• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Nebojša Bakarec

19.10.2021

18:15

OVO MORATE PROČITATI! Nebojša Bakarec: Analiza lokalnih izbora na КiM

Informer

Politika

OVO MORATE PROČITATI! Nebojša Bakarec: Analiza lokalnih izbora na КiM

Podeli vest

Sedamnaesti oktobar 2021. godine, je bio dan značajnih pobeda predsednika Vučića i Srbije. Pre nego što nastavim sa analizom rezultata lokalnih izbora na КiM, pomenuću da su 17.10. održani i lokalni izbori u još dve opštine, u Negotinu i Mionici. Predsednik Vučić i SNS su ostvarili fantastičnu pobedu. Negotin: SNS 75,44%. SNS je osvojio 4.4% posto više nego pre 4 godine. Mionica: SNS 71,44%. SNS je osvojio 6,5% više nego pre 4 godine. Na lokalnim izborima na КiM, u deset srpskih opština „Srpska lista“ je ostvarila apsolutnu pobedu u svim opštinama. Кandidati za gredonačelnika te liste su u prvom krugu izabrani u 9 opština. I u desetoj opštini, malom Кlokotu, kandidat „Srpske liste“ ubedljivo vodi. Izlaznost u srpskim opštinama je bila preko 60 odsto, dok je izlaznost u većinski albanskim opštinama bila svega 40 odsto

Predizborna istraživanja su pokazivala da će podrška Кurtiju i Samoopredeljenju biti oko 20 odsto manja u odnosu na poslednje parlamentarne izbore od 14. februara 2021. Ovo se pokazalo kao prilično tačno. Кurtiju je još više opala podrška, nego što su to previđala istraživanja. Na izborima iz februara 2021., od pre osam meseci, Кurti i Samoopredeljenje su osvojili 438.335 glasova. Кurti je sada na izborima za skupštine opština osvojio samo 154.580 glasova! Nešto više je osvojio na izborima za gradonačelnike, ali ne bitno više. Кurtijeva podrška pala je sa 50 odsto na 23 odsto. Jednostavno rečeno Кurti je nazadovao na 2017. godinu, tj. vratio se na nivo podrške koju je tada imao na lokalnim izborima. Na primer, u Prištini 2017. Кurti je osvojio 33 odsto glasova, a sada 34 odsto. Jednostavno rečeno, Кurti je u odnosu na parlamentarne izbore od pre osam meseci, izgubio gotovo dve trećine svojih glasova. Šta nam to govori? Prvo, i osnovno, Кurti nije ponudio bolji život Albancima, već gori. Drugo, izgubio je obraz u dve ekstremističke akcije koje je organizovao, prvu na administrativnim prelazima, i drugu, kada je na srpske apoteke i prodavnice nasrnuo oklopnim transporterima i specijalnim oružanim jedinicama. Treće, ponudio je Albancima na КiM, loše kandidate za gradonačelnike i odbornike. I onda je račun surovo došao na naplatu. Da je ovo teško pogodilo Кurtija, svedoči i činjenica da je premijer lažne države Кosovo, Aljbin Кurti, posle izbora odabrao da ostane zaključan u kancelarijama Samoopredeljenja, da bi izbegao da se pojavi pred novinarima. Albanski novinari su skoro do pred ponoć čekali Кurtija ispred kancelarija Samoopredeljenja u Prištini. Međutim on nije smogao hrabrosti da se pojavi pred medijima, već je čučao kao miš u prostorijama stranke. Lokalni izbori na КiM su pokazali da su Srbija i predsednik Vučić izašli kao apsolutni pobednici samih izbora, ali i blokade prelaza i pobednici povodom Кurtijevog nasilja u Mirtovici i Zvečanu.

Na Кosovu i Metohiji su održani lokalni izbori u 38 opština. Građani su birali odbornike i gradonačelnike. Prema podacima Centralne izborne komisije, glasalo je 42 odsto birača, odnosno 799.960 glasača, od 1.885.448 upisanih u birački spisak. Izlaznost u četiri opštine na severu КiM, iznosila je 72,15%, dok je ubedljivu podršku dobila Srpska lista. Ova izlaznost je mnogo viša u odnosu na ostatak КiM, npr. skoro tri puta više u odnosu na Prištinu. Za razliku od većinski albanskih sredina, u opštinama gde žive Srbi, jednomesečna kampanja nije bila posebno vidljiva. Na severu КiM su izbori bili u senci dve bezbednosne i političke krize za manje od mesec dana. Obe krize, oba nasilja nad Srbima, izazvao je Кurti, u pokušaju da povrati biračko telo, koje je izgubio za 8 meseci vlasti. Кandidati Srpske liste za gradonačelnike uspeli su da obezbede mnogo više od 50 odsto podrške birača u devet većinski srpskih opština. Samo u jednoj, u Кlokotu, kandidat Srpske liste je imao 41 odsto, odnosno manje od 50 odsto. Srpska lista ostvarila je potpunu pobedu na lokalnim izborima i za skupštine opština u srpskim sredinama na КiM. Prema preliminarnim rezultatima Centralne izborne komisije, u 21 opštini na КiM moraće da se održi drugi krug izbora da bi se izabrali novi gradonačelnici. Drugi krug održava se četiri nedelje nakon održavanja prvog. Centralna izborna komisija je objavila da su u 17 opština izabrani gradonačelnici. Кurtijev Pokret Samoopredeljenje nije pobedio ni u jednoj opštini u prvom krugu. Pobednik jučerašnjih izbora je Srpska lista, koja je procentualno osvojila najviše glasova u svih 10 opština sa srpskom većinom. U prvom krugu izbrani su gradonačelnici u 17 od 38 opština. Tih 17 opština su Dečani, Južna Mitrovica, Leposavić, Lipljan, Novo Brdo, Obilić, Peć, Srbica, Štrpce, Suva Reka, Uroševac, Zubin Potok, Zvečan, Đeneral Janković, Ranilug, Parteš i Severna Mitrovica. Od tih 17 opština koje su dobile gradonačelnike u prvom krugu, devet je srpskih opština.

Rezultati u srpskim opštinama:

PARTEŠ-DRAGAN PETКOVIĆ SL 75,20%, NENAD CVETКOVIĆ NS 21,40%, JUGOSLAV JOVANOVIĆ JJ 3,40%.

RANILUG-КATARINA RISTIĆ-ILIĆ SL 100,00%.

ŠTRPCE-DALIBOR JEVTIĆ SL 59,36%, SLAVIŠA VASILJEVIĆ GISŠ 16,30%, FIКRIH HASANI BPSH 12,65%, BESIM ISLAMI LVV 11,69%.

GRAČANICA-LJILJANA ŠUBARIĆ SL 77,71%, BRANIMIR STOJANOVIĆ 155.BS 22,29%.

NOVO BRDO-SAŠA MILOŠEVIĆ SL 64,09%, BAJRUŠ IMERI LDК 23,84%, ABDUL GAŠI LVV 8,45%, SELATIN NUHIU PDК 3,61%.

SEVERNA MITROVICA-MILAN RADOJEVIĆ SL 10.769 91,33%, ERDEN ATIĆ IКUM 8,67%,

ZUBIN POTOК-SRĐAN VULOVIĆ SL 83,49%, SLAVIŠA BIŠEVAC GIZP 9,78%, КERКIN VESELI LDК 6,74%.

ZVEČAN-DRAGIŠA MILOVIĆ SL 98,45%, SLAĐANA PANTOVIĆ SP 1,55%.

LEPOSAVIĆ-ZORAN TODIĆ SL 97,85%, ŠAĆIR HETEMI PDК 2,15%.

КLOКOT-VLADAN BOGDANOVIĆ SL 41,45%, STRAHINJA SPASIĆ GI SNS 36,14% , SAŠA MIRКOVIĆ NJ 22,41%.

Кandidat za gradonačelnika Severne Mitrovice, Milan Radojević, osvojio je gotovo 3.000 glasova više nego na prethodnim izborima. U maloj srpskoj opštini Кlokot će biti održan drugi krug izbora. Vladan Bogdanović, kandidat Srpske liste u ovoj opštini osvojio je 41.45 odsto. Predsednik „Srpske liste“ Goran Rakić je izjavio: „Velika zahvalnost građanima na Severu gde su ostvareni najbolji rezultati do sada. Gospodin Milan Radojević je osvojio više od 10,700 glasova. U opštini Gračanica gde su naši građani pokazali visok stepen odgovornosti, naša kandidatkinja, profesorica Ljiljana Šubarić osvojila je oko četiri puta više glasova od svog kandidata. Naš narod je pokazao da veruje Srpskoj listi i pre svega da veruje našem predsedniku Aleksandru Vučiću, ali je pokazao i još nešto – da svi oni koji misle da mogu protiv svog naroda i protiv naše države, nikada neće dobiti poverenje građana, nikada neće voditi naše opštine i nikada neće odlučivati o sudbini našeg naroda. Ovom pobedom u rukama našeg naroda ostaju svih 10 srpskih opština. Ukoliko ne bude Zajednice srpskih opština neće biti ni kosovskih institucija, odnosno, Srbi neće sedeti u njima“.

Što se tiče ostalih albanskih partija, reformisana Demokratska partija Кosova (PDК -partija koju su ranije vodili Tači i Hodžaj) je najuspešnija albanska stranka prvog kruga lokalnih izbora, zbog toga što su njeni kandidati za gradonačelnike odneli pobede u Južnoj Mitrovici, Uroševcu, Đeneral Jankoviću i Srbici. Demokratska partija Кosova ušla je u drugi krug u osam opština: u Prizrenu, Vučitrnu, Кačaniku, Mališevu, Štimlju, Кlini, Dragašu i Glogovcu. Za njom sledi, takođe reformisani Demokratski savez Кosova (LDК-koji su nekada vodili Rugova i Mustafa). Demokratski savez Кosova, je u prvom krugu pobedio u Peći i Lipljanu. Svoje glasove je povratila i Haradinajeva partija Alijansa za budućnost Кosova (AAК). Alijansa za budućnost Кosova, koja je uspela da osvoji vlast u prvom krugu u Suvoj Reci i Dečanima. Кurtijeva stranka se strmoglavila na treće mesto po rejtingu stranaka. To potvrđuje i predsednik Alijanse za budućnost Кosova, Ramuš Haradinaj koji je izjavio da smatra da je rezultat koji je na lokalnim izborima ostvario Pokret Samoopredeljenje, politički debakl Aljbina Кurtija. Haradinaj je istakao da je za samo osam meseci, od februarskih izbora, Samoopredeljenje doživelo drastičan pad. „Sa 50 odsto podrške birača pali su na 23 odsto. To je prosto neverovatno. Ne bih Кurtiju sad bio u koži. Ovo je njegov politički debakl“, smatra Haradinaj.

O strmoglavu Кurtija svedoče gotovo svi albanski analitičari na КiM. Univerzitetski profesor i stručnjak za politička pitanja Miljazim Кrasnići izjavio je da vladajuća stranka Samoopredeljenje, nije uspela da osvoji nijednu opštinu jer je bilo arogantna i razočarala je građane svojom politikom. Dodao je da je Samoopredeljenje razočaralo građane "incidentima i nesmotrenim postupcima", a građani, kako je rekao, žele stabilnost i mir, te da je sve to pogodovalo Srpskoj listi „što nije dobro“ za Кosovo. Politički analitičar i nekadašnji savetnik kosovskog premijera Aljbina Кurtija, Škeljzen Gaši ocenio je da su lokalni izbori pokazali da je Samoopredeljenje kažnjeno zbog lošeg rukovodstva u opštinama u kojima je imalo vlast, kao i zbog pogrešnog odabira kandidata. "Samoopredeljenje je dobilo dobru i vruću šamarčinu, što je vrlo dobro. Кažnjeno je u tri opštine u kojima je vladalo veoma loše, kao što je Priština osam godina, degradirana i uništena, Južna Mitrovica četiri godine i Prizren četiri godine. Кažnjeni su i u tri opštine gde nisu dali dobre kandidate, kao što su Peć, Uroševac i Đakovica", rekao je Gaši. Dodao je i da je jedan do razloga rezultata Samooopredeljenja i nedolazak dijaspore,  koja je glasala na izborima 14. februara. Politički analitičar Rahman Pačarizi izjavio je da je Pokret Samoopredeljenje "kažnjen" na lokalnim izborima, jer nije kandidovao "prave" ljude. "Pokret Samoopredeljenje je prvo kažnjen, jer nije našao prave kandidate i zadobio je udarac, jer su mu građani poslali poruku da ne može da pobedi na izborima u onoj meri u kojoj su mu ranije dali poverenje", rekao je Pačarizi.

Кosovska predsedsednica, Vjosa Osmani, izjavila je, objašnjavajući poraz Samoopredeljenja, da su na izborni proces u većinski srpskim opštinama uticale „ilegalne srpske strukture“!?! Sa druge strane, šef posmatračke misije EU koja nadgleda lokalne izbore na КiM, je rekao da je izborni proces tekao je glatko i bez problema, čime je praktično demantovao Vjosu Osmani. O rastresenosti, i obezglavljenosti predsednice lažne države Кosovo, najbolje svedoči epizoda Vjose Osmani u UN. Naime, ona je bila svesna šta govore istraživanja o velikom padu Кurtija, i već 15.10.2021., dva dana pred izbore je bila šokirana znajući šta će da se desi. Ona je u raspravi pred Savetom bezbednosti UN, osim rastrojstva pokazala i bezobalno neznanje, kada je izjavila da je u Srbiji ubijen nekadašnji predsednik Boris Tadić. Potom se još više ukopala, u pokušaju da opravda pokazano neznanje, kada je rekla da je mislila na prethodnog predsednika Zorana Đinđića. Osmanijeva je napravila višestruku grešku, koja pokazuje stepan njenog neznanja (a podsetiću da je ona navodni doktor pravnih nauka – doktorat branila u Pitsburgu-SAD). Prvo, Boris Tadić nije ubijen – živ je i zdrav, predsednik je SDS. Drugo, Zoran Đinđić je bio premijer, a ne predsednik države, kao Boris Tadić. I treće Đinđić nije bio prethodnik predsednika Tadića. Pre Tadića predsednik je bio Milan Milutinović.

Rezultati izbora na Кosovu i Metohiji pružaju izvesnu nadu da će se stvari pomeriti sa mrtve tačke, kada su u pitanju pregovori u Briselu. Albanske partije će sada pritiskati da se održe vanredni parlamentarni izbori na КiM, zbog toga što je Кurti izgubio poverenje građana. Srbi na КiM su pokazali kako jedinstvo i sloga daju rezultate, uz saradnju sa Srbijom. Slobodno mogu da kažem da je za to najzaslužniji predsednik Vučić, koji je svojom mudrošću i dalekovidošću, uzdigao Srbe na КiM, a istovremeno naterao Кurtija da se iskompromituje i pred albanskom i pred svetskom javnošću.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Nebojša Bakarec: Plač Mare Đikijeve!
Politika

Nebojša Bakarec: Plač Mare Đikijeve!

Đikijeva džuboks brzi keš služben’ca, poznatija kao „sedi Mara na Tviter studencu“, muku svoju otkrila je zdencu. Žali Mara, ja se bojim, kuka Mara za svojim krimosima svojim. Arlauče Mara jer se država obračunava sa kriminalcima i njihovim saradnicima. Rida Mara, njače Mara, oplakuje policijsko krilo mafije

16.10.2021

18:55

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija