• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

31.08.2021

07:15 >> 09:03

Odnosi Srbije i Turske se brzo razvijaju! Čavušoglu u poseti našoj zemlji, otvara konzulat u Novom Pazaru!

Politika

Odnosi Srbije i Turske se brzo razvijaju! Čavušoglu u poseti našoj zemlji, otvara konzulat u Novom Pazaru!

Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu boraviće u dvodnevnoj poseti Srbiji, tokom koje će se danas sastati sa državnim vrhom naše zemlje, a sutra će otvoriti Generalni konzulat Turske u Novom Pazaru

 

Naši odnosi sa Srbijom, sa kojom smo povezani kulturno i istorijski, razvijaju se veoma brzo na svim poljima, a između našeg predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i predsednika Srbije Aleksandra Vučića postoji iskreno prijateljstvo, rekao je za Politiku Mevlut Čavušoglu, ministar spoljnih poslova Turske.

Čavušoglu, koji je doputovao u Srbiju i danas će razgovarati sa predsednikom Vučićem, predsednicom Vlade Anom Brnabić i šefom diplomatije Nikolom Selakovićem, istakao je da se uprkos pandemiji korona virusa nastavljaju posete na visokom nivou između Srbije i Turske.


Najavio je i da će u narednom periodu Tursku posetiti presednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

"Želja nam je da do kraja 2021. godine ugostimo predsednika Vučića na trećoj sednici Saveta za visoku saradnju. Moja poseta se odnosi i na pripreme za tu sednicu, kojoj pridajemo veliki značaj", rekao je Čavušoglu.



Naveo je da će tokom njegove sadašnje posete biti potpisan Memorandum o razumevanju, koji se odnosi na razvoj sadnje između ministarstava dvaju zemalja.

Čavušoglu je rekao da će sutra sa ministrom spoljnih poslova Srbije Nikolom Selakovićem prisustvovati znaničnom otvaranju Generalnog konzulata u Novom Pazaru i dodao da će Turska biti prva zemlja koja će otvoriti svoj konzulat u ovom gradu.

"Verujem da će postojanje konzulata dati veliki doprinos razvoju naših odnosa putem jačanja kulturnih i međuljudskih veza. Mir, stabilnost i prosperitet na Balkanu veoma su važni za Tursku. Srbija je jedna od ključnih zemalja kada je reč o stabilnosti i miru u jugoistočnoj Evropi", rekao je ministar spoljnih poslova Turske.

Govoreći o ekonomskim odnosima dve zemlje, rekao je da ekonomske i trgovinske aktivnosti predstavljaju pokretačku snagu naših odnosa.

Istakao je da je Sporazum o slobodnoj trgovini koji je ažuriran i stupio na snagu 2019. godine, dodatno razvio trgovinu.

"Naša bilateralna trgovinska razmena prošle godine je uprkos pandemiji dostigla 1,5 milijardi dolara. Izgleda da ćemo ostvariti razmenu od dve milijarde dolara, što nam je bio ovogodišnji cilj", rekao je Čavušoglu i dodao da je srednjoročni cilj, koji su postavili predsednici Srbije i Turske, pet milijardi dolara.

Naveo je da vrednost ulaganja turskih privrednika koji posluju u oblastima tekstilne industrije, automobilske podindustrije, bankarstva, preduzetništva, turizma, maloprodaje i veleprodaje, u Srbiji iznose oko 250 miliona dolara.

Komentarišući stanje u Avganistanu, turski ministar spoljnih poslova je između ostalog rekao da se sada moramo usredsrediti na uspostavljanje mira, spokoja i stabilnosti u ovoj zemlji.

"Želimo da se formira inkluzivna vlada koju će svi Avganistanci osećati kao svoju", naveo je on i istakao da je Turska spremna da svim raspoložvim sredstvima doprinese uspostavljanju inkluzivne vlade i atmosfere mira i spokoja u Avganistanu.

Foto: AP PHOTO

Čavušoglu će se danas sastati s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a zatim i sa premijerkom Anom Brnabić.

Nakon toga, Čavušoglu će razgovarati sa srpskim kolegom Nikolom Selakovićem, a posle sastanka, dvojica ministara obratiće se medijima. Čavušoglu će danas sa ministarkom kulture Majom Gojković obići Bajrakli džamiju u Beogradu.

Sutra će šef turske diplomatije otvoriti Generalni konzulat Turske u Novom Pazaru, objavio je Čavušoglu na Tviteru.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Nino

pre 2 godine

Sta ti je zivot Sto smo mi njih u opste terali odavde meni nije jasno i nemce i ... iskreno prijateljstvo jel a sto su priznali kosmet i metohiju jel to ucvrstilo prijateljstvo pa zbog toga otvaraju u pazaru... najbolje vi njih da pustite da oni od hrama svetog save naprave drugu aja sofiju pa sto je sigurno sigurno je

Aleks z

pre 2 godine

Slusaj nije do tako jednostavno nemoze mo mi da svako diplomatske veze ponistimo samo sto oni nemisle kao mi moramo da radimo na interes sto nas spaja primer turska u BOSNU novine vredjale izetbegovica za laz kao da turska voll sarajevo rekli OVAKO turska nije dosla sa 200 investitora u sarajevo nego u srbiji turska nije prihvatila resoluciju o srebenici nije erdogan dobijo da se vidi sa dodika Vucic proba sa privlacenje investicije da promeni stav turske turska je bila u sarajevo ali ne u vezi investicije nego da prtisne sarajevo u vezi srpski turski autoput postala srbija vaznije nego muslimansko bratsvo jer od bratsvo nemoze da se kupi leba a od uspesne investicije sto Puni budzet sa pare moze srbija je postala iskrena partner investicije dokle svih druga drzave su koruptne primer crna gora djukanovic je kineski kredit pokrao sa svoje lazne firme za gradjevinu nisu ni sa vrseli ni prvi deonicu kako euronews u intervju rekao je Abazovic da crna gora je u eu poznata kao naj koruptna drzava evropa abozovic samo sto nije pocrveneo rekao ima prve obtuznice protiv strica djukanovica

ALEKSANDAR

pre 2 godine

Postala srbija vaznija od svih drugih na zapadnom balkanu ekonomska razmena je 5 MILIARDE u sarajevo govore da erdoganu vaznija srbija nego bosna sto govori da nije dosao erdogan u sarajevo sa investitori nego u beogradau: Govoreći o ekonomskim odnosima dve zemlje, rekao je da ekonomske i trgovinske aktivnosti predstavljaju pokretačku snagu naših odnosa. Istakao je da je Sporazum o slobodnoj trgovini koji je ažuriran i stupio na snagu 2019. godine, dodatno razvio trgovinu.

Ljubiša

pre 2 godine

Znači, sprema nam se opet 500 godina? Pa, dobro, mi za drugo i nismo. Kad nas neko tudji uzjaše, jedino nam je teda dibro, a ovako nam sve smeta.

Aleks z

pre 2 godine

Ne ljubisa treba da budemo kao Servern korea sta nam bogastvo i ganda mesta turska nikad nemoze da se vrati na balkanu moze samo da ulaze pare i da obe strane profitiraju JA neznam sta vi mislili hoce da srbija bude ruke bez autoputevi i beograd na vodi i nove bolnice i jaku vojsku Vasa mrznja prema napredak i uspeh presednika je neizdrzljiva govorite kao da srbija je bolje bez Devise nemacka i celi eu smeta jaka srbija jer joj netreba zapadni kredit sto bi srbiju napravili kao roba sto sve radi sta se naredi iz zapada NIJAMA smeta jaka srbija jer nije poslusna i pita koliko kosta svet

Aca veliki

pre 2 godine

#NINO srbija nesme da se izolira primer rusija turska. Turska ne prizna krim ali ima dobro odnose u ekonomiju rusija pravi prvi atomski Reaktor u turskoj stime rusija dobija 100 miliarde dolara i rusija prodala s 400 turska hoce da kupi suhoi-57 plus i mnogo vise.... Tako danas se vodi savremena politika nema samo crno i belo izmedju ima i mnogo vise bolje Ali rusija posta je sve vaznije za tursku posto ima veliki ekonomski rast tako ublazi turske stavove protiv turske TO trenutno i Srbija uspesno radi sa preko 5 miliarde ekonomsku razmenu sto je najveci ne samo na zapadni balkanu vec CELOM BALKANU

Izbori 2024

TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)
Live TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)

Sukob u Gazi eksalira i čini se da se širi na druge frontove. Izrael odlučan da odgovori na napad Irana. Da li zaista Netanijahu gura SAD u rat protiv Irana? Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su bivši potpukovnik KOS-a Ljuban Karan i politikolog, prof. dr Vladimir Pavićević. Uživo u program iz Frankfurta uključio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o tome na koji način Nemačka posmatra ovaj rat. U drugom delu emisije gosti su govorili o ratu u Ukrajini. O ovoj temi govorio je i kapetan garde Branislav Živković koji se putem vajber linka uživo uključio u program.

15.04.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija