• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Tanjug

25.09.2021

09:08

MIRNA, ALI NAPETA NOĆ NA JARINJU I BRNJAKU!

Kosovo Online

Politika

MIRNA, ALI NAPETA NOĆ NA JARINJU I BRNJAKU!

Podeli vest

Srbi sa severa Kosova i Metohije šesti dan zaredom protestuju na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak protiv mera koje su uvele prištinske vlasti, a prema kojima vozila sa srpskim registarskim tablicama moraju da imaju privremene kosovske tablice pri ulasku u pokrajinu

Noć je, kako javlja RTS, protekla mirno, ali napeto. Pripadnici specijalne jedinice Rosu i dalje se nalaze na svojm pozicijama, a u Jarinju su promenili položaj i sada se ispred vozila, za razliku od prethodnih dana, nalazi samo po jedan naoružani policajac.

Položaj na kom se sada nalaze pripadnici Rosu jedinica je takav da su neupadljivi i sada ih je mnogo teže uočiti nego prethodnih dana kada su bili stacionirani na samom putu, navodi Kosovo onlajn.

Od 20. septembra specijalizovane policijske jedinice Euleksa raspoređene su u izviđačkoj ulozi na prelazima Jarinje i Brnjak, kako bi pratili bezbednosnu situaciju na terenu, saopšteno je iz te misije. NATO je pozvao na hitnu deeskalaciju na severu KiM.

Tri helikoptera Vojske Srbije MI- 35 nadleću od četvrtka prostor pored administrativne linije kod prelaza Jarinje sa strane centralne Srbije, potvrđeno je Tanjugu u Ministarstvu odbrane.

Kako je navedeno, helikopteri su upućeni u preventivne svrhe i prate bezbednosnu situaciju na terenu. Tokom protesta, koji traju od ponedeljka, došlo je i do nasilnih incidenata, kada je kosovska policija pretukla trojicu Srba na administrativnom prelazu Brnjak.

Jedinice vojske Srbije u garnizonima Raška i Novi Pazar podigle su borbenu gotovost. Privremene vlasti u Prištini od ponedeljka su počele da na administrativnim prelazima između KiM i centralne Srbije srpske registarske tablice zamenjuju privremenim, na koje se plaća taksa od pet evra. Istovremeno, na sever KiM su poslate i specijalne jedinice policije ROSU.

To je izazvalo zabrinutost i uznemirenost kod Srba, koji su blokirali puteve koji vode ka administrativnim prelazima.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija