• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

15.09.2021

17:40

U VREME DOK STE VI VODILI EKONOMSKU POLITIKU SA  ĐILASOVIM PORTPAROLOM INFLACIJA JE BILA DVOCIFRENA! Mali žestoko odgovorio Radosavljeviću!

Tanjug/Strahinja Aćimović

Politika

U VREME DOK STE VI VODILI EKONOMSKU POLITIKU SA ĐILASOVIM PORTPAROLOM INFLACIJA JE BILA DVOCIFRENA! Mali žestoko odgovorio Radosavljeviću!

Podeli vest

Ministar finansija Siniša Mali reagovao je danas na izjavu ekonomiste Gorana Radosavljevića o stopi inflacije i visini cena i podsetio da je Narodna banka Srbije nedvosmisleno ukazala na faktore koji opredeljuju inflaciju

- Najvažnije je reći da je to povećanje izazvano globalnim faktorima i da se dešava u većini zemalja. Prošle godine je, usped pandemije, tražnja za proizvodima bila na veoma niskom nivou, tako da je očekivano da medjugodišnja stopa inflacije iz toga razloga bude viša. To vrlo dobro znaju i tzv. ekonomski stručnjaci, ali svesno ignorišu tu činjenicu i upućuju nam neosnovane kritike - istakao je ministar finansija.

On je dodao da cene rastu na globalnom nivou i zbog toga što proizvodnja ne može da isprati značajan rast tražnje, koji je rezultat brzog oporavka ekonomske aktivnosti nakon pandemije.

- Pandemija korona virusa uticala je na globalnu ekonomiju u svakom smislu, i mi smo izuzetno zadovoljni što smo minimalno osetili te posledice. Rast cena, iako minimalan, jedna je od tih posledica ali najvažnije je istaći da je on privremen i da će se stabilizovati već pocetkom sledeće godine, kada očekujemo usporavanje rasta cena. Sa druge strane, dobra vest je da su javne finansije u potpunosti stabilne i da imamo dovoljno novca za realano povecanje  plata i penzija, što trajno podiže životni standard svih gradjana - istakao je ministar Mali.

On je podsetio da je stopa inflacije u vreme bivše vlasti i današnjih kritičara iznosila i preko 11%, a da je zahvaljujući pametnoj monetarnoj i fiskalnoj politici držimo pod kontrolom.

- Gospodine Radosalvljeviću, u vreme dok ste vi sa Dušanom Nikezićem, Djilasovim portparolom, vodili ekonomsku politiku, inflacija je bila dvocifrena i iznosila je više od 11%. Zanimljivo je kako svi sada navodno zaboravljaju tu visoku inflaciju koja nije bila vodjena globalnim faktorima i pandemijom, već neodgovornom monetarnom politikom. Pre pandemije, Srbija je beležila nisku i stabilnu inflaciju od oko 2% godišnje. To je stvorilo predvidiv i povoljni poslovni ambijent za investicije i zaposljavanje. Veoma brzo ćemo se vratiti upravo na te stope i gradjani ne treba da brinu zbog malicioznih izjava kritičara vlasti. Njihov cilj nije bolji kvalitet života gradjana, već fotelja iz koje će moći lako da pune svoje džepove - zaključio je ministar finansija Siniša Mali.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Petar Lauferovic

pre 2 godine

Mali Sinisa je inace bio u to vreme zaposlen u Agenciji za privatizaciju .. deo te iste vlasti koju sada napada .. pokrao 1400 zaposlenih u Beopetrolu Ad .. a posle i manjinske akcionare .. pitajte Predsednika Srbije Aleksandra Vucica . .zna on ...

Milan

pre 2 godine

Tada je moglo više da se kupi nego danas za platu.

Srbinbre

pre 2 godine

Nisam ekonomista ali radim u prodavnici sa preko 20000 artikala... Rado cu i Malom i svakome da na primeru u prodavnici pokazem kako je sve otislo 20-30 posto na gore. Oni koji imaju ne osecaju inflaciju to je sigurno...

Svetislav

pre 2 godine

Ti si bio te iste politike! Vec si zaboravio svoje lopovluke?

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija