• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

17.10.2021

09:12

IZGLEDA FANTASTIČNO, JEDNA OD NAJLEPŠIH ZGRADA! Vučić obišao rekonstruisanu Zemunsku gimnaziju, URUČENA MU KNJIGA U ZNAK ZAHVALNOSTI!

Tanjug/Strahinja Aćimović

Politika

IZGLEDA FANTASTIČNO, JEDNA OD NAJLEPŠIH ZGRADA! Vučić obišao rekonstruisanu Zemunsku gimnaziju, URUČENA MU KNJIGA U ZNAK ZAHVALNOSTI!

Podeli vest

Predsednik Aleksandar Vučić posetio je danas, povodom dana škole, Zemunsku gimnaziju, osnovanu 1858. godine, a koja je posle obimne rekonstrukcije postala jedna od najmodernijih škola u Srbiji i regionu

 

U Zemunskoj gimnaziji, jednoj od dve najstarije u Beogradu, koju je pohađao i predsednik Vučić, do sada je maturiralo 40.000 đaka.

Obraćanje predsednika Vučića

U proteklih nekoliko godina država je uložila 22,7 milijardi dinara, odnosno 200 miliona evra u obnovu škola u Srbiji, istakao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon obilaska Zemunske gimnazije, čiji je bio nekada đak.

U obraćanju prisutnima rekao je da je u Srbiji obnovljeno 180 škola, i dodao da je samo u dve ili tri škole uloženo više nego u Zemunsku gimnaziju, a da će najskuplja biti škola u Sjenici koja košta 10 miliona evra, jer ima najviše đaka.

Vučić je ispričao kako je jednom Marka Blagojevića pitao kako može da košta obnove škole 80 miliona evra, ako klinički centar košta 60 do 70 miliona evra, na šta mu je Blagojević rekao da ne treba da kuka, jer se u sto godina samo jednom ukaže prilika da se u 5 ili 10 godina napravi toliko stvari.

Ukazao je da je država uložila u kompletnu rekonstrukciju Zemunska gimnazije nešto više od 4,5 miliona evra i naglasio da škola sada izgleda predivno.

- Ovako škola nije izgledala u naše vreme, ni blizu. Mnogo sam srećan što danas izgleda lepše - kazao je Vučić.

Podsetio je da je ta škola iznedrila mnogo divnih ljudi, ali i ljude koji su zadužili našu zemlju od Save Šumanovića, do Branka Pešića, i mnogih drugih velikana.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

- Mnogo sam srećan što smo za one koji danas pohađaju ovu školu mogli da učinimo nešto - rekao je on zahvalivši se direktoru i nastavnom osoblju, ali i posebno Lazaru Davidoviću dekanu Medicinskog fakulteta, nekadašnjeg đaka Zemunske gimnazije koji je došao na ovu svečanost.

- Srećan sam što sam video mnogo mladih profesora i veličanstvenu energiju - kazao je on zahvalivši se posebno i svojoj profesorki ruskog Irini Velkini što je došla da se sretne s njim.

Vučić je poželeo da se đaci u obnovljenoj školi osećaju kao kod svoje kuće, a direktoru se zahvalio što ima snage da uči našu decu, da se bori za njihovu i budućnost naše Srbije.

- Srećan sam što sam proveo jutro na neki način u svojoj školi. Kada sam ulazio unutra pitao me Blagojević "sećaš li se keramičkih pločica", rekao sam "Naravno. Nisam proveo par dana u ovoj školi, već mnogo godina" - preneo je on.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Predsednik je najavio da će se nastaviti rad na obnovi škola, i istakao da je Zemunska gimnazija jedna od najlepših zgrada u Zemunu i možda u Beogradu.

- Ovo dekorativno spoljno osvetljenje moramo da ga napravimo svuda, jer sada Zemunska gimnazija sija i noću - dodao je on poželevši Zemunskoj gimnaziji da radi još 163 godine "pa da vidmo dalje", a đacima da budu uspešni, vredni i pošteni ljudi.
 

9.05 - Vučić započeo obilazak Zemunske Gimnazije

Vučića su ispred škole dočekali njegova nekadašnja razredna, profesorka ruskog jezika Irina Galkina, kojoj je predsednik doneo buket cveća, ministar prosvete Branko Ružić, gradonačelnik Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević, sekretar za obrazovanje Slavko Gak...

Vučić je tokom obilaska gimnazije u Zemunu rekao je da se seća svih detalja iz perioda kada je on bio đak ove škole.

- Ovo zaista izgleda fenomenalno. Neverovatno, stvarno izgleda čudesno. Zemunska gimanzija je, rekao bih, jedan od simbola ne samo Zemuna, nego i Beograda i Srbije. Ovde su ušli i mnogo pametniji od mene - izjavio je Vučić.

 

 

- Nije škola ni slična, neverovatno, sve se promenilo. Profesor Pavlović, tada su prozori bili niži, govorio je svima koji kažu pleonazam: "Hajde, napolje", a pošto smo mi iz poslednjih klupa bilo onako malo... Mi kroz prozor i napolje. Bio je zaista genijalan čovek, kao i mnogi drugi - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Vučić će u školi obići renovirane kabinete za hemiju i biologiju, salu za fizičko sa dijagnostičkim zdravstvenim centrom, salu za gimnastiku, svečanu salu, računarski centar, zbornicu...

- Ovo je bila moja učionica, samo što nije ličila na ovu sada. Mnogo sam srećan kada vidim koliko imate mladih ovde koji znaju šta treba da rade i divno ovo izgleda. Mnogo sam se iznerivao kada sam video koliko je para. Mislio sam da će biti 3 miliona. Da li je urađeno dekorativno osvetljenje? Jeste, znači, sve je urađeno. Stvarno preleo izgleda, ja se sećam kako je to oronulo izgledalo. Kada smo ušli, kažu mi: "Da li se sećaš kako je ovo izgledalo - pa čekajte, ja sam ovde proveo 4 godine, ne 4 dana - izjavio je Vučić.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

On se zahvalio svima što birnu o našoj deci.

- Divno izgleda, ja nisam verovao da mi ovo u Srbiji imamo. Jako sam radostan. Sve je dobro urađeno. To što je trajalo, više nije ni važno. Šta da radim? Neka traje i mesec i dva... Izvinite što smo vas ometali u nedelju i srećan rad vam želim - izjavio je Vučić.

Vučić je potom razgovarao sa svojom razrednom i profesorkom ruskog jezika, Irinom Galkinom, i opisao kako je izgledala nastava kod nje. Predsednik se prisetio jedne anegdote iz školskih dana sa časa ruskog jezika.

- Legendarni profesor. Svi su je se plašili, ali je bila veoma pravična. Ja sad skoro svaki drugi dan uzimam čaosve, sada ću imati nastupe prvi put na ruskom, pa vi pratite koje ću gluposti da napravim. Mnogo sam srećan što sam Vas video danas - rekao je Vučić.

Foto: printscreen

– Osim što je predavala ruski, to je bila najčuvenija profesorka ruskog u celom Beogradu, bilo je vrlo stroga. Ja sam se trudio i učio sam ruski dobro, izvodila nas je na tablu, imala je fantastičan model za učenje jezika. Izađete na tablu, ona vam diktira 20 reči na srpskom, a vi morate da ispišete prevod tih 20 reči na srpski i naravno da to napišete pravilno, ali i da izgovorite. Ona je izgovorila reč “spomenik”, ja sam umesto “pamjatnik”, kako se kaže, rekao “pamjatnik”, promenio sam sa prvog sloga na drugi slog – ispričao je predsedik.

 

- Stroga, pravična i pre svega predivna - moja razredna iz Zemunske gimnazije, profesorka Irina Galkina - napisao je Vučić na Instagramu. 

Predsedniku iskazana velika zahvalnost zbog donacije ovoj školi

Vučiću je uručena knjiga "Maturanti Zemusnke gimnazije", među kojima je i sam predsednik.

Foto: printscreen

Zemunska Gimnazija

Ukupna vrednost radova na zdanju koje je spomenik kulture je 489 miliona dinara.

Prema rečima direktora Gimnazije Miloša Bjelanovića, od aprila prošle godine do početka ove školske godine obavljena je ozbiljna rekonstrukcija zgrade koja postoji 140 godina, a zahvaljujući obimnim radovima danas škola ima 6.500 kvadrata opremljenih u skladu sa 21. vekom.

Bjelanovic je za Tanjug precizirao da Gimnazija ima 1.300 učenika u 48 odeljenja na četiri smera.

Svim učenicima i profesorima na raspolaganju je najsavremenija oprema za nastavu.

"Zadržane su table kao osnovno sredstvo za nastavu, uz njih su u svaku učionicu dodati multifunkcionalni projektori, svaki učenički prostor imace pametne table koje profesorima omogćavaju da na najbolji i najsavremeniji način iskoriste materijal sa interneta i tako poboljšaju kvalitet nastave i ishode koji će učenici pokazati na kraju školske godine", naveo je Bjelanović.

U katastrofalnim podrumskim prostorijama, koje su sada uredene u skladu sa vrhunskim standardima, Gimnazija je dobila 1.000 kvadrata u kojima je biblioteka koja ima 35.000 naslova kao i stomatološka ordinacija, radionice ...

Direktor je najavio i da će Gimnazija biti i prva škola u Srbiji koja potpisuje protkol o saradnji sa manastirom Hilandar.

"U Gimnaziji će biti Hilandarski kutak, prostor za realizaciju tribina sa stalonom izložbenom postavkom sa Hilandara", rekao je on.

Bjelanovic podseća da su bivši đaci ove gimnazije uspešni i širom sveta su u svim oblastima.

"Medu njima najpoznatiji su kao političar predsednik Srbije Aleksandar Vučić, zatim naučnica Gordana Vunjak Novakovic, najpoznatija u svetu po kojoj najbolji učenici Gimanzije dobijaju nagrade,a nadam da cemo za godinu, dve slaviti i njenu Nobelovu nagradu, ... pisac David Albahari. Tu su i umetnici počevši od Save Šumanovića, pa i lični sekretar i prijatelj Nikole Tesle, Paja Radosavljević - prvi diplomirani pedagog u Srbiji koji je 1912 odbranio rad na Sorboni", rekao je on ranije za Tanjug.

Među uspešnim đacima Gimnazije je i mladi Filip Bošković sa Kembridža čiji tim razvija test koji će brže i pouzdanije od PCR testa registrovati viruse i unapredi dijagnostikovanje i lečenje kovida i drugih respiratornih infekcija.

 



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Darija

pre 2 godine

Lepo, svakog dana nešto novo se uradi, svaka čast.

Lara

pre 2 godine

I treba da obilazi...treba biti ponosan na svoj trud...

Nikola

pre 2 godine

Mnogo se ulaže u obrazovne ustanoveod kako Vučić i SNS vode državu. Infrastruktura Srbije je totalno promenjena.

Marko

pre 2 godine

Mnogo toga je rekonstrisano u poslednjih par godina. I samo tako nek se nastavi.

Saša

pre 2 godine

Radujem se svakoj obnovljenoj školi, bolnici i td. Do pre par godina nismo imali ništa. Sve se raspadalo.

Maja

pre 2 godine

Zahvalni smo predsedniku,koji u ovoj situaciji i pored borbe sa covidom, mislii i podjednako ulaze u sve institucije!

Jelena

pre 2 godine

Gimnazija u Zemunu je danas moderno opremljena škola i treba da bude za primer ostalim školama

Nena

pre 2 godine

Zgrada izgleda fantastično i toliko je uloženo u nju,deca će biti oduševljena što imaju tu privilegije da pohađaju bas tu školu!divno!

Nena

pre 2 godine

U pravu je predsednik Vučić, koštalo je puno ali kako izgleda,vredelo je svake pare!Divno je,sve moderno ,savremeno!Bravo predsedniče!

Nena

pre 2 godine

Skola koja je osnovana 1858.sada je jedna od najlepših i najsavremenijih škola u Srbiji. Verujem da su svi jako srećni,pogotovu deca koja pohađaju tu školu kao i profesorka čiji je učenik bio baš predsednik Vučić.

Milan Š

pre 2 godine

Deca zaslužuju da imaju ovakvu modernu školu.

Mirjana

pre 2 godine

Konstantano se gradi, rekonstruiše i obnavlja, bravo!

žare

pre 2 godine

Prelepo odrađeno na zadovoljstvo svih a pogotovo novih generacija koji će pohađati gimnaziju.

žare

pre 2 godine

Raduje da će neki novi klinci imati ovako savršene uslove za sticanje znanja.

Neda

pre 2 godine

Lepo je što je još jedna škola rekonstrusana i , nadamo se da će ona i dalje stvarati poštene i uspešne građane , koji će svojim radom stvarati i graditi lepšu Srbiju!

Milaa

pre 2 godine

Deca će imati bolje uslove za svoje školovanje, a Vucic može biti ponosan na ustanovu u kojoj je se i on školovao

Milaan

pre 2 godine

Divno je uređena Zemunska Gimnazija. Kolko samo dece ce izaći odatle koji su budućnosti naše zemlje Srbije

Milaana

pre 2 godine

Gimnazija u Zemunu je dobila potpuno nov izgled i najsavremeniju opremu. Divno je gledati gde će naši najmlađi ići u skoli.

Ivan

pre 2 godine

Rekonstrukcija gimnazije je jedan od pokazatelja koliko se ulaze u skolstvo.

Andrija

pre 2 godine

Ponosan sam kada vidim koliko drzava ulaze u modernizaciju nasih skola.

Nenad

pre 2 godine

Gimnazija izgleda prelepo,svaka cast predesniku sve sto je obecao to je i uradio.

marina

pre 2 godine

Svaka cast predesednice, i treba ulagati u obrazovanje, sport i omladinu

Goksi

pre 2 godine

Svaka čast na novom ulaganju u školstvo i vidi se da se ulaže u sve škole širom Srbije.

Tamara

pre 2 godine

Predsednik je ulozio dosta novca u rekonstrukciju Zemunske gimnazije i time obezbedio bezbriznu budicnost mnogim buducim ucenicima.

Tamara

pre 2 godine

Zemunska gimnazija je dobila potpuno nov i predivan izgled zahvaljujuci predsedniku Vucicu.

Tamara

pre 2 godine

Ulaganje u obrazovne ustanove je zaista pametno ulaganje koje pruza bolju buducnosti buducim generacijama.

Kasija

pre 2 godine

Jako je bitno ulagati u školstvo, verujem da će ova deca biti ponosna na sve što im je predsednik omogućio

Gagi

pre 2 godine

Za prosvetnog radnika nema ničeg lepšeg, nego kad vidite i doživite da je Vaš učenik postao uspešan i pošten čovek a svaki sustret bivših profesora i đaka je pun emocija i nostalgije.

Dragan

pre 2 godine

Zemunska gimnazija je postala najlepša i najmodernija škola u Regionu.

Gagi

pre 2 godine

Srednja škola i predivne uspomene na dane provedene u Zemunskog gimnaziji se pamte celog života.

Cile

pre 2 godine

Rekonstrukcija, Zemunske gimnazije je bio zahtevan posao s obzirom da se radi o gradjevini staroj 140 godina i do sada nije radjena ozbiljnija rekonstrukcija.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija