• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/M. CRNOGORAC M. DOBROMIROVIĆ

03.09.2021

23:20

HAG TVRDI DA JE SUĐENJE TERORISTIMA UGROŽENO!  Sud za OVK pušta Tačija na slobodu?

Politika

HAG TVRDI DA JE SUĐENJE TERORISTIMA UGROŽENO! Sud za OVK pušta Tačija na slobodu?

Podeli vest

Specijalizovano tužilaštvo objavilo da takozvani veterani OVK poseduju dokumentaciju u kojoj se nalaze sva imena zaštićenih svedoka, informacije i dokazi o zločinima, kao i poverljivi dopisi iz srpskih institucija

Bivši šef terorističke OVK Hašim Tači i još trojica njegovih saboraca Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi mogli bi da budu pušteni iz pritvora u Hagu jer je sudski proces protiv njih ugrožen!?!


Haški tužioci objavili su da se u dokumentaciji koju poseduju takozvani veterani OVK, a čiji su deo već objavili Hisni Gucati i Nasim Haradinaj, zbog čega im se takođe sudi u Hagu, nalaze sva imena zaštićenih svedoka, informacije i dokazi o zločinima, kao i poverljivi dopisi iz srpskih institucija od kojih je tražena pomoć u istragama! Stručnjaci su uvereni da će zbog ovog Tači i njegovi saborci na suđenju biti oslobođeni usled nedostatka dokaza.


Haradinajev "recept"


Specijalizovano tužilaštvo u Hagu saopštilo je da se svi ovi poverljivi podaci nalaze u tri paketa koje poseduju "veterani OVK".


- Prvi paket dosijea sadrži poverljive zahteve za pomoć u krivičnim istragama koje je Posebna istražna radna grupa uputila srpskim vlastima, dokumente srpskih vlasti, kao i odgovore, od kojih su većina poverljivi i uključuju imena svedoka. U istom paketu bilo je detaljnih informacija o teškim zločinima. U drugom paketu je šest stranica s imenima svedoka koje su klasifikovane kao poverljive. Na 931 stranici su kopije suđenja i srodnih dokumenata koji se vode na Kosovu i u Haškom tribunalu u vezi sa predmetima ratnih zločina. Ti dokazi, od koji su neki objavljivani tokom 19 dana na konferencijama, televizijskim programima i društvenim mrežama, oštetili su suđenje - tvrde tužioci.

 

Jako opasno

Budući da raspolažu ovom dokumentacijom, Tačiju neće biti teško da zaplaši svedoke ili da, ne daj Bože, učini nešto gore
Svetozar Vujačić, advokat


Inače, ova tri paketa poverljivih dokumenata Haškog tužilaštva pre godinu dana je "anonimna osoba" dostavila takozvanoj Kancelariji veterana OVK u Prištini. Zbog objavljivanja dela sadržaja ove dokumentacije šefovi te organizacije Hisni Gucati i Nasim Haradinaj uhapšeni su i optuženi za podrivanje rada Suda za OVK.


Komentarišući ove navode, advokat Svetozar Vujačić kaže da sve ovo podseća na suđenje Ramušu Haradinaju u Haškom tribunalu.

 

Advokati: Tužilaštvo
namerno sve sabotira

Suđenje Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju zbog objavljivanja poverljivih dokumenata iz Haga počeće u oktobru, a na jučerašnjem pripremnom ročištu njihovi advokati Džonatan Ris i Tobi Kedmen optužili su tužioce da su sami dostavili te papire Prištini!
- Na suđenju će se utvrditi i da je tužilaštvo u Hagu bilo umešano u dostavljanje poverljivih dokumenata Udruženju boraca OVK i da je podstaklo Gucatija i Haradinaja da ih objave. Postavilo im je klopku u koju su upali - ustvrdili su advokati.


- Haradinaj je oslobođen usled nedostatka dokaza, a svi su znali da je ili pobio svedoke ili ih je strahovito uplašio da ne bi došli u sud. Tako će, izgleda, biti i u slučaju Hašima Tačija i ostalih terorista. Sve ovo je jedna velika farsa. Budući da raspolažu ovom dokumentacijom, Tačiju neće biti teško da zaplaši svedoke ili da, ne daj Bože, učini nešto gore. Plašim se da će i Tači biti pušten na slobodu po istom "receptu" kao što je oslobođen Haradinaj - upozorava Vujačić.

 

Foto: Reuters


Počelo zastrašivanje


Da je stvar i te kako ozbiljna, prethodno je potvrdio i tužilac Metju Haling, koji je istakao da je zaplašivanje svedoka već počelo.


- Svedoci koji bi trebalo da se pojave na suđenju nekadašnjim šefovima OVK Hašimu Tačiju i još trojici optuženih za ratne zločine i dalje su izloženi zastrašivanjima. Nedavno je došlo do još jednog takvog slučaja - izjavio je Haling.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija