• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

26.09.2021

20:26

ALBANCI NA KOSOVU KRŠE SVA PRAVA SRBA! Oglasio se ruski ekspert za Balkan!

Politika

ALBANCI NA KOSOVU KRŠE SVA PRAVA SRBA! Oglasio se ruski ekspert za Balkan!

Podeli vest

Ruski ekspert za Balkan, istoričarka Jelena Guskova ocenila je da situacija na Kosovu mora da se reši diplomatskim putem, prenose Novosti

- Vlasti iz Prišine su mislile da će ih ceo svet brzo priznati, ali ovaj proces se odugovlači. Generalno, Kosovo je projekat Sjedinjenih Država, koje su obećale da će dati nezavisnost autonomnom regionu. To nije uspelo, jer mnoge zemlje to ne priznaju. Srbija bi mogla da prihvati nezavisnost ovog regiona, Beograd je učinio ustupke i čak su potpisani ugovori koji su Albancima obezbedili veliku autonomiju. Ali u tim ugovorima nije bilo nezavisnosti, pa Albanci pokušavaju da pokažu Evropi da to zaslužuju i da ih treba priznati kao nezavisnu državu - rekla je Guskova.

Prema njenim rečima, nekoliko puta je pokušano slanje albanskih trupa na sever Kosova, gde živi većina Srba. Beograd je na to odgovorio slanjem svojih oružanih snaga do granice.

- Ali Srbija neće moći da pređe ovu granicu i neće uvesti trupe na Kosovo, jer bi to dovelo do ozbiljnog pogoršanja situacije sa NATO - smatra Guskova.

Kako je primetila, Srbija pokušava da skrene pažnju na ovo pitanje, koje se mora rešiti diplomatskim putem.

Ona je predložila da se obrati pažnja na to da Albanci, težeći nezavisnosti, krše sva prava Srba koji žive na Kosovu.

- Ne žele da prave ustupke, ne žele da Srbima daju nikakva prava. Pogoršanje situacije dolazi od strane Prištine. Da bi se izbeglo neprijatno pogoršanje situacije, Evropa mora hitno rešiti ovo pitanje - rezimirala je Guskova za REN TV.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dragi

pre 2 godine

Zar nije dosta Ruskog "pametovanja" i tobože brige za prava Srba na KiM??? Rusija je imala vojnu bazu na KiM u periodu 1999-2003. Zašto su napustili KiM? To nikada nisu objasnili, niti će. Toliko o njihovoj brizi za Srbe i Srbiju.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija