrsta odgovora na klizanje procesa".

Dijalog traje, pa traje 

Podsetimo, Beograd i Priština pregovaraju o postizanju mira od 2013. godine. Međutim, 2018. godine su prekinuti pregovori zbog pogoršanja situacije u regionu. Tada su kosovske vlasti uvele trgovinske dadžbine protiv Srbije po stopi od 100%. Na to je Aleksandar Vučić rekao da Beograd nema nameru da pregovara u takvim uslovima. Međutim, u julu 2020. pregovori između srpskih vlasti i kosovskih Albanaca nastavljeni su posredstvom Evropske unije. Kako je izvestio šef evropske diplomatije Žozep Borelj, Brisel se zalaže za potpisivanje sveobuhvatnog konačnog pravnog obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

DESET ZEMALJA POVLAČI PRIZNANJE KOSOVA! Beograd dobio garancije država iz Afrike i Azije, Priština u problemu - ŠTA SADA RADITI?!

Kako napominje "Politika", kosovski predsednik Vjosa Osmani posetila je Tokio u okviru Olimpijade, gde se sastala sa tamošnjim premijerom Jošihideom Sugom. Ona je nazvala Japan strateškim partnerom i zatražila da podrži Prištinu u njenim zahtevima za članstvo u međunarodnim organizacijama i sticanje novog priznanja.

Foto: Fotoilustracija

Ranije je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izdao saopštenje da će tražiti priznanje Kosova na međunarodnom nivou. Konkretno, prema njegovim rečima, namerava da razgovara o ovom pitanju sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom na Generalnoj skupštini UN-a.
 
- Radimo naporno kako bismo osigurali da u svetu ima više zemalja koje priznaju Kosovo. U ovoj fazi moramo ponovo razmotriti ova pitanja na sastancima sa Bajdenom na marginama Generalne skupštine UN-a ove godine. Želeli bismo zajedno tražiti priznanje Kosova i ponudićemo mu ovu opciju - rekao je Erdogan.

Kao odgovor na to, Aleksandar Vučić je podsetio da je nemoguće davati bilo kakve izjave o statusu Prištine do septembra, naglašavajući da će pokušati da utiče na svog turskog kolegu i njegove poglede na samoproglašenu republiku.
 
- Pokušaću da razgovaram s njim. Do 1. septembra moramo se suzdržati od pokušaja ubeđivanja (zemalja da povuku priznanje Kosova), ali ako počnu pre tog vremena ... Turska je velesila, Erdogan je veliki lider, ja sam mali i beznačajan, ali Srbija nije tako mala da ne pokuša da to spreči - rekao je Vučić.
 
Nemanja Starović je naglasio da je Srbija u proteklih nekoliko godina uspela da ubedi 18 država da preispitaju svoju odluku da priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.
 
- Tako je ukupan broj država koje priznaju ilegalno otcepljenje naše južne pokrajine smanjen na manje od polovine ukupnog broja članica UN. Istovremeno smo uspeli da sprečimo pokušaje takozvane republike Kosovo da se pridruži brojnim međunarodnim organizacijama, poput UNESKO-a i Interpola - rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Srbije u razgovoru za RT.
 
Istovremeno, Milovan Drecun, poslanik iz vladajuće Srpske napredne stranke, predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju, priznao je da na strani Prištine postoje prilično jaki međunarodni igrači, uključujući SAD i Tursku.

- Očekujemo jaku kampanju iz Prištine, koja naravno, sama po sebi ne može ništa učiniti, ali će imati vrlo snažnu podršku brojnih zapadnih zemalja koje će pokušati osigurati njeno napredovanje na međunarodnoj sceni - rekao je Drecun za RT.

RAZBIJENA ALBANSKA NARKO BANDA U BEČU! Uhapšene 24 OSOBE, a zaplenjeno 200.000 evra!

 
Međutim, naglasio je, Srbija takođe ima snažnu podršku za svoje interese iz Rusije i Kine.
 
Istog mišljenja je i Georgij Engelhart, istraživač Instituta za slavistiku Ruske akademije nauka.
 
"Nedavno je Srbija, uz podršku Rusije, vodila određenu političku kampanju protiv Kosova i postigla niz uspeha, što izaziva veliku nervozu i u Prištini i u Vašingtonu", objasnio je on u intervjuu za RT.

Sami sebi neprijatelji

U međuvremenu, stručnjaci se slažu da Kosovo sada nije u tako povoljnoj poziciji da brani svoje zahteve za nezavisnošću kao ranije. Kažu da je to na mnogo načina rezultat neobuzdane politike novog kosovskog premijera, Aljbina Kurtija.
 
- Priština sprovodi veoma agresivnu kampanju netrpeljivosti prema srpskom narodu koji živi na Kosovu i Metohiji. Odbacuju i sve inicijative koje Srbija predlaže za približavanje u okviru ekonomske saradnje zemalja regiona - objasnio je Drecun u razgovoru za RT.
 
- Posebno je Kurti neprijateljski raspoložen prema inicijativi "Otvoreni Balkanž". Dakle, sve namere Prištine su jasne: da vodi politiku čiji je cilj stvaranje još veće napetosti, izazivanje sukoba i destabilizacije ne samo u odnosu na Kosmet i Beograd, već i uopšte, unutar celog regiona - rekao je Drecun.

Foto: Reuters/Fotoilustracija

Zauzvrat, Nemanja Starović je naglasio da Aljbin Kurti, još žešće od svojih prethodnika, odbacuje svaku ideju kompromisa.
 
- Odbijanjem implementacije prethodno potpisanih sporazuma on potpuno obesmišljava čitav proces dijaloga. Iako se takvi stavovi Kurtija suočavaju s kritikama iz većine glavnih gradova političkog Zapada, u ovom trenutku ne postoje naznake da će konkretne mere uslediti na ionako blagu, retoričku osudu - rekao je Starović.
 
U takvim okolnostima, dodao je on, u Beogradu raste zabrinutost zbog mogućih jednostranih mera Prištine koje bi ugrozile bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji.

ŠIPTARI SU BILI PRE AMEBA, A SRBA NIGDE NIJE BILO! Vulin razotkrio Kurtijeve priče za malu decu: On će učiniti sve da se pregovori PREKINU!

 
Strahove zamenika ministra Mihail Lobanov je nazvao opravdanim. Prema njegovim rečima, ponašanje sadašnjih vlasti na Kosovu svedoči o nemogućnosti vođenja bilo kakvih pregovora sa njima.
 
- Za razliku od prethodnog kosovskog rukovodstva, koje je išlo na sporazume i pregovore sa Beogradom, sadašnje demonstrativno ne stupa u kontakt, pokušava da isprovocira rukovodstvo Srbije, da ga razbesni. U takvoj situaciji nema potrebe govoriti o konstruktivnom planu pregovora - rezimirao je ekspert.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Realno

pre 2 godine

I da svi povuku priznanje, niko od vlasri iz srbije tamo ne sme ni da pridje. Da nam "odobre intervenciju", niko se ne bi odazvao na mobilizaciju, i da se odazovu, izgubili bi rat, i da dobijemo rat, tamo opet niko od srba ziveti nece. Cemu onda sluzi ova besmislena tragikomedija? Milosevic je priznao odcepljenje Kosova 1999. I to je gotovo, hvala Bogu!

SRBI NISU GENOCIDAN NAROD, ŽELIMO ISTINSKO POMIRENJE SRBA I BOŠNJAKA!
Politika

SRBI NISU GENOCIDAN NAROD, ŽELIMO ISTINSKO POMIRENJE SRBA I BOŠNJAKA!

Srbi nikada neće prihvatiti odluke međunarodnih predstavnika kojim se srpski narod proglašava za genocidan. Jedini cilj ovakvih odluka jeste slabljenje našeg naroda na Balkanu, rušenje dejtonske Republike Srpske i njeno utapanje u centralizovanu Bosnu i Hercegovinu u kojoj bi srpski narod bio manjina bez političkog značaja. Oni koji donose ovakve odluke protiv Srba, žele da čitavu Bosnu i Hercegovinu vrate tri decenije nazad, u nove podele i sukobe, umesto da se priča o budućnosti i istinskom pomirenju Srba i Bošnjaka, rekao je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović

03.08.2021

15:26

sledeća vest

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija