• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

05.08.2021

12:46

Potpisan Memorandum o saradnji na razvoju dualnog modela studija u Vazduhoplovnoj akademiji!

printscreen

Politika

Potpisan Memorandum o saradnji na razvoju dualnog modela studija u Vazduhoplovnoj akademiji!

Podeli vest

Budući piloti i kontrolori letenja imaće mogućnost da se obrazuju u državnom sistemu po dualnom modelu visokog obrazovanja, što obezbeđuje Memorandum o saradnji na razvoju dualnog modela studija u visokom obrazovanju koji je danas potpisan u Vazduhoplovnoj akademiji

 

Ugovor su potpisali ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, generalni direktor ER Srbije Dankan Nejsmit, direktor MTU Srbija Rajner Bekre i direktor Kontrole letenja srbije i Crne Gore SMATS-a Predrag Jovanović.

Potpisivanju je prisustvovala predsednica Vlade Ana Brnabić koja je istakla da je cilj tog sporazuma da Srbija postane jedan od glavnih centara za obuku kadrova u avioindustriji.

Premijerka je kazala da će Srbija u projekat uložiti više od 65 miliona evra i navela da je 191 milion dinara već uložen u rekonstrukciju Vazduhoplovne akademije, u kojoj se odvija obuka po dualnom obrazovanju.

"Sve što smo uložili i što ćemo uložiti ne bi imalo smisla da nemate privatnog partnera koji će dati praktičnio znanje, doneti reference po kojima ćete odmah obučavati kadrove Er Srbiju, SMATS-u, MTU. Verujem da će onda biti lako dovesti i druge kompanije u ičenike iz Evrope i čitavog sveta", kazala je premijerka.

Ona je navela i da je avioindustrija jedna od najkonkurentnijih i industrija u koje se najviše ulaže, a plan da budemo jedan od od evropskih centara za obuke u avioindstriji značiće da čitavu ekonomiju podižemo na viši nivo.

"To više nije ekonomija, koja se do sada oslanjala na autoindustriji, već potpuno druga igra u kojoj ćemo učestvovati, zato je taj projekat tako ambiciozan'', rekla je Brnabić.

Direktor Vazduhoplovne akademije Goran Cvijović rekao je da će prvi put kadrovi za pilota i kontrolora letenja biti školovani u državnom sistemu visokog obrazovanja i da će posle tri godine steći diplome strukovnog inženjera i licence za rad u skadi sa Easa standardima.

Brnabić: Srbija ima dovoljno vakcina, i za treću dozu

Srbija ima dovoljno vakcina protiv virusa korona, i za davanje treće doze, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić i navela da je vakcinisano više od 50 odsto punoletnog stanovništva, ali da to nije dovoljno da se stekne kolektivni imunitet.

Na pitanje novinara da li će Srbija nabavljati neke nove vakcine budući da pojedine zemlje najavljuju da će nabaviti Novaks vakcinu, premijerka je kazala da se u ovom trenutku ne planira nabavka novih vakcina i podsetila da u četvrtom kvartalu treba da stigne vakcina proizvođača Moderna.

"Srbija će donirati vakcine zemljama koje su posebno ugrožene, recimo našim tradicionalnim prijateljima u Africi. Sada gledamo kako da to logistički uradimo", rekla je Brnabić novinarima u Vazduhoplovnoj akademiji gde je prisustvovala potpisivanju Memoranduma o saradnji na razvoju dualnog modela studija u visokom obrazovanju.

Premijerka je rekla da je u Srbiji vakcinisano 50,1 odsto punoletnog stanovništva, ali da je to još uvek daleko od kolektivnog imuniteta i ponovo apelovala da se građani vakcinišu, posebno mladi, jer, kako je istakla, to znači veću bezbednost za sve.

"To znači i da naš zdravstveni sistem neće morati da se vraća u kovid režim, već će moći da leči sve druge pacijente koji su zbog korona virusa morali da čekaju da se epidemija smiri", rekla je Brnabić.

Ona je kazala da je u 58 gradova i opština u Srbiji više od 50 odsto vakcinisanih, ali da imunizacija mora da se nastavi.

Kako je rekla, sadašnji procenat vakcinisanih očigledno daje bolju situaciju nego u prethodnim talasima, jer, iako raste broj zaraženih, broj hospitalizovnih ne raste drastično.

"To je odlično, juče smo imali 42 hospitalizovana pacijenta, a 41 je otpušten. To je ono što vakcina trebada uradi, ako ste vakcinisani i zarazite se da imate blage simptome, slične gripu. To je cilj kome treba da težimo", rekla je Brnabić.

Na pitanje šta će država uraditi da se poveća broj vakcinisanih među decom, odnosno starijima od 12 godina, Brnabić je kazala da vakcinacija u Srbiji nije obavezna i da ostaje da se apeluje i bori protiv lažnih vesti i dezinformacija zbog kojih, kako kaže, pre svega mladi oklevaju da se vakcinišu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija