• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

28.10.2021

14:55

Kina će uvek biti lojalan partner Srbiji! tradicionalno prijateljstvo obnovljeno JE pod snažnim rukovodstvom predsednika Vučića i Sija!

Tanjug/Rade Prelić

Politika

Kina će uvek biti lojalan partner Srbiji! tradicionalno prijateljstvo obnovljeno JE pod snažnim rukovodstvom predsednika Vučića i Sija!

Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković razgovarao je danas sa državnim savetnikom i ministrom spoljnih poslova Kine Vang Jiem, koji boravi u prvoj bilateralnoj poseti šefa kineske diplomatije Beogradu nakon više od 10 godina


Selaković je izrazio zadovoljstvo zbog posete kineskog kolege i naglasio da Srbiju i Kinu vežu čelično prijateljstvo i sveobuhvatno strateško partnerstvo, kao i uzajamna podrška u pitanjima od suštinskog nacionalnog interesa.


"Raduje me činjenica da se, uprkos izazovima sa kojima se svet suočava usled pandemije kovida 19, naši bilateralni odnosi neometano razvijaju, i da smo uspeli da očuvamo intenzitet političkog dijaloga i razmene poseta na visokom nivou", poručio je Selaković, a saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova.

Naglasio je da se Srbija ponosi izuzetnim bilateralnim odnosima sa Kinom, kojima posebnu dimenziju daju bliski i prijateljski odnosi predsednika Srbije i Kine Aleksandra Vučića i Si Ðinpinga.

"Naša želja je, da će se, uprkos odlaganju do kojeg je došlo zbog pandemije kovida 19, ubrzo realizovati najavljena poseta kineskog predsednika Srbiji", poručio je Selaković.

Govoreći o saradnji dva ministarstva spoljnih poslova, Selaković je ukazao da je ona veoma dobra, izrazivši očekivanje da će Protokol o saradnji, koji je danas potpisan, doprineti njenom daljem jačanju.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Takođe, napomenuo je da bi od velikog značaja bilo i što skorije održavanje bilateralnih političkih konsultacija na nivou zamenika ministara, kao i kao i konsultacija u oblasti konzularne saradnje.

Šef srpske diplomatije je naglasio da Srbija veoma ceni dosledan stav i podršku Kine teritorijalnom integritetu i suverenitetu naše zemlje, posebno zahvalivši na jasnoj podršci u UN i drugim međunarodnim organizacijama i institucijama.

Ministar je, istovremeno, naglasio i da Srbija čvrsto podržava politiku "jedne Kine" i princip "jedna zemlja - dva sistema".

Selaković je istakao da Srbija pruža aktivnu i snažnu podršku globalnoj inicijativi "Pojas i put", kao i mehanizmu saradnje Kina-CIEZ.

Preneo je da Srbija podržava sve inkluzivne inicijative koje podstiču globalni razvoj i pružaju jednaku šansu svim zemljama, bez obzira na njihovu veličinu i broj stanovnika i u tom duhu, podržava i "Inicijativu za globalni razvoj", koju je predsednik NR Kine Si Ðinping predstavio u svom govoru na 76. zasedanju Generalne skupštine UN.

Izrazio je uverenje da će ta inicijativa doprineti daljem jačanju multilateralizma, pravednog međunarodnog poretka i miroljubivog razvoja, a na dobrobit čitavog čovečanstva.

Kada je reč o ekonomskoj saradnji, Selaković je poručio da je Kina najvažniji trgovinski partner Srbije u Aziji, i izrazio zadovoljstvo što razmena beleži konstantan rast, posebno naglasivši da je u poslednjih pet godina utrostručena trgovinska razmena između dve zemlje.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Selaković je posebno poručio da raduje uspešan rad kineskih kompanija u Srbiji, rad na zajedničkim projektima u oblasti energetike i infrastrukture, izrazivši očekivanje za nova ulaganja kineskih kompanija.

Vang Ji je istakao da mu je velika čast i zadovoljstvo što ponovo boravi u poseti Srbiji i zahvalio na gostoprimstvu koje je ukazano njemu lično i kineskoj delegaciji.

"Vi ste mlad, veoma uspešan političar u političkom životu Srbije. Na poziciji ministra spoljnih poslova dajete veliki doprinos razvoju i učvršćivanju naših odnosa i čeličnog prijateljstva", rekao je Vang, naglasivši da je mu je to bio i utisak od prvog susreta sa šefom srpske diplomatije, tokom posete ministra Selakovića Guijangu, u maju ove godine.

"Tada smo se upoznali i uspostavili dobar radni odnos, uputili ste mi poziv za posetu i, evo, po dogovoru, došao sam u Srbiju", rekao je Vang.

Naglasio je da je potvrda izvanrednih odnosa dve zemlje i činjenica da su uzajamne posete ministra Selakovića Kini, kao i njegova aktuelna poseta Srbiji, realizovane u periodu kraćem od pola godine, što, takođe, svedoči o značaju koji obe zemlje pridaju međusobnim odnosima i partnerstvu.

"Naša strana veoma ceni tradicionalno prijateljstvo, koje je izdržalo različita iskušenja, kao i izazove i promene na međunarodnom planu", rekao je Vang i dodao da je tradicionalno prijateljstvo Srbije i Kine obnovljeno pod snažnim rukovodstvom predsednika Vučića i Sija.

"Kina će uvek biti lojalan partner Srbiji. Cilj mog dolaska je da se održi intenzitet produbljenog strateškog dijaloga sa srpskim rukovodstvom i dodatno unapredi ukupna saradnja", poručio je Vang.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija