• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

08.09.2021

11:38

PORODIČNO NASILJE U PORASTU ZBOG KORONE!

Politika

PORODIČNO NASILJE U PORASTU ZBOG KORONE!

Podeli vest

Predsednik Skupštine Srbije Iviča Dačić učestvuje na konferenciji Interparlamentarne unije u Beču, glavne teme današnjeg zasedanja su porodično nasilje, nasilje nad ženama i pitanja rodne ravnopravnosti

- Vanredni uslovi u kojima živimo već skoro dve godine, doprineli su rastućoj diskriminaciji nad ženama, bilo da je reč o kućnom nasilju, koje je u velikom porastu, ili diskriminaciji na radnom mestu i društvu uopšte - upozorio je danas Dačić.

On je na panelu “Stavljane van snage zakona koji diskriminišu žene i devojčice jedini je način da se ostvari rodna ravnopravnost”, ukazao da to nazadovanje zabrinjava i zahteva odlučnu akciju svih institucija i celog društva.

- Parlamenti u tome imaju ključnu i nezamenljivu ulogu - naglasio je Dačić.


U tom smislu, on je naveo da je Srbija na vreme prepoznala negativna kretanja i otvorila veoma široku društvenu diskusiju o borbi protiv diskriminacije u novim uslovima, što je rezultiralo donošenjem novih i modernih zakona u parlamentu, čiji je cilj između ostalog, dodatna zaštita prava žena.

- Zahvaljujući izmenama Zakona o izboru narodnih poslanika, u februaru prošle godine, obezbeđeno je učešće 40 odsto žena u parlamentu - tada je kvota zastupljenosti žena na izbornim listama uvećana sa 30 na 40 odsto - preneo je Dačić.

Foto: Shutterstock

Takođe, naveo je da je Skupština Srbije u maju ove godine, u uslovima borbe protiv pandemije kovida-19, usvojila novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti i izmenila postojeći Zakon o zabrani diskriminacije, čija su nova rešenja dodatno osnažila prava žena u različitim oblastima.

Dačić je rekao i da je Srbija pre nekoliko meseci usvojila novu Strategiju za sprečavanje i borbu protiv rodno zasnovanog nasilja prema ženama i nasilja u porodici od 2021. do 2025. godine, što će, kako je istakao, biti jedan od prioriteta u radu Vlade Srbije.

Predsednik srpskog parlamenta se, takođe, zahvalio što je tema sprečavanja diskriminacije žena i devojčica, zbog značaja koji ima, stavljena na dnevni red konferencije Interparlamentarne unije (IPU).


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija