• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kosovo online

17.10.2021

19:04 >> 18:13

/FOTO/ VIDEO/ DAN D ZA SRBE NA KOSOVU I METOHIJI! Najviši odziv u srpskim sredinama!

Kosovo onlajn

Politika

/FOTO/ VIDEO/ DAN D ZA SRBE NA KOSOVU I METOHIJI! Najviši odziv u srpskim sredinama!

Podeli vest

Na Kosovu i Metohiji danas su održani lokalni izbori na kojima su građani birali gradonačelnike i odbornike u 38 opština, od kojih je 10 sa srpskom većinom, a Srbi imaju kandidate za predsednike u 11 lokalnih samouprava

19.39 - CIK:Izlaznost 42,85 odsto, najveća u srpskim sredinama

Prema poslednjim podacima Centralne izborne komisije na lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji danas je glasalo 42, 85 odsto upisanih birča, a najveća izlaznost zabeležena je u srpskim sredinama.

Izlaznost u procentima: 

Leposavić-73,28%
Novo Brdo-60,18%
Štrpce-56,68%
Zubin Potok-64,66%
Zvečan-82,68%
Gračanica-43,16%
Ranilug-54,30%
Parteš-50,29%
Klokot-58,15%
Severna Mitrovica-68,94%

19.00  - Zatvorena birališta na KiM

U 19 časova zatvorena su birališta na lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji, a najviši odziv je u srpskim sredinama

18.12 - Starica od 109 godina glasala na lokalnim izborima na KiM

Na lokalnim izborima koji se danas održavaju na Kosovu i Metohiji, u Prizrenu je glasala i starica od 109 godina.


Fotografija starice objavljena je na jednom Fejsbuk nalogu uz napomenu da je „109-godišnja majka obavila svoju građansku dužnost", prenosi Kosovo onlajn.

17.39 - Do 16.00 u severnoj Mitrovici glasalo 55,03 odsto

 

Do 16.00 časova na lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji glasalo je 26,89 odsto građana, a najveća izlaznost zabeležena je u srpskim sredinama.

U opštini Zvečan do 16.00 sati glasalo je 56,91 odsto ili 3.915 građana, u Severnoj Mitrovici 55,03 odsto, odnosno 9.751 građanin, a u opštini Ranilug 40,68 odsto, ili 1.987 građana, prenosi RTK.

U Partešu je pravo glasa iskoristilo 36,30 odsto, odnosno 1.662 birača, u Klokotu je glasalo 37,50 ili 1.378 građana.

Na Kosovu i Metohiji je do 16.00 sati glasalo ukupno 506. 997 birača.
 

15.45 - Do 15.00 u severnoj Mitrovici glasalo 55 odsto

Do 15.00 sati na Kosovu i Metohiji glasalo je 26,92 odsto birača, odnosno 475.611 birača, saopšteno je iz CIK-a.

U severnom delu Kosovske Mitrovice do tog vremena je glasao 9.751, odnosno 55,03 odsto birača, a u Zubinom Potoku 2.727 ili 45,84 odsto.

U Zvečanu je glasalo 3.915, odnosno 56,91 procenata, a u Leposaviću 4.525 ili 46,38 odsto birača.

Izlaznost u Gračanici je 32,19 odsto, u Ranilugu 40,34, u Partešu 36,30 posto, Koloktu 37,93, Novom Brdu 46,58 i u Štrpcu 41,85 procenata.

12.40 - Jevtić: Važno je potvrditi srpsko jedinstvo

Potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić glasao je danas u Štrpcu na lokalnim izborima na kojima, kako kaže, očekuje potvrdu srpskog jedinstva.

- Svojim glasom danas glasaju za svoju budućnost, za ono što treba da bude i naš interes kada govorim o narodu kome pripadam, interes srpskog naroda, jedinsvo, bolja budućnost i ono sto nedvosmisleno moram i danas da izrazim, a to je što se politike tiče, nastavak čvrste veze sa državom Srbijom - rekao je Jevtić.

11.50 - Velika ozlaznost u Severnoj Mitrovici i Zvečanu

Do 11.00 časova je, prema podacima CIK Kosova, na lokalne izbore izašlo 8,24 odsto birača. U Severnoj Mitrovici je izlaznost 30,96 odsto, dok je u Zvečanu glasalo 29.42 punoletnih građana.

9.30 - Glasao Ramuš Haradinaj

Predsednik Alijanse za bućnost Kosova Ramuš Haradinaj glasao je danas na lokalnim izborima na Kosovu. 

8.10 - Glasala Ljiljana Šubarić

Kandidat Srpske liste za gradonačelnika Gračanice Ljiljana Šubarić glasala je danas na lokalnim izborima na biračkom mestu Donja Gušterica u Osnovnoj školi “Knez Lazar”. Ona je na biračko mesto došla u pratnji velikog broja građana.

8.00 - Glasali Goran Rakić, Igor Simić i Aleksandar Spirić

Oko osam časova, u Tehničkoj školi, na biračkom mestu broj 2 u Severnoj Mitrovici glasali su i funkcioneri Srpske liste Goran Rakić, Igor Simić i Aleksandar Spirić.

Oni su do birališta stigli zajedno s kandidatom za gradonačelnika MIlanom Radojevićem i velikim brojem građana.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić pozvao je građane koji još uvek nisu glasali da u toku dana prošetaju do biračkih centara i daju svoj glas onima za koje veruju da će ih najbolje predstavljati.

Na pitanje šta očekuje od današnjih izbora, Rakić je rekao da je u toku predizborna tišina i da ne želi da svojom izjavom to naruši, ali je dodao da očekuje pobedu.

Foto: Kosovo online

07.30 - Građani se okupili kako bi iskoristili svoje biračko pravo

Na glavnom gradskom trgu u Severnoj Mitrovici, u neposrednoj blizini spomenika Knezu Lazaru, okupio se od ranih jutarnjih sati veći broj građana odlučnih da iskoriste svoje biračko pravo i izaberu predstavnike koji će ih dostojanstveno predstavljati.

Foto: Kosovo onlajn

07.20 Otvorne birališta i u sredinama južno od Ibra. U Gračanici glasači glasaju na svim biračkim mestima.

Osim u opštinama gde čine većinu, Srbi će na ovim izborima imati mogućnost da svoje predstavnike biraju i u još deset opština koje su većinski nastanjene Albancima.

07.10 - Sva biračka mesta u sedam biračkih centara otvorena na vreme 

Predsednik Opštinske izborne komisije Slobodan Dimitrijević rekao je u obraćanju medijima da su sva biračka mesta u sedam biračkih centara otvorena na vreme.

Dimitrijević je istakao da za sada glasanje protiče bez ikakvih problema. On je dodao da svoje biračko pravo mogu da iskoriste svi punoletni građani koji su upisani u birački spisak, a koji imaju kosovska lična dokumenta, čak i ako im je istekao rok važenja do šest meseci, zbog poznatog problema oko izdavanja kosovskih dokumenata.

U ovom gradu, u kojem se za mesto gradonačelnika i većinu u lokalnom parlamentu bore tri politička subjekta – srpski predstavnici okupljeni oko Srpske liste i Građanske inicijative "Srpski opstanak“, kao i Građanska inicijativa "Mitrovica“ koja okuplja više albanskih političkih partija. Pravo glasa ima 17.721 upisani birač.

Foto: Kosovo onlajn

Mitrovčani danas imaju priliku da odluče da li će ovim gradom i dalje upravljati aktuelni gradonačelnik Milan Radojević, koji se nalazi na Srpskoj listi, ili će svoju podršku dati Erdenu Atiću, članu Samoopredeljenja koji na ovim lokalnim izborima predstavlja zajedničku listu albanskih partija pod imenom GI "Mitrovica“.

Predizborna kampanje je, zbog brojnih napetih dešavanja na Kosovu, ali i situaciju sa pandemijom koronavirusa, prethodnih mesec dana izgledala drugačije nego na ranije održanim izborima.

U opštinama sa srpskom većinom za mesto prvog čoveka boriće se 26 kandidata, od kojih su 18 Srbi, a ostalih osam su predstavnici albanskih partija.

Interno raseljena lica sa KiM idu na glasanje

Iz više gradova centralne Srbije, interno raseljena lica sa Kosova i Metohije jutros su autobusima i privatnim automobilima otišla na glasanje na lokalnim izborima u južnoj pokrajini.

Autobusi su krenuli iz Beograda, Kraljeva, Niša, Kragujevca...a veliki broj građana na glasanje na lokalnim izborima na KiM krenuo je sopstvenim prevozom, iz predostrožnosti zbog kovida.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

"Idem u Kosovsku Mitrovicu da glasam, ne postoji strah. Nema potrebe, uvereni smo u pobedu. U Kosovskoj Mitrovici su mi sestra i tetka. Idem da glasam, a ujedno i da posetim porodicu. Očekujem pobedu, kao i na svakim izborima. Pobedu, za opštanak naših saboraca i naroda na KiM", rekao je u Kraljevo Slaviša, jedan od glasača.

Svi oni su se prijavili da glasaju u sredinama na KiM koje su morali da napuste.
 

Ima prijavljenih za glasanje u gotovo svim opštinama, od severa Kosmeta do Kosovskog Pomoravlja i centralnog Kosova i Metohije.

Put se organizuje uz poštovanje epidemioloških mera, a svi koji putuju poseduju ili dokaz o vakcinaciji ili PCR test.

Izbori na KiM

Na Kosovu i Metohiji danas će biti održani lokalni izbori na kojima će građani birati gradonačelnike i odbornike u 38 opština, od kojih je 10 sa srpskom većinom, a Srbi imaju kandidate za predsednike u 11 lokalnih samouprava.

Na izborima učestvuje i Srpska lista, čije je rukovodstvo konačnu odluku o izlasku na izbore donelo juče zajednički u konsultacijama sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić je rekao da je razgovor sa predsednikom Vučićem bio težak i da su izneti argumenti za i protiv izlaska na izbore, ali da je ipak odlučeno da se učestvuje, u interesu srpskog naroda i da se pokaže da srpska strana nije ta koja krši Briselski sporazum.

Rakić je pozvao Srbe na KiM da u što većem broju izađu na sutrašnje izbore, a nekoliko dana pred izbore direktor Kancelarije za KiM Petar Petković uputio je poziv raseljenim Srbima iz južne pokrajine da izađu i glasaju za Srpsku listu i tako daju svoj doprinos tome da se, kako je rekao, sačuva svih deset srpskih sredina koje su "zalog za formiranje Zajednice srpskih opština".

U 10 srpskih opština na KiM ukupno je 26 kandidata za predsednike opština, do kojih su 18 kandidati srpskih lista, a osam su predstavnici albanskih stranaka.

Srpska lista ima kandidate za gradonačelnike u 11 opština - svih 10 sa srpskom većinom i u Obiliću, dok četiri kandidata imaju građanske inicijative "Srpska narodna sloga", "Narodno jedinstvo", "Narodna sloga" i inicijativa "Sloboda" .

Takođe, četiri kandidata nastupaju samostalno na izborima.

Lokalno rukovodstvo bira se na četiri godine, a sutrašnji izbori, prema ocenama analitičara, biće prvi test za Pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija koji je na parlamentarnim izborima u februaru ove godine ubedljivo pobedio osvojivši više od 50 odsto glasova.

Centralna izborna komisija (CIK) verifikovala je 89 političkih subjekata koji će učestvovati na izborima, od kojih su 32 političke stranke i koalicije, 33 građanske inicijative i 23 nezavisna kandidata.

Prema podacima CIK-a pravo glasa sutra ima 1.885.448 građana, a biće otvoreno 883 biračkih centara sa ukupno 2.477 biračkih mesta.

Na lokalnim izborima učestvuje ukupno 5.364 kandidata, od čega je 166 kandidata za gradonačelnike i 5.198 kandidata za odbornike skupština opština, navodi Kosovo onlajn.

Lokalne izbore na KiM nadgledaće 3.352 policajaca i 80 tužilaca.

Članovi biračkih odbora i posmatraci izbora trba da dostave dokaz da su vakcinisani najmanje jednom dozom vakcine ili da su negativni na virus korona.

Severna Mitrovica

U sedam časova u severnom delu Kosovske Mitrovice otvorena su sva 23 biračka mesta na lokalnim izborima na KiM, a glasanje će biti zavrseno u 19 časova.

Ova 23 biračka mesta nalaze se u okviru sedam biračkih centara - OŠ "Sveti Sava" (10), Srednja tehnička škola "Mihailo Petrović Alas" (6), Medicinska škola sa domom učenika (1), Mikronaselje (2), privatna kuća u Kolašinskoj ulici (1), privatna kuća u naselju Bošnjačka mahala (2) i istureno odeljenje OŠ "Sveti Sava" u Suvom Dolu (1).

Pravo glasa ima 17.721 građanin severnog dela Kosovske Mitrovice.

Na izborima u ovom gradu nadmeću se tri politička subjekta: Srpska lista, Građanska inicijativa "Srpski opstanak" i Građanska inicijativa "Mitrovica" - više albanskih stranaka.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ja

pre 2 godine

Izbori pod zakonima i obelezjima tzv. Kosova. Uzas. A zamalo izbi rat...

Dušan

pre 2 godine

Nije mi najjasnije,pa molim neko dodatno objašnjenje:Da li su ovo lokalni,pokrajinski izbori koje je raspisala Republika Srbija(kao ovi u Negotinu danas) ili su ovo izbori koje je raspisala *Republika*Kosovo,država priznata od dela međunarodne zajednice?Ako je ovo drugo-znači srbi priznaju R.Kosovo i njene institucije.Jel tako ili...

Miki

pre 2 godine

Ovo su izbori koji su raspisani od republike Kosovo i srbi koji izlaze su srbi koji ce glasati za zso koju niko ne ferma tamo.Samim glasanjem priznaju RK zato sto je napredno sve

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija