• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

22.08.2021

20:00

POLITIČKI ODNOSI SA EGIPTOM BOLJI OD EKONOMSKIH! Selaković se sastao sa predsednikom te zemlje!

Politika

POLITIČKI ODNOSI SA EGIPTOM BOLJI OD EKONOMSKIH! Selaković se sastao sa predsednikom te zemlje!

Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je nakon sastanka sa egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom Al Sisijem da su se saglasili u oceni da su ekonomski odnosi Egipta i Srbije danas značajno ispod nivoa političkih odnosa dve zemlje

Selaković je danas Al Sisiju u Kairu predao pozivno pismo predsednika Aleksandra Vučića da dođe na konferenciju Pokreta nesvrstanih u oktobru u Beogradu, a koja će se održati povodom obeležavanja 60 godina osnivanja samog pokreta.

- Imao sam priliku da razgovaram i o razvoju saradnje Egipta i Srbije u budućnosti, da sagledamo sve ono što su prednosti 113 godina duge tradicije diplomatskih odnosa između Srbije i Egipta što je odlicna osnova za razvoj naših odnosa u budućnosti. Prisetili smo se i sjajnih dana saradnje između predsednika Tita i predsednika Nasera, ali govorili i o tome da su ekonomski odnosi Srbije i Egipta danas značajno ispod političkih odnosa dve zemlje - kazao je Selaković.

U ime predsednika Vučića, Selaković je zamolio predsednika Al Sisija da dođe u Srbiju jer je, kako je rekao, upravo taj susret dvojice lidera ono što je neophodno da bi se udružile i dve poslovne zajednice i pokazalo u kom pravcu u budućnosti treba da se kreću odnosi dve države i dva naroda.

Nakon sastanka sa predsednikom Egipta, šef srpske diplomatije sastao se i sa svojim egipatskim kolegom Samehom Hasanom Šukrijem, a, kako je naveo Selaković, sastanak sa Al Sisijem je njemu i Šukriju bio smernica u kojem pravcu treba da razgovaraju.

- Iskoristili smo ovaj dan da razgovaramo, kako o našim bilateralnim političkim odnosima, tako i o potrebi razvoja ekonomske saradnje - naveo je šef srpske diplomatije.

Podsetio je da su on i ministar Šukri koopredsednici Komisije za ekonomsku saradnju u okviru koje se, kako je rekao, planira prvi biznis forum na kojem će učestvovati predstavnici srpskih i egipatskih kompanija.

Tokom sastanaka, kako je naveo Selaković, razgovaralo se i o regionalnim pitanjima, a egipatski sagovornici su ga upoznali sa situacijom na Bliskom istoku, kao i sa svim izazovima sa kojima se susreću, situacijom u okolnim država i svemu onome što je od interesa za očuvanje mira i stabilnosti, ne samo u regionu, već i na globalnoj sceni.

Selaković kaže da je svojim egipatskim sagovornicima preneo kakva je situacija u regionu Balkana, Jugoistočne Evrope, kao i koji su to izazovi sa kojima se susreću.

- Ono što smo ovde zaista doživeli kao delegacija Srbije jeste izuzetno poštovanje, širokogrudo gostoprimstvo naših egipatskih prijatelja i iskrena želja da u budućnosti nakon godina konsolidacije, uspešnog oporavka, možemo da dugoročno planiramo razvoj naših odnosa u budućnosti - naglasio je šef srpske diplomatije.

Selaković je ukazao na to da su egipatski sagovornici iskazali i veliko poštovanje za sve reforme koje su u Srbiji sprovedene poslednjih sedam godina.

- Mogu da kažem da je priznanje koje nam je odato, nešto što je bilo zadovoljstvo slušati i što je činilo da budem ponosan danas ovde time što predstavljam Srbiju koja je prepoznata kao prva država u regionu, kao država koja je faktor mira i stabilnosti i njegovog očuvanja u našem delu Evrope i kao država koja uistinu vodi samostalnu i nezavisnu politiku, kako unutrašnju, tako i spoljnu - zaključio je Selaković.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija