• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

05.10.2021

14:49

Vučić stigao u Ljubljanu, učestvuje na Samitu Evropska unija - Zapadni Balkan!

Politika

Vučić stigao u Ljubljanu, učestvuje na Samitu Evropska unija - Zapadni Balkan!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je danas u dvodnevnu posetu Sloveniji, gde će učestvovati Samitu Evropska unija - Zapadni Balkan


Vučić će danas posle podne, najpre, prisustvovati Samitu šefova država i vlada iz redova Evropske narodne partije (EPP), u koju je kao pridruženi član SNS primljena 2016. godine.


Predsednik Srbije će posle toga prisustvovati i otvaranju izložbe "Umetničke ambasade" u vili Vipolže u Goriškim brdima.

Vučić će sutra učestvovati na Samitu EU i Zapadnog Balkana, koji se održava na Brdu kod Kranja, koji se vidi kao prilika da se potvrdi evropska perspektiva Zapadnog Balkana i njegova dalja integracija u EU, ali i da se pruži dodatni podsticaj primeni Evropskog investicionog i ekonomskog plana.

Domaćin samita je premijer Slovenije Janez Janša, a skupu će predsedavati predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, koji će, zajedno s predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, predstavljati EU.



Skupu će prisustvovati lideri svih zemalja članica EU i Zapadnog Balkana - Albanije, BiH, Crne Gore, Severne Makedonije, Srbije i takozvanog Kosova, čije je učešće najavljeno pod zvezdicom.

Predsednik EK Mišel će večeras u Sloveniji biti domaćin liderima država clanica EU na neformalnoj večeri.

Samit će biti održan kroz dve odvojene sesije, na prvoj će učestvovati lideri država članica EU, a na drugoj će im se pridružiti i lideri zemalja Zapadnog Balkana.

U fokusu skupa biće reafirmacija evropske perspektive Zapadnog Balkana, koja je, kako ističu u Evropskoj komisiji, od obostranog strateškog interesa i ostaje zajednicki strateški izbor. 

Verujem da možemo biti motor rasta u Evropi!

Tu poruku je, kao odgovor na sve izraženijie kritike i skepticizam u regionu prema strategiji proširenja EU, tokom prošlonedeljne posete Zapadnom Balkanu, prenela i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ponavljajući svoju podršku zemljama Zapadnog Balkana da se pridruže Uniji.

Foto: AP/Tanjug

Ursula fon der Lajen


Takođe, neposredno uoči sastanka evropskih lidera na kojem će se razgovarati o proširenju Unije, Slovenija, koja trenutno predsedava Savetom EU i koja je domaćin skupa, iznela je ideju o priključenju zemalja Zapadnog Balkana, uključujući Srbiju i Bosnu i Hercegovinu do kraja decenije.

Taj predlog je iznet na sastanku ambasadora u Briselu i navodno je iznenadio ostale zemlje članice, dok su ga neke opisale kao potpuno nerealan, s obzirom na ekonomske i političke izazove u regionu.

Na Samitu u Sloveniji biće razmatrano i unapređenje saradnje u cilju društveno-ekonomski oporavak regiona od posledica pandemije kovida-19, kao i sprovođenje Ekonomskog i investicionog plana (EIP), vrednog 30 milijardi evra, kojim će EU u narednih sedam godina pružiti finansijsku pomoć regionu.

Takođe, EU će obezbediti i bespovratna sredstva u iznosu od devet milijardi evra kroz 10 ključnih investicionih projekata.

Teme skupa biće i intenziviranje regionalne saradnje, kao i potencijali za dalju saradnju u politickim i bezbednosnim pitanjima od zajednickog interesa.

Na plenarnoj sednici liderima EU pridružiće se predstavnici Evropske investicione banke, Evropske banke za obnovu i razvoj, Svetske banke i Saveta za regionalnu saradnju.

Očekuje se da države članice, uz pristanak zemalja Zapadnog Balkana, na kraju samita usvoje deklaraciju, a dogovor o većini tačaka je postignut dok se rasprava, prema saznanjima Tanjuga u Briselu, još vodi oko toga na koji način će se definisati "evropska perspektiva regiona".

Samit je deo strateškog angažmana EU sa Zapadnim Balkanom, u skladu sa Strateškom agendom 2019-2024, a prethodili su mu Samit EU-Zapadni Balkan 2018. u Sofiji i samit EU-Zapadni Balkan 2020. u Zagrebu, koji je održan u online formatu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Milica Milicic

pre 2 godine

Nadam se da je evropska perspektiva zapadnog Balkana izvestna, pogotovu za Srbiju.

Mina

pre 2 godine

Ovo je jako dobro da Srbija još više napreduje i da ojača odnose sa drugim zemljama ZB, a i da se privuču još investicije iz Evropskog investicionog i ekonomskog plana.

Dejan

pre 2 godine

Srbija je velika čast što učestvuje u samitu .

Pera Savic

pre 2 godine

Predsednik svugde Srbiju predstavlja na najbolji moguci nacin.

Brankić

pre 2 godine

Problema uvek ima ali ljudi ih i reše kada pričaju pa stoga pozdravimo da ih bude što više.

Brankić

pre 2 godine

Za napredak regiona je veom bitno da se sacuva mir i, stabilnost takodje da se i postuje Dejtonski sporazum.

Brankić

pre 2 godine

Mir i, stabilnost moraju da se sacuvaju, to nam je pre svega prioritet

Brankić

pre 2 godine

Postovanje Dejtonskog sporazuma kako je bitno za BIH tako je bitno i za Srbiju jer je ona njegov garant

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija