• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

26.08.2021

13:55

EU je kao tigar bez zuba, osude Brisela bez sankcija samo su mrtvo slovo na papiru

Politika

EU je kao tigar bez zuba, osude Brisela bez sankcija samo su mrtvo slovo na papiru

Podeli vest

Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun danas je, povodom ocene Evropske unije da u slučaju Ivana Todosijevića kosovski sud nije ispoštovao Briselski sporazum, izjavio da je dobro što je Unija reagovala, ali da reakcije bez sankcija ne znače ništa

Drecun kaže da su u Briselu shvatili koga u Prištini imaju za sagovornika i partnera u dijalogu sa Beogradom, ali da bez sakncija, nema efekta od verbalnih akcija.

- Vidimo da Stano, Borel, ali i drugi zvaničnici reaguju na ponašanje Prištine, koja opstruiše dijalog i želi da ga prekine, ali nemojte samo da opominjete. To je dobro, to su jake poruke, ali moramo da vidimo rezultate. Ako nema rezultata, ćutali ili govorili, na isto dođe - rekao je Drecun za Tanjug.

Zato kaže da se EU ponaša kao “tigar bez zuba”, te upozorava da će bez sankcija EU Priština nastaviti da ugrožava bezbednost Srba na KiM.

Kaže i da nema dileme o politickoj pozadini u slučaju presude Ivanu Todosijeviću, što vidi kao brutalnu demonstraciju Kurtijeve politike nepriznavanja svih sporazuma.

Foto: Tanjug

Todosijević je javno rekao istinu o Račku i završio na robiji


Dodaje da Beograd nema mnogo prostora da nešto uradi, osim da pruži podršku Todosijeviću, pravnu i svaku drugu, da sprovede snažnu međuanrodnu aktivnost, naročito prema EU, koja je garant Briselskog sporazuma i da ukazuje na progom Srba od strane Prištine.

Slučaj Račak je temelj svih laži koje dolaze iz Prištine


Ponavlja da je slučaj Račak "temeljni stub svih laži Prištine o događajima na KiM 1998/1999. godine i centralni deo Kurtijeve priče o genocidu", zbog čega Priština burno i brutalno reaguje da bi sakrila istinu, pa su čak i ozakonili progon ljudi koji govore drugačije.

Na konstaticiju da gotovo nema nedelje da ne dođe do napada na Srbe na KiM, Drecun kaže da to može da se spreči tako što će institucije na KiM funkcionisati na isti način prema Albancima, kao i prema Srbima, što će pronaći počinioce napada, koje će sudovi da procesuiraju, a Aljbin Kurti i Vjosa Osmani slati poruke pomirljive prirode ka srpskom narodu, umesto da ohrabruju albanske ekstremiste, kao i da KFOR pojača aktivnosti u mestima gde treba da štite Srbe.

O prisustvu pripadnika KBS u pojedinim srpskim sredinama prethodnih dana Drecun kaže da je reč o pokušaju da se stvori drugačija slika, i da se srpski narod navikne na KBS, kako bi se videlo da to, navodno, nije formacija koja ugrožava srpski naron nego im pomaže.

Foto: Kancelarija za KiM

ZAstrašivanje: prištinske vlasti oklopnim vozilima rešavaju civilne potrebe


Drecun u tome vidi i pokušaj da se poveća broj Srba u KBS, jer je sada njihovo prisustvo nedovoljno da bi Priština rekla da se radi o mulitetničkoj formaciji.

- To je zastrašivanje na jedan drugačiji način - rekao je Drecun i naveo da Srbi znaju da je KBS formacija koja ugrožava bezbednost srpskog naroda, formirana da omogući Prištinu da uspostavi punu kontrolu na severu KiM.

Razgovor je jedino rešenje za sva otvorena pitanja


Kad je reč o nastavku dijaloga Drecun kaže da se Beograd ponaša konstruktivno, ali da druga strana ne samo da ne pokazuje spremnost, već izaziva incidente, i na samim razgovorima ili napadima na Srbe na KiM, ili provokacijama poput presude Todosijeviću, ili nedavnom zabranom Veljku Odaloviću da uđe na KiM, iako je član zajedničke radne gupe za nestale.

On je naveo da se nastavak dijaloga na najvišem niovu očekuje verovatno tokom narednog meseca, ali dodaje da je potrebna dobra priprema za to.

Drecun podseća da su dva sastanka završena neuspehom, te da zabrinjava što nije pomaka na strani Prištine, koji bi ukazivali da su spremni da konstruktuvno učestvuju u dijalogu, da su spremni za rešavanje problema i postizanje dogovora.

Dodao je da je razgovor jedino rešenje za sva pitanja i da razgovor nikako ne može da bude korak unazad, ali da je pesimista, jer nema nagoveštaja da je moguće postići bilo kakav napredak u nastavku razgovora.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija