• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

22.10.2021

11:00

Vučić se sastao sa delegacijom MMF-a! U trecem kvartalu imacemo rast BDP od 7 odsto

printscreen

Politika

Vučić se sastao sa delegacijom MMF-a! U trecem kvartalu imacemo rast BDP od 7 odsto

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u razgovoru sa delegacijom Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) naglasio da su finansijska stabilnost, brži privredni rast i sprovođenje reformi prioriteti Srbije u cilju stvaranja uslova za bolji životni standard svih građana, saopštila je danas Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije

Navodi se da su sagovornici konstatovali da je u prvoj polovini ove godine zabeležen rast BDP od 7,6 odsto, zahvaljujući rezultatima ostvarenim u svim sektorima, posebno industrijskoj proizvodnji, građevinarstvu i uslužnom sektoru.
 

 

 

Povoljni uslovi na tržištu rada i rast realnih zarada od 6,2 odsto, uticali su na povećanje privatne potrošnje, što se, takođe, odrazilo na privredni rast u ovom periodu.

Projekcija za 2021. godinu revidirana je sa šest odsto na sedam procenata, zbog povoljnih kretanja u pomenutim oblastima a ovakav rast BDP omogućiće povećanje plata i penzija i u sledećoj godini, u skladu sa zadatim fiskalnim okvirima.

- Povoljni ekonomski trendovi u julu i avgustu ukazuju na to da ćemo tokom trećeg kvartala ostvariti rast BDP od oko sedam odsto, što je iznad naših očekivanja - istakao je Vučić.

Dodao je da će polovina privrednog rasta u celoj 2021. godini biti rezultat povećanja fiksnih investicija, a zatim i lične potrošnje.

- Pozitivan doprinos očekujemo od započetog investicionog ciklusa i od novih izvoznih proizvodnih kapaciteta, podstaknutih visokim prilivom stranih direktnih investicija - zaključio je Vučić.

Predstavnici Misije MMF pozitivno su ocenili ovaj privredni rast i brz ekonomski oporavak, što Srbiju svrstava među najbolje u ovom delu Evrope a istovremeno su izrazili zabrinutost zbog trenutne cene energenata na svetskom tržištu, kao i posledica krize izazvane pandemijom korona virusom, navodi se u saopštenju.

Razgovaralo se i o osnovnim postavkama budžeta Srbije za 2022. godinu, dok će razgovori o budžetu u celosti biti nastavljeni sledeće nedelje.

Jedna od tema sastanka bila je i Strategija za razvoj tržišta kapitala za period od 2021. do 2026. godine, koju je usvojila Vlada Srbije a čiji je cilj da Srbija razvije konkurentno, visoko efikasno, transparentno i produktivno tržište kapitala, koje će pružiti širok spektar proizvoda i usluga srazmeran vodećim regionalnim i evropskim finansijskim centrima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Alba

pre 2 godine

Mislim da je ovaj satanak bitan za nas u svakom smislu.

Dobrila

pre 2 godine

Sastanak od izuzetnog i važnog značaja za Republiku Srbiju

Jelena

pre 2 godine

Podrška predsedniku za sav njegov trud i zalaganje kojim je uspeo da zemlji obezbedi sigurnost i stabilnost

Anika

pre 2 godine

Da cujemo izvestaje kakva je situacija sa zaduzivanjem i trenutnim finansijskim stanjem u Srbiji?Korona nas je poljuljala ali dobrom raspodelom mozemo biti stabilni

žare

pre 2 godine

MMF može samo da konstatuje da trenutno stabilnijeg saradnika u evropi nema a verovatno i šire.

žare

pre 2 godine

Sastanak je veoma bitan za nastavak saradnje u kojoj za Srbiju postoje samo reči hvale za minuli period.

žare

pre 2 godine

MMF je verujem veoma zadovoljan stanjem finansija u Srbiji na šta mi možemo samo biti ponosni.

Nena

pre 2 godine

Sigurno da je bitan sastanak za našu finansijsku bezbednost.dok.oppzicija igra sitne i niske igre i napada decu,predsednik Vučić se bavi ozbiljnim stvarima koje su bitne za Srbiju.

sasa

pre 2 godine

Podrška MMF-a Srbiji je od velikog značaja na putu ekonomskog razvoja i napretka. Saradnja sa svim međunarodnim institucijama može dosta pomoći nasoj zemlji.

sasa

pre 2 godine

Dobra i kvalitetna saradnja sa MMF-om je od krucijalnog značaja za dalji napredak ekonomije.Podrška MMF-a Srbiji je od velikog značaja na putu ekonomskog razvoja i napretka. Saradnja sa svim međunarodnim institucijama može dosta pomoći.

sasa

pre 2 godine

Stabilan privredni razvoj i dobra radpodela ce omoguciti da odrzimo dobre finansije.Dobra i kvalitetna saradnja sa MMF-om je od krucijalnog značaja za dalji napredak ekonomije.

sasa

pre 2 godine

Stabilan privredni razvoj i dobra radpodela ce omoguciti da odrzimo dobre finansije.Dobra i kvalitetna saradnja sa MMF-om je od krucijalnog značaja za dalji napredak ekonomije.

Maja

pre 2 godine

Podrska koju MMF pruza nasoj zemlji, nama puno znaci jer je MMF garant stabilnosti i ekonomskog razvoja u jednoj drzavi.

Minja

pre 2 godine

Ovaj sastanak je jako vazan zbog finansijske stabilnosti!

vladimiru77

pre 2 godine

Veoma bitan sastanak naseg predsednika Vucica sa delegacijom MMF !

Miki

pre 2 godine

Cilj je stvaranje uslova za bolje životne standarde

Miki

pre 2 godine

Zabeležen je rast BDP od 7,6 odsto, zahvaljujući rezultatima ostvarenim u svim sektorima.

Jelisaveta

pre 2 godine

Srbija je uprkos pandemiji korona virusa i svetskoj krizi ocuvala finansijsku stabilnost, postigla ekonomski rast i krupnim koracima grabi napred ka boljem zivotu gradjana Srbije.

Jana

pre 2 godine

Sadasnja vlast tezi ostvarenju vaznih insfrastrukturnih projekata za dalji privredni i ekonomski rast i razvoj. Cilj nase drzave je unapredjenje zivotnog standarda za promene koje vode Srbiju putem evrointegracija.

Milica

pre 2 godine

U vreme globalne ekonomske krize, kao i krize izazvane pandemijom virusa Covid 19, rast BDP-a koji ostvaruje nasa zemlja od velikog je znacaja za prevazilazenje iste. Za Srbiju danas mozemo komotno da kazemo da je jaka i stabilna zemlja, sa zdravom ekonomijom koja svakodnevno jaca.

Goga

pre 2 godine

Rast bdp od 7,6 % je velika stvar, s obzirom na to da korona ne jenjava i da i dalje sve ne funkcionise ko nekad

Bojana 87

pre 2 godine

Rast bdp omogucava povecanje plata i penzija! Na dobrom smo putu!

Misa

pre 2 godine

Uprkos koroni, Srbija belezi ekonomski rast i medju najboljima je u Evropi!

Ika

pre 2 godine

Saradnja sa MMF izuzetno važna za Srbiju za održavanje, finansijske stabilnosti države u trenutku kada su sve ekonomije sveta pogođene ekonomskom krizom usled pandemije.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija