• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

25.10.2021

14:38

Brnabić: U paralelnoj stvarnosti Junajted medije, OEBS uvodi verbalni delikt u Srbiju!

TANJUG/ Sava Radovanović

Politika

Brnabić: U paralelnoj stvarnosti Junajted medije, OEBS uvodi verbalni delikt u Srbiju!

Podeli vest

Iako su građani Srbije navikli da mediji u vlasništvu Junajted grupe bezočnom propagandom napadaju svaki potez bilo koga, koji nije u skladu sa njihovim biznis planom, juče su ipak se čini, pomerili sopstvene standarde

Oni su optužili vlast da uvodi verbalni delikt u Srbiju, sve u razgovoru sa nezavisnim ekspertima među kojima se našao i sudija Apelacionog suda Miodrag Majić.

"Sitnica koja im je promakla jeste da je analizu i predlog izmena krivičnog zakona uradio OEBS – Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju. Ukoliko u Junajted mediji ne znaju, u to je najveća nevladina organizacija na svetu, i međunarodno ime je OSCE i njeni ciljevi su pomoć u izgradnji jakih, nezavisnih, odgovornih i efikasnih demokratskih institucija. Prema navodima na njihovom sajtu, “oni rade sa Vladinim institucijama, civilnim društvom i medijima u oblastima vladavine prava i ljudskih prava, sprovođenja zakona, demokratizacije i razvoja medija. Takođe, sarađuju sa drugim misijama u regionu na zajedničkim projektima i inicijativama."

Premijerka Ana Brnabić istakla je jutros da kada pročita takve vesti ima utisak da deo medija u vlasništvu Dragana Đilasa živi u paralelnoj stvarnosti.

"U Radnoj grupi  za bezbednost i zaštitu novinara, učestvuju novinarska udruženja, Delegacija Evropske unije u Srbiji, OEBS, Norveška ambasada, Konrad Adenauer fondacija.... Upravo je OEBS je inicirao jednu analizu Krivičnog zakonika, sa našim najviđenijim pravnicima i oni su tu analizu i platili. Onda su izneli rezultate i predloge te analize, na sastanku Radne grupe, saslušali smo, pitali smo novinarska udruženja da li se slaži da bi to pojačalo zaštitu novinara i svi su rekli "DA", mislimo da bi to bila velika stvar za Srbiju. Onda sam zamolila OEBS da se vidi sa NUNS-om, NDNV-om i svim novinarskim udruženjima koji su napustili Radnu grupu. Svi oni su takođe bili oduševljeni", izjavila je Brnabić.

Foto: Tanjug/Sava RAdovanović

"Onda sam bila naivna i rekla ministarstvu pravde da zbog bezbednosti novinara i u cilju jasne opredeljenosti da je Srbija ozbiljna zemlja koja će učiniti sve da zaštiti medijske radnike, ne čekaju ostale izmene krivičnog zakonika, već da krenemo u javnu raspravu za izmenu po tačkama koje je predložio OEBS. I onda, vi pročitate ovako nešto, što zaista nema nikakve veze sa istinom ni stvarnošću u kojoj živimo", navela je premijerka.

Ostaje nejasno zašto u tekstovima Junajted medije ovoga puta nije bilo sagovornika iz medija, novinarskih udruženja na koje se ovaj zakon i odnosi. Verovatno zato što bi i oni sami naveli da su oni glasali za te izmene i da je to i njihovom interesu. S obzirom na to da Junajted medija već neko vreme negativno piše o Evropskoj uniji, s obzirom na to da nisu pristali na ucene Dragana Đilasa u vezi sa izbornim uslovima i njegovim povratkom na vlast, na red je izgleda došao i OEBS. Kako će predstavnici ove renomirane međunarodne organizacije reagovati na optužbe "objektivnih" i "nezavisnih" medija da uvodi verbalni delikt u Srbiji, ostaje da se vidi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Tamara

pre 2 godine

Djilasovi mediji su totalno neinformisani i neuki. To je ocigledno.

Jasmina

pre 2 godine

Mediji Dragana Djilasa su neobrazovani, kvazi novinari koji su placeni da sire zlo.

Dejan

pre 2 godine

Mediji pod vlasnistvom Dragana Djilasa su ljudi lakog morala i skloni manioulaciji.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija