• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

29.09.2021

09:29

Dan sećanja na srpske civile ubijene u selu Gošić i Varivodama! Foto

Informer

Politika

Dan sećanja na srpske civile ubijene u selu Gošić i Varivodama! Foto

Podeli vest

Srpsko narodno veće i Opština Kistanje organizovali su obeležavanje dana sećanja na srpske civile ubijene 27. avgusta 1995. godine u selu Gošić i žrtava ubijenih dan kasnije u Varivodama. Obeležavanju stravičnog zločina u Varivodama prisustvovali su potpredsednik Vlade RH Boris Milošević i izaslanik predsednika Srbije Veran Matić, dok je službu vodio episkop dalmatinski Nikodim

 

Parastos za devetero nevino stradalih meštana, ispred spomen obieležja postavljenog u Varivodama, služio je episkop dalmatinski Nikodim sa sveštenstvom Eparhije dalmatinske.

U svojoj besedi Nikodim je rekao da civili nisu hteli ništa drugo već da poslušaju ono što im je rečeno s najvišeg državnog vrha, a to je da ostanu na svojim ognjištima, žive u svom kraju koji su voleli, obrađuju zemlju i s radošću dočekuju druge ljude.

- Ti starci, koji su ubijeni na ovom mestu, stavili su na svoje kuće znak mira, bela platna koja su kroz vekove značila mir, nadajući se da će im dati zaštitu da će biti sačuvani i da će ostati živeti na zemlji koju su voleli, za koju su živeli i kojoj su dali čitav svoj život. Nažalost, taj znak mira nije značio ništa drugo nego da ih oni koji su išli da im nanesu zlo, lakše nađu i oduzmu im pravo na život - rekao je vladika Nikodim.

Potpredsednik Vlade Republike Hrvatske i izaslanik premijera Andreja Plenkovića, Boris Milošević, podsetio je na činjenicu da je prošlo više od pedeset dana od okončanja Oluje kada su počinjeni teški ratni zločini u ovom kraju i da je to bio masakr koji se nije smeo dogoditi niti je bilo povoda da se on dogodi.

- Nevini Varivoda koje danas oplakujemo, ubijeni su u vlastitom dvorištu, sedeći za stolom ispred svoje kuće, uglavnom hicima u glavu iz neposredne blizine. To nije bila borbena akcija, ako ima neko da kaže da je bila. Oni nisu bili oružana sila, ako neko ima da kaže da su bili. Oni nisu bili neprijateljska druga strana, ako neko kaže da su bili. Masakr u Varivodama je najpoznatiji ratni zločin posle Oluje nad civilima srpske nacionalnosti. Jedini takav zločin koji je dospeo u hrvatske medije kad je počinjen i koji je izazvao kakvu-takvu reakciju javnosti i politike. Gošić se dogodio, ali se o zločinu nije izveštavalo. Grubori su se dogodili, ali su mediji pisali drugačije, da zločina nije bilo.

Iako je za Varivode odmah pokrenuta istraga, iako je zločin bio pod lupom javnosti, iako je u postupku pretpristupnih pregovora za ulazak Hrvatske u Evropsku uniju to bio jedan od predmeta o kojem se izveštavalo Evropsku komisiju, iako su Varivode od Državnog tužilaštva bile označene nacionalnim prioritetom, do istine i pravde u ovom predmetu nije došlo.

I dalje nema osumnjičenih, nema optuženih a ni osuđenih - naveo je Milošević, dodavši kako je od 2012. godine do danas podignuta samo jedna optužnica za ratni zločin iz 1995. godine, koja je rezultirala pravomoćnom sudskom presudom, i da je to poražavajuće.

Posebni izaslanik predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića za rešavanje pitanja nestalih Veran Matić, podsetio je da je i prošle godine prisustvovao ovoj veoma važnoj komemoraciji koja je bila uvod u zajedničke komemoracije na mestima stradanja predstavnika hrvatske i srpske zajednice. Naglasio je da je zajedništvo ključna reč za uspostavljanje mira, mirovne politike, obnovu poverenja i stabilnosti, važnih za sadašnji ali i budući život.

- Ovde sam da se u svoje ime i u ime predsednika Republike Srbije, poklonim uspomeni na ubijene meštane Varivoda, ubijene na današnji dan pre 26 godina. Da sa vama, članovima porodica i svima vama koji čuvate uspomenu na njihovo stradanje, podelim svoja najdublja saosećanja. Ovde sam danas, kao i u drugim prilikama, da doprinesem tome da živite u miru sa svojim komšijama, da obnavljamo i uspostavimo bolju komunikaciju između Srbije i Hrvatske, da se unapredi saradnja oko pitanja nestalih lica i da se daju odgovori zašto zločini na ovome i drugim mestima nisu kažnjeni - rekao je Matić, dodajući da zajednička posvećenost u pronalasku svih nestalih, treba da bude most za uspostavljanje poverenja koje je jedini put ka pomirenju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija