• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

07.09.2021

21:39

GODINU DANA KASNIJE - BAJDEN RAZBIJA TRAMPOVE ISTORIJSKE PREGOVORE O KOSOVU I SRBIJI! Pročitajte autorski tekst Ričarda Grenela!

Politika

GODINU DANA KASNIJE - BAJDEN RAZBIJA TRAMPOVE ISTORIJSKE PREGOVORE O KOSOVU I SRBIJI! Pročitajte autorski tekst Ričarda Grenela!

Podeli vest

Pre godinu dana, 4. septembra, svet je proslavio potpisivanje Sporazuma o ekonomskoj normalizaciji Kosova i Srbije u Ovalnoj kancelariji Bele kuće. Predsednik Tramp okupio je predsednika Srbije Aleksandra Vučića i tadašnjeg premijera tzv. Kosova Avdulaha Hotija kako bi napravili ogroman korak ka rešavanju njihovog istorijskog sukoba, navodi se u autorskom tekstu bivšeg izaslanika nekadašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa za dijalog Srbije i Kosova Ričard Grenel. Tekst prenosimo u celosti:

Vizija Donalda Trampa je bila da Kosovo i Srbija normalizuju svoje ekonomske odnose i pomognu u potpunoj revitalizaciji Balkana. Predsednik Tramp je verovao da uočeni sukob utiče na otvaranje novih radnih mesta i ekonomski razvoj za sve uključene. Takođe je verovao da strategija stalnog političkog razgovora, koju vode Evropljani, ne funkcioniše.

Nažalost po Balkan, Bajdenova administracija zauzela je suprotan stav. Predsednik Bajden nastavlja da ignoriše Kosovo, Albaniju, Srbiju i čitav region i odlučio je da jednostavno ne želi da se meša. On nema predsedničkog izaslanika za pregovore, a u njegovoj Bijeloj kući nema rasprava ili planova za region. Ne planiraju se posete na visokom nivou od strane američkih zvaničnika niti datumi za dolazak balkanskih lidera u SAD.

Međutim, Bajden je potpuno pristao na proces Evropske unije (EU) u Briselu, u Belgiji. EU je sada zadužena za strategije obnove Balkana i razgovore o normalizaciji. I kao što smo videli iz tempa rasprava o pridruživanju EU, narodi balkanskog regiona neće uskoro imati pomoć.

Ali predsednik Tramp i dalje veruje da bi svaka strana trebalo da nastavi sa primenom Sporazuma o ekonomskoj normalizaciji 2020. uprkos odsustvu Bajdenovog rukovodstva. Trampova administracija je verovala da će koraci Kosova i Srbije ka ekonomskoj normalizaciji umanjiti moć i značaj spornih i emocionalnih političkih pitanja spora i da su preduslovi za trajno rešavanje političkih sporova. I vizija predsednika Trumpa je delovala. Teškim pregovorima, strane su se dogovorile o izgradnji drumske i železničke veze, kao i o uspostavljanju direktnog leta između svojih prestonica, Beograda i Prištine.

Pod Trampom, Srbija i Kosovo su se takođe složili da otvore i operacionalizuju objekat zajedničkog prelaza Merdare. Ovaj sada otvoreni granični prelaz trebalo bi da bude samo početak preko potrebnog slobodnog i efikasnog protoka ljudi i robe između Srbije i Kosova. Tramp i dalje veruje da bi obe strane trebalo da priznaju diplome i stručna uverenja jedna drugoj i da se pridruže „mini šengenskoj zoni“ koju su najavile Srbija, Albanija i Severna Makedonija u oktobru 2019.

Prethodna obećanja o zaštiti i unapređivanju slobode veroispovesti, uključujući obnovljenu međuversku komunikaciju, zaštitu verskih objekata i nastavak restitucije jevrejske imovine bez nasleđa iz doba Holokausta i nezahtevnih, vredna su sprovođenja čak i ako Bajdenova administracija ne obraća pažnju. Tako je i sa sporazumom o proglašenju Hizbalaha u cijelosti za terorističku organizaciju i potpunom provođenju mjera za ograničavanje operacija i finansijskih aktivnosti Hizbalaha u jurisdikcijama stranaka. Trampov tim se nada da će obe strane takođe nastaviti sa svojim obavezama da pomognu u dekriminalizaciji homoseksualnosti u 69 zemalja u kojima je to trenutno nezakonito i da prošire svoje diplomatske odnose sa Izraelom.

Možda najvažnije - za ljude na terenu, strane uključene u pregovore i za istoriju i budućnost regiona - Tramp smatra da bi se i strane trebale pridržavati svojih obaveza da ubrzaju napore na lociranju i identifikaciji posmrtnih ostataka nestalih osoba iz rata koji se završio pre dve decenije.

Ali istorijsko otvaranje stvoreno Trampovim sporazumom od 4. septembra 2020. ima jednu odredbu koju je Bajdenova administracija već potrošila. Bilo je uznemirujuće gledati kako je Biden ignorisao moja upozorenja ranije ove godine da je pred nama kraj neočekivane jedne od najtežih tačaka sporazuma: jednogodišnji moratorijum na potragu Kosova za novim članstvom u međunarodnim organizacijama i jednogodišnji moratorijum na kampanju Srbije za priznavanje priznanja Kosova.

Nažalost, ta jednogodišnja obaveza je završena i stranke više nisu u obavezi da se pridržavaju tog zaveta. Neverovatno je razočaravajuće što Bajden nije ni pokušao da produži njihovo obećanje. Kao da je Joe Biden zaboravio da Balkan uopšte postoji.

Uverenje predsednika Trampa od početka je bilo da se poverenje prvo gradi u procesu stvaranja mogućnosti i budućnosti za mlade ljude, a ne u sređivanju rezultata, simbolizmu ili ispravljanju istorijskih grešaka. Nažalost, Trumpov tim je pogrešio da je sitno dogovaranje političkih protivnika samo problem na Balkanu; sada vidimo da Bajdenova administracija ima iste poteškoće.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija