• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

09.10.2021

13:20

GRAĐANI NE TREBA DA BRINU, STRUJE I GASA ĆE BITI DOVOLJNO, CENA NEĆE RASTI!

printscreen

Politika

GRAĐANI NE TREBA DA BRINU, STRUJE I GASA ĆE BITI DOVOLJNO, CENA NEĆE RASTI!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je da u narednom periodu svet očekuje velika energetska kriza, ali je poručio da građani Srbije ne moraju da brinu, da će imati tople domove, dovoljno struje i gasa i da cene neće rasti

Vučić je posle sednice Predsedništva SNS istakao da se sada sve preduzima kako bi privreda bila što više zaštićena od porasta cena enrgenata na tržištu.

On je objasnio da je do poremećaja cena na svetskom tržištu dovelo zbog uvođenja karbon taksi, nedostatka gasa jer su Kinezi sve preusmerili ka sebi, jer u Holandiji nema dovoljno gasa, kao i zato što su mnoge zemlje na početku godine iz skladišta izbacivale gas i davale ga privredi.

Napomenuo je i da nisu na vreme pravili dugoročne ugovore sa Rusima, sa drugima nisu ni mogli, tako da su ostali bez gasa, zato je cena skočila višestruko.

Ukazao je da je Srbija napravila pravi potez gradeći gasovod uprkos svim pritiscima spolja, kroz koji je gas potekao 1. oktobra, i koji perfektno funkcioniše.

Pored toga, kada je u pitanju gas kaže da su popravljene sve stanice, i urađeno sve što nije rađeno 45 godina.

On je naveo da iz gasovoda uzimamo od 6,3 do 9 kubnih metara gasa, dok ostalo ide drugim zemljama jer smo tranzitna zemlja za gas, kao i da se skladište u Banatskom Dvoru dopunjava redovno.

Istakao je da je važno da sa Rusima produžimo dugoročni ugovor i obezbedimo da cena ostane na dosadašnjem nivou od 270 , što je strasno vazno za industriju.

- Važno je da privreda ne pada, jer će se dramticno odraziti na privredu kada imate visoke cene energenata. Mi smo izdvojili 180 megavata struje dodatnih ukljucili iz rezerve da bismo spustili berzansku cenu za privredu, a građani imaju najnižu cenu u Evropi - istakao je Vučić.

On je rekao da se gleda sve kako bi se pomoglo privrednicima, da se razgovara sa svima, jer imamo liberalizovano trziste i da smo uspeli u poslednja dva dana da spustimo cenu.

Napominje i da je odluka o tome da se ne gase ugljenokopi bila izuzetno dobra, i da je zbog toga na primer i Poljska imala najnižu cenu električne enrgije, dok su drugi u problemu i sada pokušavaju da vrate ugljenokopove.

Napominje i da vetar i solar nisu dovoljni i da Srbija zato razgovara sa Amerikancima i Emiratima kako bi se 15 odsto podigli i kapaciteti proizvodnje električne energije.

- LJudi ne treba da brinu, nismo unistili svoje resurse. Necemo ni Kolubaru ni Kostolac da zatvaramo, zato danas imamo struju - poručio je.

I na samitu u Sloveniji je, kaze, evropske lidere najviše interesovalo pitanje energetike i dominiraće narednih šest meseci.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija