• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

02.11.2021

11:11

/UŽIVO/ Brnabić predstavlja rezultate rada Vlade!

Politika

/UŽIVO/ Brnabić predstavlja rezultate rada Vlade!

Podeli vest

Premijerka Ana Brnabić predstaviće danas rezultate prvih godinu dana rada svog kabineta

Premijerka je govorila o četiri glavne teme - zdravstvu, borbi protiv kriminala i mafije, evropskim integracijama i ekonomiji, i istakla da smatra da je sa te četiri teme najbolje pokazala koliko su se borili, koliko su raznovrsni izazovi bili i koliko je mnogo izazova još pred nama.

Uz izazove sačuvana ekonomska stabilnost

Ana Brnabić je istakla da je vlada bila suočena sa velikim izazovima, ali da je uprkos tome zadovoljna, jer sačuvana je ekonomska stabilnost.

Brnabić je, na konferenciji za medije, rekla da su najveći izazovi sa kojima se vlada suočila - pandemija virusa korona koja je nastavljena, nestabilnost prouzrokovana provokacijama Prištine i napadima na Srbe na Kosmetu, ali i neočekivana energetska kriza koja je usledila paralelno sa pandemijom i predstavlja dodatni i ogroman udarac na ekonomiju.

"Zadovoljna sam rezultatima, mislim da i građani treba da budu zadovoljni jer smo sačuvali ekonomsku stabilnost, radna mesta. Kod nas za razliku od drugih zemalja u svetu nezaposlenost nije rasla, rasla je zaposlenost, imamo veći priliv stranih investicija, rast plata, penzija, nastavili smo infrastrukturne projekte. Ekonomski rezultati su bolji od očekivanog i to je potvrđeno i od MMF, Svetske banke, EU, u Izveštaju Evropske komisije...", kazala je Brnabić.

Govoreći o pandemiji virusa korona, Brnabić je navela da se očekivalo da će biti smanjena tokom 2021. godine, ali da to nije bio slučaj.

Istakla je da postoji velika razlika, kada je reč o pandemiji, u odnosu na prošlu godinu, a to je postojanje leka, odnosno vakcine.

"Paralelno sa pandemijom započela je energetska kriza koju niko nije očekivao, ali koja je neviđenih razmera i koja je udarac na ekonomiju u svetu i prirodno preliva se i kod nas", kazala je.

Naglašavajući da je Vlada bila suočena i sa nestabilnošću prouzrovanom ponašanjem privremenih prištinskih institucija, Brnabić kaže da je veliki deo energije potrošen na stalne provokacije, napade na Srbe na KiM.

Prema njenim rečima, u suočavanju sa problemima u vezi južne srpske pokrajine, Vlada je imala ogromnu pomoć i podršku predsednika Aleksandra Vučića.

Sumirajući prethodnih godinu dana rada Vlade, Brnabić kaže da postoje četiri osnovne teme, a to su zdravstvo zbog pandemije virusa korona, borbra protiv organizovanog kriminala i mafije, evropske integracije i reforme u oblasti vladavine prava i kao četvrto ekonomija.

I vlada i građani mogu biti zadovoljni rezultatima

Brnabić je izrazila danas zadovoljstvo rezultatima Vlade postignutim u oblasti zdravstva od nabavke vakcine, i najsavremenijih lekova i uspostavljanja u Evropi najmodernijeg sistema za iskazivanje interesovanja za vakcinaciju, do izgradnje tri kovid bolnice, početka gradnje dve fabrike vakcina, kao i radova na rekontstrukciji kliničkih centara i izgradnji domova zdravlja i bolnica poput Dedinja 2 ili Tiršove.

Predsedica vlade dodala je da je među tim rezultatima i povećanje plate zdravstvenih radnika, koje će od prvog januara, uz povišicu od osam odsto, primanja medicisnkih sestara, lekara ... uvećati gotovo za 100 odsto u odnosu na 2010. godinu.

Rekla je da je u predstavljaju rezultata vlade za prvih godnu dana pod jedan najvažnije zdravstvo i borba protiv korona virusa, da su postignutni brojni rezultati ali da Vlada nastavlja da investira u ovakvom trendu.

"Otvorili smo tri potpuno nove bolnice za nekoliko meseci, trebalo nam je četiri meseca za jednu, u decembru u Batajnici, potpom Krusevcu i u septemrbu u Novom Sadu. Potpuno smo ih izgradili i opremili najsavremenijom opremom, imamo više od 2.000 postelja za one koji su se zarazili, time smo rasteretili ostale bonice", rekla je ona.

"U prvih godinu dana otovrili smo tri kovid bolnice, ako se setite da za 10 godina nije napravljena nijedna, da nismo ništa uradili samo to, bilo bi mnogo", rekla je Brnabić i podsetila da će one će služiti kada nestane korona kao podrška zdravstvenom sistemu Srbije.

Predsednica Vlade je rekao da je Srbija uspela kao prva zemlja u kontitnentalnoj Evropi da nabavili vakcine, zato što je imala finansijsku moć da stane u red za svaku od ovih vakcina.

"Pokazali smo finansijsku moć da nabavimo četiri različite vrste vakcina, a uskoro nam stiže peta - Moderna", rekla je Brnabić i naglasila da smo prvi krenuli u vakcinaciju u kontinetnalnom delu Evrope.

Premijer je naglasila da je to ono što smo obećali i ispunili i tako postali primer za odgovornu upravu,

"Napravili smo efikasan sistem za iskazivanje interesovanja za vakcnaciji čini mi se najefikasniji u Evropi", kazala je ona i naglasila da je Srbija uspela i da obezbedi i uslove za skladištenje vakcina, a svaka od njih ima različite.

Pokrenuli smo proizvodnju dve vakcijne Sputnjik i Sinofarm, podsetila je ona i dodala da je Vlada nastavila i da nabavlja najinovatinvije lekove, ne postavljajcući pitanje koliko koštaju.

Nastavili smo, dodala je, paralelno jačanje zdravstva, jedna milijarda u zdravstvo, privode se radivi na KCS.

Počela je rekonstrukcija KC Vojvodine, završava se projektna dokumentacija za KC u Kragujevcu, ocekujemo tender, završeno je Dedinje 2 postavlja se oprema, krenuli su preliminarni radovi na Tiršovoj, radimo opšte bolnice i domove zdravlja širom Srbije, rekla je ona.

"Jačamo zdravstveni sistem, podižemo plate, i medicinskih i nemedicinskih radnika, podigli smo 10 odsto u aprilu, od pocetka korona virusa, u decembru izdvojili 10.000 za ljude u kovid zonama, u januaru povećali još pet odsto i sada zahvaljujući dobrim ekonomskim rezultatima od 1. januara imaćemo dodatno povećavanje od osam odsto", rekla je Brnabić.

Naglasila je da će medicinske sestre tada primati 61.500 neto, a 2010. plata im je bila 30.159 dinara,

Lekar na specijalizaciji će imati 95.000 neto, pre 10 godina imao je 50.000 što je rast od više od 90 odsto, lekar specijalista imaće nešto više od 120.000 dinara a nekada 62.000, rekla je ona.

"Dok su dušebrižnici bili na vlasti imali smo 100 odsto manje plate lekara i sestara, plata medicinskih sestara biće značajno veća od 1. januara od lekara na specijalizaciji 2010. godine, toliko se promenilo zdravstvo u RS uprkos pandemiji, i to nije dalje dovoljno, nastavljamo da investiramo, trudicemo se da u ovakvom trendu nastavljimo da investiramo".

EK priznala da smo fokus stavili na vladavinu prava

Vlada Srbije stavila je pun fokus na reforme u oblasti vladavine prava, zahvaljujućiu čemu je Evropska komisija (EK) preporučila članicama Evropske unije otvaranje još dva poglavlja u pregovorima sa Srbijom, izjavila je premijerka Ana Brnabić.

"Mi sada šaljemo mesečne izveštaje, koje šaljemo Delegaciji EU u Srbiji, EK, državama članicama, o tome šta smo uradili u svakoj pojedinačnoj oblasti u okviru vladavine prava. Potpuno transparentno i u potpunosti posvećeno zajedno sa našim parterima u EU radimo zajedno na tome, zato što prepoznajemo da je to sledeći talas reformi nakon svega onoga što smo završili u ekonomiji, a što je pokrenuo Aleksandar Vučić sa fiansijskom konsolidacijom, izuzetno važno za naše građane i za našu ekonomiju", istakla je premijerka.

Dodala je da joj je drago što je u izveštaju EK o napretku prepoznato da Vlada ima potpuni fokus na reformi u oblasti vladavine prava i što je prepoznato da je Srbija u svim oblastima postigla napredak.

"Izveštaj koji smo dobili je jedan od najboljih u poslednjih nekoliko godina. Taj izveštaj nam, nadam se, otvara put u otvaranju dodatnih klastera u okviru naših integracija. Mi smo na samitu u Luksemburgu konstatovali da je klaster 1 Osnovna prava već otvoren, spremni smo na otvaranje klastera 3 i 4 i videćemo da li će se države članice EU odazvati pozivu EK da se otvore na međuvladinoj konferenciji koja će se održati u decembru", rekla je Brnabićeva.

Ocenila je da je dosta neuobičajeno to što je EK preporučila članicama i rekla potpuno jasno i nedvosmisleno da su se stvorili uslovi za to.

Podsetila je da je nakon javne rasprave, Venecijanska komisija dala pozitivno mišljenje na predlog ustavnih amandmana.

"Mi smo prva i za sada jedina zemlja koja je u okviru prvih godinu dana rada Vlade ne samo prihvatila novu metodologiju EU i potpuno svoje administrativne strukture reorganizovala tako da radi u skladu sa tom novom metodologijom, što nam je na kraju donelo da imamo ovakav izveštaj o napretku", rekla je premijerka.

Ove godine 114 napada na KiM, najviše od 2008. god

Brnabić je ukazala da je tokom ove godine, do danas, na Kosovu i Metohiji bilo 114 napada na Srbe u južnoj pokrajini i istakla da je to najveći broj napada od 2008. godine.

Kako kaže, užasne provokacije u septembru i oktobru privremenih prištinskih institucija.

"Samo uz staloženu i pametnu politiku predsednika Aleksandra Vučića uspeli smo da sačuvamo mir i stabilnost", kazala je premijerka.

Dodala je da je od izuzetne važnosti i to što bez obzira na sve izazove i provokacije sačuvano je i jedinstvo Srba na Kosovu i Metohiji.

Najteži trenutak je bio kada se pucalo na Srbe na KiM

"Vlada imam kapacitet da odbije sve ove udare poput energetske krize, iako to iziskuje 20 sati dnevno rada", izjavila je premijerka Ana Brnbić.

"Ne bismo to mogli da nemamo jedan tim, Vlada i predsednik Republike. Tako smo odeleli svim krizama i nastavili da otvaramo radna mesta i povećavamo plate i penzije, a da opet očuvamo makroekonomsku stabinost", rekla je premijerka.

Ona je naglasila da je budžet za narednu godinu napravljen tako da se drži dovoljno sredstava u rezervi za krize koje mogu da se dogode.

"Zato smo napravili konzerativniji budžet da bi ostavili značajan prostor za bilo kakvu nepredviđenu okolnost", precizirala je ona.

Navela je da očekuje da se 2022. nastavi rast BDP-a, plata, penzija i životnog standarda.

Premijerka je ocenila da joj je najteži trenutak ove godine bio 13. oktobar kada se pucali na Srbe na KiM i da se preduzmu koraci za očuvanje mira i stabilnosti a da se pošlje jasna poruka da ima stvari koje se neće tolerisati.

"Ali je predsednik skoro sve preuzeo na sebe, što nam je dalo prostora da se kao Vlada bavimo drugim stvarima važnim za našu zemlju", rekla je Brnabićeva.

Premijerka Srbije Ana Brnabić kazala je danas da se njen kabinet u prethodnih godinu dana borio i da je uspeo u tome da u teškim okolnostima omogući bolji kvalitet života u našoj zemlji.

"Rezultati govore da smo u teškim okolnostima dali sve od sebe, da smo se borili svim srcem za Srbiju, građane i naš narod", kazala je Brnabić na konferenciji za medije na kojoj je predstavila rad Vlade u prethodnih godinu dana.

U teškim okolnostima omogućili bolji kvalitet života

Premijerka je govorila o četiri glavne teme - zdravstvu, borbi protiv kriminala i mafije, evropskim integracijama i ekonomiji, i istakla da smatra da je sa te četiri teme najbolje pokazala koliko su se borili, koliko su raznovrsni izazovi bili i koliko je mnogo izazova još pred nama.

"Pokazala sam i koliko će teška biti 2022. godina, ali koliko smo uspeli da uz pomoć predsednika Aleksandra Vučića za sve građane dodatno povećamo kvalitet života u Srbiji", navela je premijerka.

Kaže da zbog vremena ne može da govori o svemu što je urađeno u infrastrukturi gde je, između ostalog, započet Fruškogorski koridor, zatim pruga Subotica - Segedin, a da će sledeće godine biti i auto-put do Kruševca.

Naglašava takođe i da je u prethodnih godinu dana pokrenut čitav investicioni cilklus u oblasti zaštite životne sredine i u tom smislu ističe da je očišćena deponija Stanjevine koja je bila, kako kaže, spomenik onome koliko se ranije ulagalo u zaštitu životne sredine.

"U najzagađenijim gradovima u Srbiji gde imamo centralno grejanje na mazut i ugalj već ove godine menjamo energent i postavljamo ili na biomasu ili gas što je ekološki prihvatljivije", kaže Brnabić.

Ističe i da je Srbija prvi put dobila zakon o obnovljivim izvorima energije, kao i o klimatskim promenama.

Premijerka je navela da je digitalizacija oblast u kojoj je zabeležen suficit u izvozu.

"Nisam stigla da pričam ni o kulturi, socijali, sve što smo uradili za mlade na selu, što smo konačno pokrenuli projekat da dajemo kuće i stanove za mlade koji hoće da se vrate na selo, o podršci poljoprivrednicima", kazala je premijerka.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je Srbija postigla dobre ekonomske rezultate, uprkos svim teškim okolnostima u poslednjih godinu dana, te da će se nastaviti trend rasta plata i penzija.

Dobri ekonomski rezultati, uprkos teškoćama

Brnabić je rekla da je pad BDP-a u 2020.godini bio svega 0,9 odsto, da je projektovani rast za ovu godinu bio šest procenata, ali da je sada izvesno da će rast ići preko sedam odsto.

"To znači da, ako uzmemo kumulativni rast 2020. i 2021. godine, bićemo ili najuspešnija zemlja u Evropi, ili među dve najuspešnije", rekla je Brnabić.

Ona je istakla da je kumulativni rast od 2017. godine do danas čak 18 odsto.

"Da odgovorim dušebrižnicima, koji kažu da rast i nije tako fascinantan, jer je valjda bio bolji u njihovo vreme, u vreme svetske ekonomske krize, koja je manja nego ova kovid kriza... Tada smo imali pad 3,1 odsto, a govorili su da je to šansa za nas. Danas, sa mnogo većom krizom, uz odgovorno upravljanje i ozbiljan rad imamo pad svega 0,9 odsto", rekla je Brnabić.

Uporedila je kumulativni rast Srbije od 2017. godine do danas sa zemljama regiona - Hrvatska 7 odsto, Severna Makedonija 6,6 odsto, Crna Gora 3,8 odsto, BiH 9,5 odsto, Albanija 11,5 procenata.

"Danas imamo ubedljivo najveće plate na Zapadnom Balkanu i očekujemo do kraja ove godine da ćemo prestići jednu državu članicu EU. To je EU to je jedna drugačija liga u kojoj Srbija kreće da se takmiči", rekla je premijerka.

Dodala je da će BDP Srbije prvi put u istoriji, u apsolutnom iznosu preći 52 mlrd evra - 52,4 mlrd evra, što, kako je rekla, znači da je za nepunih 10 godina stvoreno 20 mlrd evra dodatne, nove vrednosti za građane.

Navela je i da su strane direktne investicije nastavile da rastu i da je održana niska stopa javnog duga.

Premijerka je navela da je sa predsednikom Vučićem razgovarala o tome kako postupiti od 1. januara naredne godine, jer su dva izbora moguća - da budemo manje konzervativni i zahvaljujcuhi dobrim rezultatima idemo sa većim povećanjem plata i penzija, ili da budemo nešto konzervativniji kako bi se dalje smanjivao javni dug i deficit.

"Izabrali smo konzervativniju stranu koja znači domaćinsko upravljanje zemljom, da ne idemo na veće povećanje zarada, iako bi to pred izbore bilo politički oportuno, već da sačuvamo rezerve i smanjujemo javni dug i deficit", rekla je Brnabić.

Zato će, podseća, plate od 1. januara biti veće za 7,4 odsto, a penzije 5,5 odsto.

Premjerka je podsetila da je država kroz tri ekonomska paketa pomoći investirala oko osam milijardi evra, očuvala privredu i obezbedila oporavak.

"Ozbiljno smo se borili da pružimo podršku građanima, posebno penzionerima, koji će, mimo povećanja penzija, od početka panemije, od aprila 2020, do februara 2022. godine dobiti ukupno, jednokrtno 500 evra pomoći", rekla je Brnabić i podsetila da je država pomogla i svim punoletnim građanima, kao i sugrađanima na KiM.

Vlada

Vlada, na čelu sa premijerkom Anom Brnabić, dobila je podršku Skupštine Srbije 28. okobra prošle godine. To je druga vlada aktuelne premijerke sa 23 ministra, 21 resorom i pet potpredsednika.

Vlada je formirana četiri meseca od izbora održanih 21. juna i 1. jula 2020, dva meseca nakon zakazanih regularnih izbora, odloženih zbog pandemije korona virusa.

Za izbor Vlade glasalo je 227 poslanika, pet je bilo protiv, a zbog epidemije korona virusa članovi kabineta u Nemanjinoj zakletvu su položili samo pred poslanicima.

Osim premijerke, Vladu čini 21 ministar, dva ministra bez portfelja i pet potpredsednika - prvi potpredsednik Branko Ružić, Branislav Nedimović, Zorana Mihajlović, Nebojša Stefanović i Maja Gojković.

Od 23 ministara, čak 11 su žene.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Tamara

pre 2 godine

Ana Brnabic zaista obavlja svoju duznost vrlo profesionalno.

Taca

pre 2 godine

Ana Brnabic je postigla velike rezultate svojim predanim radom i ulozenim trudom.

Tasa

pre 2 godine

Evidentno je da je Ana profesionalac u svom poslu.

Takica

pre 2 godine

Brnabic Ana obavlja svoj posao na pravi nacin i jasno se vidi da ulaze ogroman trud u sve sto radi.

Neda

pre 2 godine

Naša vlada ima danas čime da se pohvali, svaki uspeh je moguć uz rad i trud

Saradžogla

pre 2 godine

Када је Ана постала Премијерка Србију је огрејало сунце!

Saradžogla

pre 2 godine

Када је Ана постао Премијер ја сам као члан СНС приредио својој породици свечани ручак.

Izbori 2024

TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!
Live TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!

Situacija na Bliskom istoku se, naizgled, barem malo primirila nakon sukoba između Izraela i Irana. Kako će tok spomenutog konflikta teći i da li postoji mogućnost da on eskalira na čitav svet? Na ova pitanja odgovarao je profesor dr Milan Petirčković sa Fakulteta političkih nauka za Informer TV u emisiji "Info jutro".

18.04.2024

13:00

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)
Partizan

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)

Košarkaši Partizana trijumfalno su krenuli u odbranu titule u ABA ligi, pošto su sinoć u Beogradskoj areni prilično glatko i ubedljivo savladali Igokeu sa 94:85 u prvom meču četvrtfinalne serije regionalnog takmičenja. Navijači crno-belih, osim zbog trijumfa, imaju razlog za zadovoljstvo i zbog uspona forme igrača koji je do pre nekoliko nedelja praktično bio zaboravljen i potpuno otpisan, a reč je o Amerikancu sa pasošem Hrvatske, Džejlinu Smitu (29)!

18.04.2024

10:28

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija