• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

04.08.2021

15:44

Milićević: Oluja je simbol stradanja našeg naroda

Politika

Milićević: Oluja je simbol stradanja našeg naroda

Podeli vest

Operacija Oluja je simbol nezapamćenog stradanja našeg naroda. Tokom ove akcije, koju je u Kninskoj krajini 1995. godine sprovela hrvatska vojska, za samo dva dana proterano je preko 250.000 Srba sa svojih vekovnih ognjišta, a ubijeno je oko 1.700 ljudi među kojima i deca i stari, kaže povodom 26. godišnjice Oluje Đorđe Milićević, šef poslaničkog kluba SPS

On dodaje da je akcija Oluja i vojno i medijski dobro pripremana više od dve godine, a da je u tome  Hrvatska imala i pomoć spolja.

- Hrvati su Oluju predstavili kao oslobodilačku akciju, a ne kao etničko čišćenje Srba sa područja na kojima su vekovima živeli - ističe Milićević podvlačeći da Hrvati Oluju slave kao veliku pobedu zatiranja Srba sa područja Hrvatske.

- Kada oni koji su nas ubijali i proterivali kažu da smo mi genocidni narod, radi istorijske istine i budućnosti svojih pokolenja treba da se zapitaju, šta smo to mi Srbi učinili njima, a šta su oni nama. Jasno je, Hrvatska država je godinama radila na konstruisanju prigodnog narativa koji će ih amnestirati od odgovornosti za počinjeni zločin nad Srbima, narativa koji zaboravlja nepoželjne činjenice i smišljenim i izmišljenim političkim floskulama odgovornost prebacuje na žrtvu, a to je srpski narod. Istina je, nažalost, da ni međunarodna zajednica, osim časnih izuzetaka, ne drži do međunarodnog prava. Kada su Srbi u pitanju, ni pravo ni pravda u nekim međunarodnim institucijama više ne stanuju - naglašava Milićević.

On podvlačei da je posle dve i po decenije Oluja za nas Srbe simbol našeg stradalništva, posledica jedne pogubne politike koja je mislila da država postoji samo ako je u njoj jedan jedini, čist narod.

- Znamo i čija je to politika u prošlosti bila. I ne verujemo da i danas u 21. veku kada se brišu granice među državama, nekome model dobre, pravne i pravedne države može biti model etnički čiste države. Godine koje su iza nas pokazuju da smo jedni drugima potrebni, da možemo biti zajednički temelj, potrebni smo jedni drugima kao prijateljski narodi, koji mogu sarađivati i prevazilaziti prepreke. Ali za to je potrebno poštovati istinu i istoriju, za to je potrebno pokajati se i prihvatiti počinjene zločine, kojih je u vreme ratnih sukoba bilo na svim stranama. Nije ničija istina to da se svako zlo i zločin pripisuju samo Srbima - kaže Milićević ističući da Srbija nikada nije tražila niti otimala tuđe.

- Uvek smo i jedino branili svoje, a branili smo i druge. Upravo je srpski narod u nekadašnjoj Vojnoj krajini branio Evropu i Habzburšku monarhiju, kojoj je pripadala i teritorija današnje Hrvatske, od nadiranja otomanskog carstva ka Beču. Nagrada srpskom narodu za tu viševekovnu hrabrost bio je Jasenovac, bila je Oluja - ističe Milićević i upozorava da dobri odnosi mogu da se grade obostranim poštovanjem žrtava, a ne ponižavanjem Srba i srpskog naroda.

- Srbija želi smanjenje tenzija, ali ne može da prihvati dodelu odlikovanja ratnim zločincima i razne priče o nekoj srpskoj agresiji, revitalizaciji i negiranju zločina. Srbija reaguje mudro, racionalno i uči na svojim greškama. Oni koji slave Oluja ne treba da misle da Srbija ne ume da ogovori snažnije - ume ali neće. Naša je obaveza da se više nikada ne dogodi nesloga. Da se po svaku cenu sacuva mir i stabilnost, da pokažemo poštovanje prema tuđim žrtvama, ali nikada ne dozvolimo nipodaštavnje srpskih žrtava. Nikada ne smemo da zaboravimo sva ova stradanja i nedužne srpske žrtve koje zaslužuju da im svakodnevno odajemo poštu, ali zaslužuju i istinu o stradanjima. To je danas naš dug njima, žrtvama Oluje, žrtvama svih pogroma - zaključuje Milićević.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Savka

pre 2 godine

Zasluzuje istinu i Dragicevic Vasilija i Dragicevic Savka izbeglice iz Hrvatske zasto su zrtve nasilja u Srbiji.Zasto nemaju Mir gde stanuju kad ih ne tuku oni ih guse smradom i korovom.Sve je to pod necijim zastitiom.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija