• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

28.10.2021

10:56

Varheji predstavio izveštaj o napretku Srbije, evo kada se očekuje otvaranja klastera 3 i 4!

Politika

Varheji predstavio izveštaj o napretku Srbije, evo kada se očekuje otvaranja klastera 3 i 4!

Podeli vest

Zemlje članice EU bi do kraja novembra trebalo da donesu odluku o otvaranju klastera sa Srbijom što bi, u slučaju ”zelenog svetla”, trebalo da se dogodi u decembru

- Komešar za proširenje Oliver Varheji juče je predstavio amabasadorima zemalja članica izveštaj Komisije o napretku Srbije, a sada je na EU prestonicama da ga proučce i donesu odluku - rečeno je Tanjugu u diplomatskim izvorima u Briselu.

Evropska komisija predložila je otvaranje klastera 3 koji obuhvata osam poglavlja iz oblasti konkurentnosti i rasta i klastera 4 koji sadrži četiri poglavalja koja se odnose na Zelenu agendu i održivu povezanost.

Kada je reč o klasteru 3, Srbija je od osam poglavlja veh otvorila pet po prethodnoj metodologiji.

U klasteru 4 nema nijednog otvorenog poglavlja, ali su sva tehnički spremna i nalaze se na stolu Radne grupe za porširenje Saveta EU ( COELA).

Komisija u izveštaju ocenjuje da je Srbija "ispunila prelazna merila za otvaranje oba klastera", ali oko toga treba da se usaglase i svih 27 zemalja članica.

U diplomatskim izvorima u Briselu za Tanjug kažu da u ovom trenutku još nema konkretnog izjašnajvanja zemalja članica i da se još čeka "imput" koji će iz glavnih gradova doći njihovim predstavnicima u Briselu.

Napominje se da postoji grupa zemalja koje redovno podržavaju napredak Srbije u pristupnim pregovorima, a da se ostale u ovom trenutku "neutralne" uključujući i Hrvatsku koja, bar za sada, nije iznela zvanične primedbe u okviru Radne grupe.

Prema procedurama EU, prva izjašnjavanja zemalja članica biće u Radnoj grupi za proširenje, nakon čega amabsadori (COREPER) treba da donesu i finalnu odluku.

Srbija je do sada, po staroj metodlogiji, otvorila 18 poglavlja od cega svih pet iz klastera 1 koji se smatra već otvorenim.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija