• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

13.09.2021

12:25

Deklaracija podrazumeva zajednički rad svih zemalja regiona! Obavezali smo se na razvijanje železničkog saobraćaja!

Tanjug

Politika

Deklaracija podrazumeva zajednički rad svih zemalja regiona! Obavezali smo se na razvijanje železničkog saobraćaja!

Podeli vest

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović izjavio je danas da su se Srbija i ostale zemlje Jugoistočne Evrope, potpisivanjem Deklaracije o posvećenosti železnici, obavezale da će razvijati železnički saobraćaj tako da bude brži, zeleniji, održivi i bez prepreka

Nakon potpisivanja Delkaracije u okviru "Železničkog samita Zapadnog Balkana 2021" u Beogradu, Momirović je za Tanjug kazao da Deklaracija podrazumeva zajednički rad svih zemalja regiona, a uz podršku EU, da se uklanjaju barijere koje stoje na putu železničkom transportu.

- Deklaracija podrazumeva da jedinstvenim pristupom rešavamo sve probleme u železničkom saobraćaju. Pre 30 do 40 godina, Evropa je bila satkana od granica, niste mogli lako da dođete iz Francuske u Nemačku, danas kada prelazite iz jedne u drugu zemlju, vi granice ne osećate. U našem regionu, na primer, od Ljubljane do Beograda morate da prođete šest graničnih proceura - rekao je Momirović.

Ističe da dok se Evropa integrisala, naš region se dezintegrisao i to je, dodaje, najviše pogodilo železnički saobraćaj, automobilski, kargo…

- To mora da se zaustavi, a to ne možemo sami da rešimo, moramo u tome da imamo jedinstven pristup i upravo je to ono što smo potpisali - rekao je Momirović.

Podsetio je da je ova godina proglašena za "Evropsku godinu železnice", a upravo u ovoj godini, ističe, Srbija završava najveći projekat srpske železnice - spajanje brzom prugom Beograd i Novi Sad.

Foto: Tanjug

Govoreći o današnjem samitu u Beogradu, Momirović je istakao da je srpska prestonica danas centar železničkog života u jugoistočnoj Evropi i da je samit okupio sve ministre infrastrukture i građevinarstva u regionu, ljude koji upravljaju železničkim preduzećima, kao i akademsku zajednicu.

Istakao je da je današnji samit velika prilika da region pokaže veliku perspektivu u integrisanju i kroz železnički saobraćaj, ali i da ukaže na probleme u toj oblasti.

Momirović je naglasio da se železnica sama po sebi nameće kao “transportni sistem budućnosti” i da jedino železnica može da obezbedi održivu mobilnost, energetsku efikasnost, bezbednost i klimatsku neutralnost.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija