• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

14.09.2021

21:28

LAŽNI PREMIJER PONOVO PRETI SRBIJI! Kurti najavljuje reciprocitet prema Beogradu i TUŽBU ZA GENOCID!

Politika

LAŽNI PREMIJER PONOVO PRETI SRBIJI! Kurti najavljuje reciprocitet prema Beogradu i TUŽBU ZA GENOCID!

Podeli vest

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti poručio je danas da će biti uvedena mera reciprociteta prema Beogradu i potvrdio je da se njegova vlada priprema da tuži Srbiju za genocid

Kurti je danas negirao spremnost vlade na čijem je čelu da otvori arhive OVK i još jednom ponovio da je inicijativa "Otvoreni Balkan" neprihvatljiva za Prištinu.

Kurti je poručio da će recipročna mera prema Srbiji biti uvedena, jer, kaže, ne postoji drugi način, a dodao je da su pripreme za njeno uvođenje u toku i da je o prekršajima koje Srbija čini obavestio vlade zemalja Evropske unije, prenosi Kosovo onlajn.

On je takođe negirao spremnost Prištine da otvori arhive OVK, iako je to sam ranije nagovestio, a na upit novinara naveo je da nikada nije doneta odluka o otvaranju OVK arhiva.

- Ko je rekao da se arhive OVK otvore. Nađite tu moju izjavu. Nisam rekao. Ne postoji više nadzirana država od Kosova. Nekada smo imali UNMIK, pa Euleks, pa i danas imamo KFOR. Mesto gde treba otvoriti arhive je Srbija - rekao je Kurti.

On je danas nakon sastanka s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, izjavio i da bi u pogledu odnosa Prištine i Beograda trebalo izvršiti pritisak na Srbiju, a takođe je potvrdio da Priština priprema tužbu za genocid protiv Srbije.

- Mi smo obećali da ćemo podići tužbu za genocid protiv Srbije i spremni smo da je podignemo - izjavio je Kurti.

Foto: A.Grbović

U obraćanju posle sastanka sa Merkelovom, Kurti je još jednom ponovio da je inicijativa "Otvoreni Balkan" neprihvatljiva za Prištinu.

- Za razliku od Berlinskog procesa, iza inicijative "Otvoreni Balkan" ne stoji Evropska unija - naglasio je Kurti.

Kurti je govorio i o izjavi albanskog premijera Edija Rame da Priština pravi teorije zavere u vezi sa inicijativom "Otvoreni Balkan" i poručio da ne treba pokazivati razumevanje za Srbiju zbog nepriznavanja nezavisnosti Kosova i Metohije.

- Ne znam o kojoj je teoriji zavere ovde reč. Prenosim vam svoj stav, a to je da je Berlinski proces neophodan, ali i dovoljan za evropsko putovanje - rekao je Kurti.

Rama je na današnjoj zajedničkoj konferenciji za medije sa nemačkom kancelarkom u Tirani izjavio da je inicijativa “Otvoreni Balkan” preduzeta radi ubrzanja Berlinskog procesa i da vlada u Prištini umesto da iskoristi tu priliku pravi teorije zavere.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija