• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. KLJAJIĆ

07.08.2021

22:19

VAŠINGTON PODRŽAVA IDEJU PREDSEDNIKA SRBIJE! Amerika traži od Prištine da uđe u 'Otvoreni Balkan'!

Tanjug/Rade Prelić

Politika

VAŠINGTON PODRŽAVA IDEJU PREDSEDNIKA SRBIJE! Amerika traži od Prištine da uđe u 'Otvoreni Balkan'!

Podeli vest

Amerikanci pokušavaju da pritisnu lažnu državu Kosovo da pristupi inicijativi "Otvoreni Balkan", međutim, Priština ne namerava da ih posluša!

Ambasada SAD u Prištini, povodom odbijanja privremenih prištinskih institucija da se pridruže inicijativi "Otvoreni Balkan", pozvala ih je da još jednom razmisle.

"SAD podržavaju napore Zapadnog Balkana u jačanju ekonomske integracije i pozivaju vladu u Prištini da pristupi regionalnim ekonomskim integracijama 'otvorenog uma'. Vlada Kosova mora odlučiti kojim će inicijativama da se pridruži i koje najbolje podržavaju njenu ekonomsku viziju", saopštili su iz američke ambasade.

I pored ovoga, skupština "Kosova" je u petak odbacila rezoluciju kojom je trebalo da se sprovede Vašingtonski sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa postignut 4. septembra 2020. u Beloj kući između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i tadašnjeg šefa SAD Donalda Trampa, odnosno premijera "Kosova" Avdulaha Hotija.

Komentarišući ove navode, bivši šef diplomatije Vladislav Jovanović kaže da je moguće više objašnjenja zašto se Amerika ovako ponaša.

- Jedno je da je sve to simulacija, odnosno predstava za javnost... Ipak, realno gledano, nije u interesu SAD da se previše udaljavaju od Srbije jer to bi naškodilo i njihovim geopolitičkim interesima. Amerika je možda počela da shvata da bi i dalje insistiranje na jednostranom priznanju lažne države Kosovo bilo kontraproduktivno. Možda će pokušati da Srbiju navedu na neki drugi potez, kao što je odricanje od saradnje sa Rusijom i Kinom - analizira Jovanović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija