• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

11.10.2021

07:35 >> 16:04

/FOTO/VIDEO/ Završen treći treći deo plenarne sednice! Samit nesvrstanih u Beogradu - Jednakost među državama cilj koji nije ostvaren!

printscreen

Politika

/FOTO/VIDEO/ Završen treći treći deo plenarne sednice! Samit nesvrstanih u Beogradu - Jednakost među državama cilj koji nije ostvaren!

Podeli vest

Obraćanjima predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, počeo je dvodnevni Samit kojim se obeležava šest decenija Pokreta nesvrstanih zemalja. Samit zajednički organuzuju Azerbejdžan i Srbija, a brojni svetski zvaničnici razgovaraju danas i sutra na Beogradskom sajmu, u gradu u kome je Pokret održao prvu konferenciju 1. septembra 1961. godine

18.10 - Počeo treći deo plenarne sednice

18.00 Predsednik Srbije sa Abdulom Šahidom

 

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Abdula Šahid.

17.50 Vučić sa ministrom odbrane Angole

 

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i ministar odbrane Republike Angole Žo Ernest doš Santoš

17.17 Predsednik Vučić sa Menakši Leki

 

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i specijalni izaslanik predsednika Vlade i državna ministarka u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Indije Menakši Leki.

15.34 - Brnabićeva sa ministrom spoljnih poslova Kuvajta

Premijerka Ana Brnabić sastala se sa ministrom spoljnih poslova Kuvajta Šeikom dr Ahmedom Naserom Al-Mohamedom Al-Sabahom.

Bilateralni sastanak je održan u duhu tradicionalno dobrih i prijateljskih odnosa, uz obostranu konstataciju da je potrebna dalja dinamizacija političkog dijaloga, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Ministar spoljnih poslova Kuvajta istakao je da veruje da je objektivan stav svih prisutnih na ovom događaju da konferencija odražava ogroman međunarodni uspeh Srbije, navodi se u saopštenju.

Njihovo ministarstvo finansija a onda i ministarstvo spoljnih poslova, kao krovna organizacija, rade na formiranju ekonomskih planova za stratešku saradnju sa Srbijom i ovo je uvod za sve ostale bilateralne posete koje tek slede, dodaje se.

Brnabićeva je izrazila nadu da će konferencija biti podstrek za buduću saradnju.

Šeik dr Ahmed Naser Al-Mohamed Al-Sabaho je konstatovao da Kuvajt pomno prati region i da Srbija ubedljivo prednjači u oblastima koje su i Kuvajtu visoko na agendi: brzo reagovanje na zdravstvene krize, sigurnosti u proizvodnji hrane, dostupnosti obrazovanja, razvoju IT sektora i sajber bezbednosti.

Brnabićeva je skrenula pažnju na izazove četvrte industrijske revolucije i cilj Srbije da zadrži mlade ljude u zemlji i da stvori mogućnost za doseljavanje i drugih mladih ljudi iz inostranstva, kaže se u saopštenju Vlade Srbije.

14.26 - Selaković i šef diplomatije Zimbabvea

Ministri spoljnih poslova Srbije i Zimbabvea Nikola Selaković i Frederik Makamure Šava su danas ocenili da su odnosi dve zemlje tradicionalno prijateljski i da bi trebalo unaprediti ekonomsku saradnju.

Dodali su da je putem razmene poseta na visokom i najvišem nivou potrebno unapređenje političkog dijaloga.

Šef srpske diplomatije je na marginama skupa povodom 60. godišnjice prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja rekao da se nada da će planirano otvaranje srpskog diplomatsko-konzularnog predstavništva u Harareu ubrzati obnavljanje bliskih odnosa i saradnje dve države, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Selaković je zahvalio Zimbabveu zbog podrške teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Šef diplomatije Zimbabvea zahvalio je Srbiji na solidarnosti i donaciji 30.000 doza vakcina toj zemlji.

13.24 - Vučić odlikovao predsednika Gane Ordenom Srbije na lenti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovao je danas predsednika Gane Nana Adoa Dankva Akufo-Adou Ordenom Republike Srbije na lenti.

 

 

Predsednik Gane odlikovan je za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i Gane.

Vučić je Akufo-Adou orden uručio na svečanoj ceremoniji u Palati Srbija posle "tet-a-tet" razgovora i sastanka delegacija dve zemlje.

12.45 - Omar - Očekujem da čujemo poruke mira i saradnje

Ministar trgovine i industrije Somalije Khalif Omar izjavio je za Tanjug da od konferencije u Beogradu očekuje da zemlje pošalju poruku mira, rešavanja sporova na miran način i izraze veću i bolju saradnju među državama.

Omar je izrazio zadovoljstvo što je delegacija Somalije u Beogradu povodom obeležavanja 60 godina od prve konferencije Pokreta nesvrstanih, i da su oni prva delegacija koja je došla u Srbiju od 90-ih godina.

Kako je naveo, zbog dugogodišnjeg građanskog rata koji je vođen u njegovoj zemlji zapostavili su svoju ulogu u svetu, a s obzirom da je taj period sada iza njih izrazio je nadu da će u narednom periodu raditi na poboljšanju odnosa sa Srbijom.

 

12:30 Marsudi: Omogućiti jednak pristup vakcinama

Ministarka spoljnih poslova Indonezije Retno Marsudi poručila je da su izazovi sa kojima se svet suočavao tokom osnivanja Pokreta nesvrstanih ostali, dodajući da su se možda i umnožili.

Marsudi je, na skupu povodom 60 godina od prve konferencije Pokreta nesvrstanih u Beogradu, podsetila da je jedan od principa tog Pokreta jednakost među svim državama i nacijama i ukazala da se upravo zbog toga mora zahtevati da bude omogućen jednak pristup vakcinama protiv virusa korona.

- Treba svi da sarađujemo zajedno kada se radi o izazovima, pandemiji, klimatskim promenama... - kazala je Marsudi.

Prema njenim rečima, Indonezija se zalaže za poštovanje pravde i u tom smislu ističe da je njihov stav da su Palestinci odavno trebali da dobiju državu.

- Mi ih podržavamo - kazala je.

Navodeći da je prvi i doživotni predsednik Indonezije Sukarno, koji je i jedan od osnivača Pokreta nesvrstanih, rekao da se istorija ne sme zaboraviti, Marsudi je zatražila od učesnika Samita u Beogradu da podrže nameru Indonezije da se podrži Arhiva Pokreta u UNESKO-u kako bi se, kako kaže, ovekovečili njegove ideje, vrednosti i principi.

- Zajedno se možemo izboriti za bolji i pravedniji svet - kazala je Marsudi.

12.15 - Benabderahman - Pokret je uvek nalazio rešenja za krizne situacije

- Pokret nesvrstanih zemalja uvek je pronalazio rešenja za izlazak iz kriznih situacija, što ga čini ravnopravnih činiocem u međunarodnim odnosima - izjavio je danas premijer Alžira Ajmen Benabderahman na Samitu kojim se obeležava šest decenija tog Pokreta.

On je zahvalio Srbiji na gostoprimstvu i odličnoj organizaciji skupa, dodajući da se napredak Srbije nešto što se vidi.

Podsetio je da je pre 60 godina začet Pokret zemalja, koje su bile rešene da se bore za odbranu vrenosti slobodnog sveta i da to bude spas za treće zemlje.

- Ovo je važan trenutak u istoriji. Jedan zavet nam je ostavljen i ovde se potvrđuje da taj zavet traje 60 godina. Pokret je uvek nalazio rešenja za izlazak iz kriznih situacija, što mu omogućuje da bude ravnopravni činilac u međunarodnim odnosima - rekao je Benabderahman.

11.20 Završen prvi deo svečanosti

Nakon obraćanja visokih zvaničnika na Samitu nesvrstanih, prvi deo svečanosti je završen.

 

 

11.00 - Čavušoglu preneo poruku Erdogana

- Želim da Vam prenesem poruke mog predsednika Erdogana. Želim da čestitam Azerbejdžanu i Srbiji, Azerbejdžanu na predsedavanju, a Srbiji na organizaciji. Vaše ekselencije, bipolarni svet se pretvorio u multilateralni, ali glavni principi beogradske deklaracije i dalje ostaju veoma relevantni i bitni, pozivamo vas i ceo pokret da bude jači u svojim aktivnostima – rekao je Čavušoglu.

10.33 - Učesnicima Samita obratio se i Milorad Dodik

- Svet je prošao kroz jednu od najvećih kriza uzrokovanu virusom korone. Na početku epidemije koja je pogodila svet bogate zemlje su zaboravile na male. Pokušaj da se pravovremeno obezbede sredstva i zaštita opreme, bilo je na granici prevare i sve na štetu manjih i siromašnih. Kao da svi životi ne vrede isto, i opet su male zemlje pomogle siromašnim i nisu zaboravile na prijateljstvo. Vidimo da Pokret se driži principa. Želim da izrazim zabrinutost jer se svet svaki dan suočava sa brojnim problemima, migrantskom krizom, pandemijom, terorizmom - rekao je  Dodik.

Foto: printscreen

Dodao je i da je zabrinut povodom celokupnih dešavanja u svetu

- Želim da izrazim zabrinutost jer se svet svaki dan suočava sa brojnim problemima, politički i vojni sukobi, migrantska i izbegličke kriza, terorizam, siromaštvo... - rekao je između ostalog Milorad Dodik.

Danas, kada je situacija u svetu sve turbulentnija potencijal Pokreta nesvrstanih je posebno potreban!

10.10 - Obraćanje predsednika Generalne skupštine UN

- Nema druge političke sile u ovom periodu koji je otliko istrajno se borio za bolje i pravednije međunarodne odnose. Potrebno je da postoji stalno zagovaranje mira, prijateljstva i upravo ovaj pokret služi tome - rekao je Abdula Šahid predsednik Generalne skupštine UN

Foto: printscreen

09.55 - Obraćanje predsednika Vučića

- Osnovna ideja oko koje su se naši prethodnici okupili bio je mir. Mir je osnov svake saradnje, to je jedini put ga blagostanju i prosperitetu čitavog čovečanstva. Velika mi je čast što smo se svi okupuli danas u Beogradu, osećajte se kao kod kuće. Posebno mi je drago da vidim toliko naših prijatelja iz različitih delova sveta kojima pandemija nije bila prepreka da se okupimo - rekao je na početku predsednik.

Foto: printscreen RTS

On je rekao da ne treba zaboraviti suštinsku ulogu koju je Pokret imao u svetu.

- Smatram da ćemo se složiti da je danas svet na mnoge načine različit od onoga 1961. godine, istovremeno nije samo reč o broju izazova sa kojima se suočavamo već je priroda svega toga složenija. Neophodno je da radimo na jačanju, svaki novi izazov sa kojim se suočavamo podseća nas da nijedna država nije izolovana. Saradnja i solidarsnot su jedini put koji vodi prosperitetu - rekao je predsednik i dodao:

 

 

- Republika Srbija kao jedna od naslednika počastovana je ulogom koju je nasledila i nikada nismo prestali da jačamo saradnju. Ponosni smo što kao neutralna zemlja na putu ka EU, a isto tako održavamo odnose i sa drugim državama. Uveren sam da ćete imati prilike da dok ste u Beogradu vidite novu, snažnu i moderniju Srbiju - kazao je predsednik.

Foto: printscreen RTS

Govoreći o Kosovu i Metohiji, Vučić je naglasio da dijalog nema alternativu.

 

 

On je istakao i da Srbija nikada neće okrenuti leđa svojim prijateljima.

- Imate odanog i vernog prijatelja u Srbiji - rekao je predsednik i gostima poželeo da se osećaju kao kod kuće.

09.45 - Predsedavajući Pokreta nesvrstanih Ilham Alijev obratio se putem video-linka

Usvajanjem dnevnog reda počeo Samit Pokreta nesvrstanih na Beogradskom sajmu.

- Pre svega želim da iskažem svoju zahvalnost našem domaćinu, predsedniku Vučiću, i da pozdravim sve prisutne. Ova inicijativa pokazuje spremnost Srba da preuzmu nasleđe. Od osnivanja, Pokret nesvrstanih je igrao veliku ulogu u održavanju mira i čuvanju solidarnosti u svetu. Poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, kao i nemešanje u unutrašnje poslove drugih zemalja je najvažniji princip nesvrstanih - rekao je predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev.

Foto: printscreen

Srpska prestonica biće domaćin predstavnicima čak 105 država i devet međunarodnih organizacija, a u Beograd su došla ukupno 572 člana stranih delegacija. Među učesnicima skupa nalazi se oko 40 šefova diplomatija, a na samitu će prvi put biti i predstavnik Rusije, koja je na inicijativu Vladimira Putina u julu ove godine dobila status posmatrača. Azerbejdžan je suorganizator skupa u Beogradu, jer ta država predsedava Pokretom nesvrstanih do 2022. godine.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poželeo je juče dobrodošlicu svim učesnicima ovog samita.

- Kišni dan u Beogradu, ali dan za ponos Srbije. Pre 60 godina nesvrstani su se okupili u Beogradu, danas je vreme za obnovu ideja političke nezavisnosti i zajedničkog delovanja slobodarskih zemalja sveta. Srećan sam što se nalazim na čelu Srbije koja je mogla i imala snage da organizuje ovako veličanstven skup - napisao je Vučić na Instagramu.

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost, komentarišući skup u Beogradu, kaže da je to jako značajno.

- Ovo je na neki način odavanje priznanja Srbiji za spoljnu politiku. Zahvaljujući posvećenosti i marljivom radu predsednika Vučića i šefa diplomatije Nikole Selakovića, u Beograd je došlo više od 100 stranih delegacija - ističe Rajić.

 

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Vučica

pre 2 godine

Ово је велика част за Србију.

Romanija

pre 2 godine

Ovo je najveći skup u sveti u poslednjih desetak godina i zazlužuje sve pohvale.

Glasinac

pre 2 godine

Ovo je nešto što zaslužuje svaku pohvalu.

Dedin Unuk

pre 2 godine

Diplomatska aktvnost u kojoj ucestvuje puno zemanja sveta, a i u kojoj se i mi nesto pitamo!! Jako lep prizor za sve nas!!

sara

pre 2 godine

Za organizaciju ovog događaja skidam kapu. SVAKA ČAST!

SasaRu

pre 2 godine

Velika je čast za Srbiju što su se posle 60 godina nesvrstani ponovo okupili u Beogradu.

Nena

pre 2 godine

Vazan dan za nas,posle 60.god. u Srbiji. Rusija pruža iskrenu podršku Srbiji po pitanju naše južne pokrajine. I to zvanično, kroz podršku Rezoluciji 1244 SB UN-a, ne samo moralnu. Vrlo konkretna ,bitna i direktna podrška od Rusije,a o ceni gasa instruje da ne govorim,koliko će nam pomoći i tu!

Ana

pre 2 godine

Srpski narod je ponosan, a ima i cime da se ponosi. Veliki dan, velika vrednost za nasu zemlju. Zivela Srbija

Nena

pre 2 godine

Strateško partnerstvo Srbije i Rusije unapređivaće se i u budućnosti, u obostranom interesu. Nastavlja se i zajednička borba protiv korone, kao i podrška Rusije teritorijalnom integritetu Srbije.Pomoci ce nam i u vezi cene struje I gasa koje su mnogo porasle i ne bismo mogli da ih platimo.Hvala braco Rusi!

Jovica

pre 2 godine

Dolazak ovih ljudi u Srbiji je veliki napredak za nasu zemlju!

Tasa

pre 2 godine

Danas je iz Srbije u svet otišla slika koja je za ponos svakom Srbinu. Ovako veličanstven skup u zemlji koja je u martu 1999. godine bombama bila razorena, a danas 100 delegacija u gostima i organizator Samita Nesvrstanih. Veličanstveno ! Bravo predsedniče Vučiću.

Joedogo

pre 2 godine

Dobrodosli! Radujem se zajednickom delovanju i borbi sa mnogim izazovima

Cane

pre 2 godine

Velika stvar za Srbiju i njenu političku poziciju.

Matija

pre 2 godine

Vrlo velika i važna inicijativa koja bi mogla da da velike rezultate. Zajedničkim snagama zemlje Pokreta nesvrstanih bi mogle mnogo toga da postignu na polju ekonomije.

Dejan

pre 2 godine

Ucesnici skupa su se osecali prijatno i lepo ugosteno i osetili su svu tu toplinu koju nasa zemlja pruza. Osetili su da smo zemlja od poverenja.

Petra

pre 2 godine

Nasoj drzavi su ukazali čast kao domaćinu, sto je za svaku pohvalu jer je ipak pandemija koronavirusa. Potrebno je pruziti ruku uvek kad zatreba

Juca

pre 2 godine

Svaki vid pomoci je znacajan za bilo koju zemlju, smatram da ne bi trebali da stajemo nikome na put kad vec nama to niko ne radi.

Sale

pre 2 godine

Srbija je pre svega veliki partner i zna da pritekne u pomoc svima kada to zatreba.

Kaca

pre 2 godine

Srbija odluke donosi samostalno, cilj je ocuvanje mira unutar drzave i u regionu.

Srđa Zloppgleđa

pre 2 godine

Opet Tito doveo svet u Srbiju! Kakva ironija!? Domaćin ni jednom rečju ne izgovori ime jednog od osnivača pokreta!? Očekujem da, pošto protokol vjerovatno nije planirao obilazak Kuće cveća, da će to pojedine delegacije samoinicijativno učiniti, te da će nas, barem "nezavisni" novinari o tome izvesti.

Tamara

pre 2 godine

Srbija ima cime da se ponosi. Danasnji samit je dokaz da napredujemo u svim partnerskim odnosima.

Tamara

pre 2 godine

Nasoj drzavi mnogi mogu da pozavide na trudu i gostoprimstvu.

Tinaok

pre 2 godine

Srbija je poslala jako dobru i kvalitetnu sliku o sebi u celom svetu.

Brankić

pre 2 godine

Srbija je svakako napredovala u poslednjih nekoliko godina, taj napredak se vidi. Domacin je ovako vaznog skupa gde su veoma ugledni ljudi.

Brankić

pre 2 godine

Zato se i odlicno razumemo,zajednicki cilj nam je mir i saradnja!

Brankić

pre 2 godine

Beograd se neće obrukati i biće odličan domaćin svima. Prijateljstvo i dobri odnosi sa svima je ono što je osnova naše politike!

Brankić

pre 2 godine

Mir je osnovna ideja ovog pokreta, a velika je čast biti domaćin, Srbija je ponosna!

Ana

pre 2 godine

Pre 60. godina u našoj zemlji se pokret prvi put okupio, a nadam se da ćemo još dosta puta biti domaćini ovakvih skupova

Ana

pre 2 godine

Vracamo Srbiju tamo gde je stala nekada davno, tada Jugoslavija, danas Srbija! Veoma sam ponosna kada vidim da su sve te velike zemlje dosle u nasu drzavu, neka su nam dobro dosli!

Ivana

pre 2 godine

Srbija je danas ostala centar sveta svih zbivanja. Sednica nesvrstanih otvorila je mnoge oči narodu u svi m državama, da ima razloga za strah ukoliko se strasti velikih sila ne smire.

Gagi

pre 2 godine

Tadašnja Jugoslavija a danas Srbija sa ponosom je dočekala velike miroljubive nesvrstane zemlje.

Gagi

pre 2 godine

Sve prijateljske zemlje su uvek dobrodošle, nadam se da ćemo da nastavimo da jačamo saradnju na svim poljima.

Gagi

pre 2 godine

Velika nam je čast da ih opet, kao pre 60 godina ugostimo.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija