• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

10.10.2021

19:28

/FOTO/VIDEO/ Da nismo to uradili, mogao bih samo da uzmem konopče i da se obesim pred vama! Srećom, uveli smo gasovod, kriza je mnogo veća nego što možete da zamislite!

printscreen TV Pink

Politika

/FOTO/VIDEO/ Da nismo to uradili, mogao bih samo da uzmem konopče i da se obesim pred vama! Srećom, uveli smo gasovod, kriza je mnogo veća nego što možete da zamislite!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras u predsedništvu Srbije sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovim, koji je neposredno pre sastanka stigao u Srbiju

- Hvala Vam što ste večeras u Beogradu. Ja sam vrlo ponosan što mogu da kažem da imako izuzetno dobre odnose sa Rusijom. Ja to ne krijem. Sa posebnim ponosom to izgovaram. To je izraz našeg viševekovnog prijateljstva. Zadovoljni smo podrškom. Imali smo podršku Rusije u svim svetskim organizacijama. Verujem da će tako biti i u buduće. Takođe, ja sam se zahvalio i predsedniku Putinu za podršci i angažmanu. Izrazio sam želju da se sretnemo pre kraja godine. Večerašnji sastanak i razgvoor sa Lavrovim su bili naši najotvoreniji razgovori. U svetlu brojnih problema sa kojima se suočavamo bilo je logično da naš razgvoro bue najotvoreniji do sada. 

Foto: printscreen TV Pink

- Dobio sam viđenje Rusije. Kroz to viđenje dobio sam i važne savete. Ostaćemo vojno neutralna zemlja, nastavićemo da štitimo našu zemlju, i da razvijamo naše odbrambene mehanizme. Važno je da istaknem da naša spoljnotrgovinska razmena beleži pozitivan trend.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se na kraju obratio Lavrovu i zahvalio na ruskom jeziku.

Foto: printscreen RTV Pink

- Preneo sam predsedniku Srbije i najtoplije pozdrave od predsednika Vladimira Putina. Imamo poverljiv dijalog ne samo na nivou predsednika, nego i na nivou Vlada. Dogovrićemo se kada će biti susret dvojice predsednika. Bez obzira na infekciju koronavirusa,robna razmena je porasla više od 16 posto. Na kraju godine rezultat će biti još vidljiviji. Proizvodnja ruske vakcine "Sputnjik V" u Srbiji je veliki značaj. Razgovarali smo i o odnosima u regionu. Mi ćemo prihvatiti bilo koje repšenje koje će odgovarati Srbiji i srpskom narodu. Provokaciju na severu Kosova smo žestoko osudili i pozdravili potez predsednika Vučića.Uvek u našim kontaktima sa EU podsećamo na odgovornost Brisela. Zahvalan sam predsedniku Vučiću na njegovom gostoprimstvu - rekao je Sergej Lavrov. 

- U celom svetu se govori samo o energetici. Energetika, voda i hrana su važna o budućnosti sveta. I ova druga dva pitanja vezana su za prvo. Postoji pet razloga za današnju krizu. Prvi su karbon takse, urađeno je brzo, na prečac. Drugo, ne zaboravite da je ovde već kraj druge godine od kada imamo koronavirus, suočavale su se države sa privrednim problemima. Pod tri, nisu sklapali dugoročne ugovore,  sa kim su mogli nego sa Rusijom.  Sad se svi vraćaju i odjednom hoće ugalj, meni su govorili da sam lud zašto ne zatvorim rudnike uglja. Sad ću da ih pitam šta će da rade sa nestankom struje. Imaćemo krizu narednih šest meseci,  a bojim se da ne bude dve godine. Ta kriza uticaće na povećanje cena hrane i svega, kod nas nešto manje, ali zato sam zahvalan Rusiji.  Meni nije teško da priznam i kada pogrešimo, ali šta ja tu da radim. Srećom, imali smo hrabrosti da uvedemo gasovod, da to nismo uradili mogao bih samo da uzmem konopče da se obesim ovde pred vama - dodao je predsednik Srbije. 

Sergej Lavrov je istakao da odnos Beograd i Prištine treba da bude zasnovan na Rezoluciji 1244 i da će se Rusija zalagati za to, za rešenje koje će odgovarati Srbiji.

- Izvinite, kako to Rusi vrše pritisak na nas za energetiku. To je smešno, mi vršimo pritsak na njih, ne oni na nas. Odakle da nađem gas, svi hoće da legnu da imaju toplu sobu u Srbiji. Svi bi da šetaju u kratkim pantalonama i majici u kući. Odakle da nađem gas? Zamislite da nismo izgradili gasovod. Pa na šta bi se grejali, na šta bi nam radila industrija. I kao oni vrše pritisak na nas, ne ja na njih vršim. Ja znam Putina, imaćemo najpovoljniju cenu, znam čoveka. Zato sam i vršio pritisak. Ne razumem ceo smisao da neko priča da oni vrše pritisak na nas. To je naš interes, naša želja. Mi ne možemo da platimo cenu gasa, potrošnja je velika, imamo najviše para u istoriji do sada, ali ne možemo to da podnesemo.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Lazni Bot

pre 2 godine

Smorio Lavrova kao 150-a naslovna strana Informera drzavni udar.

Zoran

pre 2 godine

Da tvoj Djilas bi preporodio Srbiju!? Valjda si počeo da učiš SRPSKI?

Croatan indians

pre 2 godine

DNA ANALIZA Američki znanstvenici tvrde: Croatan indijanci i hrvatskog su podrijetla!

Nebojsa iz Beograda

pre 2 godine

De pusti Lavrova da kaze sta ima ipak je on gost

Lena

pre 2 godine

Dobri odnosi sa Rusijom, međusobna podrška i saradnja pokazatelj su da je to za obe strane važno

Milutin Vranjski

pre 2 godine

Kamo sreće da nismo to uradili.... danas bi Lavrov mogao nesmetano da govori!

Marko

pre 2 godine

Važna je podrška Rusije u teškim vremenima i sad vidimo zašto je bilo bitno održati dobre odnose sa svima i zašto je dobro kad sudbinu držiš u svojim rukama.

BRATSKE RUSIJA I BELORUSIJA

pre 2 godine

Pa ti opet otkazuj sastanak sa Putinom, izmišljaj špijunske afere KGB-a u Beogradu, otkazuj zajedničke vojne vežbe sa Rusijom i Belorusijom, uvodi sankcije bratskoj Belorusiji(!!!), sedi u magarećoj klupi Bele kuće, podržavaj i priznavaj predstavnika germanskog okupatora šmita za faktor u Srpskoj, ne uvodi recipročne sankcije šiptarskim kolaboracionistima okupatorskog NATO-a na Kosmetu...Ali, bre, Predsedniče, odjebi od sebe sve mihajlovićke, brnabićke i ostale zapadnjačke govnovalje/ke i okreni naš državni brod ka Kremlju, dok još imamo obezbeđeno pristanište u bratskoj Rusiji!

Sasa

pre 2 godine

Odnosi Srbije i Rusije su najbolji u istoriji, zahvaljujući bliskom ličnom odnosu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Rusije Vladimira Putina. Niko ne može, da pokvari ove odnose koji su odoleli mnogim iskušenjima u prošlosti.

Tanja

pre 2 godine

Rusija je uvek bila naš prijatelj i saveznik i uvek smo mogli da računamo na njenu podršku. Hvala im na tome.

Nena

pre 2 godine

Sergej Lavrov je kao i uvek u mnogim situacijama pokazao da je uvek bio uz nasu zemlju i dobrim savetima pomagao u mnogim teskim situacijama. Rusi su nam velika podrška I prijatelji.

Nena

pre 2 godine

Rusija je drzava koja je uvek bila Srbiji od pomoci, njihova podrska je iskrena i velika, mnogo nam znaci sto je ovo prijateljstvo izmedju dve drzave iskreno i sto zajedno gradimo bolju buducnost.Zivelo prijateljstvo!

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija