• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

12.10.2021

07:34

ĐURIĆ REAGOVAO NA PISMO UPUĆENO AMERIČKIM ZVANIČNICIMA - NEMA ODGOVORNOSTI SRBIJE ZA POLITIČKE TENZIJE U REGIONU!

Politika

ĐURIĆ REAGOVAO NA PISMO UPUĆENO AMERIČKIM ZVANIČNICIMA - NEMA ODGOVORNOSTI SRBIJE ZA POLITIČKE TENZIJE U REGIONU!

Podeli vest

Ambasador Srbije u SAD Marko Ðurić odbacio je u ponedeljak tvrdnje da je Beograd odgovoran za podsticanje tenzija u regionu, reagujući na pismo koje su američkim zvaničnicima uputili udruženja i predstavnici crnogorske, albanske i bosansko-hercegovačke dijaspore u SAD


"Mislim da nema odgovornosti Srbije za političke tenzije i nesporazume u regionu. Srbija danas zaista želi da izađe iz matrice međudržavnih ili međunacionalnih sukoba. To je naš vitalni interes", rekao je Ðurić za Glas Amerike.


On je istakao da je Srbija ta koja najviše gubi iz takve vrste retorike i te vrste političkih sukoba i sučeljavanja.

"Mi moramo, i mislim da predsednik Vučić vrlo pažljivo radi na tome, da sačuvamo političku i ukupnu stabilnost u regionu. To je jedan od ključnih imperativa očuvanja našeg ekonomskog oporavka i rasta. A ekonomski oporavak i rast je ključni preduslov za zadržavanje mladih ljudi i uopšte stanovništva u regionu", rekao je Ðurić.

Dodao je da se isticanje priče o ideologiji srpskog sveta "pretvorilo u neku vrstu strašila kojim se Srbija želi prikazati kao potencijalni hegemon u regionu", što je, kako je naglasio, potpuno suprotno od svega onoga što Beograd želi da postigne.

Foto: TANJUG / ANDRIJA VUKELIC

Ðurić je poručio da ne želi da potcenjuje značaj pisma koje je uputila dijaspora zemalja iz regiona, ali je dodao da je na položaju ambasadora imao veoma prijatnih susreta sa predstavnicima "naših iseljenika koji pripadaju tim nacionalnostima" i da, kako je naveo, ne gledaju svi crno belo.

"Uvek imate ekstremnih udruženja i predstavnika. To nužno ne predstavlja stav većine...Uveren sam u to da nas do kraja godine očekuje još kongresnih pisama sa mnogo većim brojem potpisnika koja će biti usmerena na pozitivne teme iz naših bilateralnih odnosa i generalno vezane za saradnju u regionu i apostrofirati ono što u neposredno prethodnom periodu jesmo i što ćemo postići zajedno", rekao je Ðurić.

Udruženja i predstavnici crnogorske, albanske i bosansko-hercegovačke dijaspore u SAD uputili su pismo Kongresu i američkim zvaničnicima u kojem izražavaju zabrinutost zbog, kako su ocenili, "sve ratobornijeg ponašanja vlade u Beogradu prema Crnoj Gori, Kosovu i BiH", i založili se za veći i aktivniji angažman Vašingtona u regionu Zapadnog Balkana.

Oni su u pismu izrazili uverenje da je to pitanje od najveće važnosti za SAD jer, kako tvrde, "direktno ugrožava mir i stabilnost celog Zapadnog Balkana, a time i Evrope u celini", javio je Glas Amerike.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Alex

pre 2 godine

Vučic je uvek radio na stabilnost i mir nase zemlje!

sns

pre 2 godine

"100 Muslimana za jednog Srbina", "Karlobag-Ogulin-Karlovac-Virovitica"!!

Dule

pre 2 godine

Nismo mi ti koji pravimo tenziju, naprotiv smirujemo strasti dok drugi raspiruju.

Zorija

pre 2 godine

Srbija se trudi da uspostavi mir u regionu a ne da stvara tenzije.

Željko

pre 2 godine

Ako se neko zaista trudi za postizanje stabilnosti u regionu onda je to definitivno Srbija.

Kosta

pre 2 godine

Činjenica je kome je Srbija trn u oku i ko želi svu krivicu da svali na naša ledja ali neće baš tako moći.

Cana

pre 2 godine

Predsednik Vucic stalno istice i zalaze se za mirnu politiku! Toliko strpljenja smo pokazali u dijalozima za Pristinom,tako da je ovo po meni cista budalastina

Maja

pre 2 godine

Nadam se da će Amerika shvatiti da nije sve crno belo, da Srbija čini sve da očuva mir i stabilnost, a da razne strane kao npr prištinske vlasti stalno izazivaju neke tenzije

Tamara

pre 2 godine

Srbija nikada nije stvarala tenzije u regionu. Uvek se nasa drzaca trudila da ocuva mir i stabilnost.

Tamara

pre 2 godine

Konstantno napadaju Srbiju jer ne mogu da podnesu uspeh i napredak koji je Srbija postigla.

Tamara

pre 2 godine

Ne treba kriviti Srbiju za sve. Ove tenzije je stvorila Crna Gora jer ih boli sav uspeh i razvoj nase zemlje.

Ivana

pre 2 godine

Naravno da nema odgovornosti, hvala našem predsedniku Vučiću a svemu što radi za interes naroda i države. nijedan predsednik do sada ovoliko nije radio za našu državu i njene građane.

bojan

pre 2 godine

Srbija je neko ko se bori da odrzi mir i stabilnost u regionu a ne da zagovara nemire

visko

pre 2 godine

S pravom se reaguje na lazne optuzbe da smo mi huskaci nemira u regionu sto je upravo suprotno od onoga za sta se Srbija zalaze a to je mir i stabilnost

nenad

pre 2 godine

Ponovo bi Pristina da svali sve na Srbiju ali nece joj poci za rukom jer svi znaju da Srbija zeli mir

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija