• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

15.10.2021

07:50

Savet bezbednosti UN danas o Kosovu, ministar Selaković govoriće o akciji na severu KiM u kojoj je Priština upotrebila vatreno oružje

Politika

Savet bezbednosti UN danas o Kosovu, ministar Selaković govoriće o akciji na severu KiM u kojoj je Priština upotrebila vatreno oružje

Podeli vest

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija razmatraće danas redovan šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o situaciji na Kosovu koji se odnosi na period od 16. marta do 15. septembra 2021. godine.

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković danas će u Nujorku u Ujedinjenim nacijama imati priliku da govori o akciji na severu KiM u kojoj je Priština upotrebila i vatreno oružje, i to na sednici Saveta bezbednosti na kojoj će biti razmatran redovni šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a.

Sednica na kojoj će šef UNMIK-a i specijalni predstavnik generalnog sekretara UN Zahir Tanin prestaviti izveštaj, mesto je na kojem će ministar Selaković pred članicama SB UN moći da govori i o brojim jednostranim potezima Prištine, poput onoga u sredu, kada su pod lažnim izgovorom da odgovaraju na krijumčarenje, naoruzane kosovske specijalne snage koristile šok bombe i vatreno oružje, pri čemu je jedan Srbin teško povređen, a desetak njih lakše.

Foto: Tanjug

Nikola Selaković


Šef srpske diplomatije na ovoj sednici, prvoj koja od izbijanja pandemije nije u video formatu, biće u mogućnosti da upozori na unilateralno delovanje Prištine kao najgori način rešavanja nesuglasica, jer se na taj način proizvode problemi a ne rešenja, a jedan od takvih prištinskih poteza bila je i nedavna situacija na administrativnim prelazima.

Upravo zato ministar je pred polazak u Nujork, govoreći o važnosti redovnog razmatranja pitanja KiM u SB UN i predstojećoj sednici posvećenoj radu UNMIK-a, izrazio očekivanje da će poslednji događaji na severu pokrajine biti adekvatno i objektivno predstavljeni u Izveštaju generalnog sekretara UN, budući da takvi potezi Prištine mogu dovesti do teških posledica i destabilizacije.

Selaković će danas na Ist riveru ponoviti da Beograd nastavljla da insistira na zaštiti srpskog stanovništva na KiM i očuvanju mira i stabilnosti.

Za Srbiju važan nastavak angažmana UNMIK-a u nesmanjenom obimu

Sednica će biti prilika da ministar izrazi zabrinutost što je u proteklom periodu povećan broj napada usmerenih na Srbe i njihovu imovinu, kao i na imovinu Srpske pravoslavne crkve, imajući u vidu da je od početka godine zabeleženo 106 takvih etnički motivisanih incidenata.

U svetlu svih tih dešavanja, ministar će još jednom naglasiti da je za Srbiju od ključne važnosti nastavak angažmana UNMIK-a u nesmanjenom obimu i sa neizmenjenim mandatom iako se SAD zalažu da se mandat misije privede kraju.

Sednica SB UN prilika je da se još jednom kaže da Beograd konstruktivno pristupa razgovorima i da je posvećen iznalaženju kompromisnih rešenja i da se naglasi da je od potpisivanja Briselskog sporazuma proslo osam godina, i da za tačno 3.100 dana nije došlo do napretka u sprovodenju obaveza koje je preuzela Priština, pre svega u vezi sa osnivanjem Zajednice srpskih opština.

Prethodna sednica SB UN na kojoj se u aprilu razmatrao izveštaj o radu UNMIK-a i stanje na Kosovu ostala je upamćena jer je ubrzo po početku prekinuta, zato što su prilikom govora ministarke spoljnih poslova Donike Gervale bili vidljivi simboli Kosova, zbog cega je reagovao predstavnik Rusije tražeći da se zastava ukloni.

Izveštaj će predstaviti šef UNMIK-a Zahir Tanin koji se se uoči sednice u Beogradu sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a u Prištini sa premijerom Aljbinom Kurtijem.

Srbiju će na sednici predstavljati šef diplomatije Nikola Selaković, a Kosovo predsednica Vjosa Osmani.

Foto: AP/Photo

Antonio Gutereš
Gutereš pozdravio obnavljanje dijaloga između Beograda i Prištine

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je u najnovijem izveštaju o situaciji na Kosovu pozdravio obnavljanje dijaloga između Beograda i Prištine, uz posredstvo Evropske unije. Gutereš je pozvao dve strane na konstruktivan angažman i na primenu postojećih sporazuma i sprečavanje zastoja u procesu koji traje već dugi niz godina.

Izrazio je snažnu podršku punom učešću beogradskih i prištinskih vlasti u aktivnostima Radne grupe za nestale osobe, poručujući da je neophodno da po strani ostave razlike u procesu rasvetljavanja sudbine nestalih. Apelovao je na sve institucije da, u saradnji sa organizacijama civilnog društva i lokalnom zajednicom, obezbede pogodno okruženje za bezbedan, dostojanstven i održiv povratak svih interno raseljenih i povratnika, i njihovu reintegraciju u kosovsko društvo.

Izveštaj govori i o presudi Ivanu Todosijeviću, poslaniku u kosovskoj skupštini i predstavniku Srpske liste kojom je osuđen na dve godine zatvora, zbog "podsticanja na nacionalnu, rasnu, versku ili etničku mržnju", a zbog izjave o događajima u selu Račak.

Prethodna sednica SB UN na kojoj se razmatrao izveštaj o radu UNMIK-a i stanje na Kosovu održana je u aprilu ove godine u video formatu, zbog pandemije koronavirusa.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
jjj

pre 2 godine

Selaković treba da upozna SB da onoga trenutka kada uđe vojska Srbije sa 1000 vojnika na Kosovo mi počinjemo da ispunjavamo rezoluciju 1244,i zahtevamo članice SB da poštuju ono što su donele u okviru te rezolucije

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku
Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku

Kada se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

22.04.2024

07:20