• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Nebojša Bakarec

08.11.2021

13:36

Nebojša Bakarec: Istorijski dan – Beograd gradi metro!

printscreen

Politika

Nebojša Bakarec: Istorijski dan – Beograd gradi metro!

Podeli vest

Održana je istorijska sednica Skupštine grada. Usvojen je Plan generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu – Plan Beogradskog metroa

Svi odbornici su bili ponosni što su usvojili ovaj Plan. Kao jedini odbornik u ovom sazivu, koji je bio na sednicama onda kada je Đilas usvajao planove za lažni metro, podsetiću da je Skupština grada 30. juna 2010. godine donela Zaključak kojim se usvaja informacija o izradi dokumenta "Beogradski metro - osnova za izbor rešenja". Glasao sam protiv Đilasovog lažnog metroa. Skupština grada je potom na sednici koja je održana 6.10.2011. usvojila informaciju o realizaciji projekta Beogradski metro, kao i Memorandum o razumevanju. Glasao sam opet protiv Đilasovog lažnog metroa. Za pet godina svoje vlasti, Đilas nije pobo ni jedan ašov za početak gradnje Metroa.

Ja jesam političar, ali sam po obrazovanju građevinski inženjer a studirao sam i arhitekturu. Metro postaje stvarnost. U ovom vremenu nama je dato da realizujemo sve ono što prethodne vlasti nisu realizovale, tokom prethodnih pola veka. Kuriozitet je danas, vest iz medija, od 4.12.1970. kada je na naslovnim stranama novina, osvanula vest „Beograd dobija stanicu i metro“. Sada Beograd i Srbija imaju dostojnu i sposobnu vlast koja ne daje lažna obećanja, ali koja gradi sve što je potrebno Beogradu i Srbiji. To ne bi bilo moguće bez vizije i energije predsednika Vučića.

Beograđani će se prvom linijom metroa voziti 2028. godine. Metro će u potpunosti promeniti lice Beograda i Srbije. Izgradnja metroa je istorijski važna i apsolutni je prioritet. Ceo koncept Metroa Beograda je postavljen kao visokokapacitetni šinski sistem, komplementaran i uklopljen sa BG vozom, u zajednički sistem.

Đilas i njegovi službenici Multikoma, istovremeno njegovi funkcioneri SSP znaju da gube izbore ne samo 2022. već zauvek, onda kada 22. novembra počne gradnja metroa. Metro je politička smrtna presuda SSP-u, i zbog toga Đilas satanizuje metro i sve pozitivno što se gradi u Beogradu. On je isključivo destruktivan i zbog toga mu se ne dopada izgradnja Srbije, posebno Beograda. Dragan Đilas je 15.11.2011. rekao, najavljujući potpisivanje ugovora za početak projekta izgradnje metroa i izradu studije izvodljivosti: „Beogradski metro će postati stvarnost 2017. godine, kada će biti otvorena prva linija metroa od Ustaničke ulice do Zemuna“. Slagao je najstrašnije. Ni dve godine posle ovoga što je rekao nije započeo gradnju metroa. Đilas je 18.11.2011. prilikom Potpisivanja dokumenta za realizaciju projekta beogradskog metroa između Grada Beograda, vlada Srbije i Francuske, opet slagao i rekao: „Već 40 godina građani Beograda sanjaju o metrou, prave planove i veruju da će jednog dana zaista moći, kao i većina građana Evrope, koristeći ovaj vid transporta da se najbrže i najkvalitetnije prevezu iz jednog dela grada u drugi. Sve je to najbolji dokaz da metro u Beogradu neće ostati samo san, već će postati java za sve Beograđane i goste našeg grada“. Danas se grohotom smejemo ovome što je govorio Đilas. Tako kako je obmanjivao građane 2011. tako ih je obmanjivao i 2018., tako ih obmanjuje i sada.

Plan generalne regulacije šinskih sistema, je plan transportnog sistema Beograda koji će omogućiti održivi sistem kao činilac razvoja grada. Razvijamo ekološki prihvatljiv i energetski efikasan vid saobraćaja, koji će biti jedan od osnovnih činilaca razvoja grada. Planom generalne regulacije šinskih sistema planiran je dalji razvoj železnice (sa osnovnom ulogom u gradsko – prigradskom prevozu putnika), metroa (kao okosnice javnog gradskog prevozu putnika u gradskom području) i tramvaja (kao jednog od napojnih sistema železnice i metroa). To pretpostavlja značajnu reorganizaciju sistema javnog gradskog prevoza putnika koja vodi ka većem udelu šinskih sistema u ukupnom obimu transporta putnika u gradu.

Železnička infrastruktura je usmerena ka daljoj modernizaciji i planskom širenju linija BG voza u dužini od 37,2 km na kojima će biti uvedeno više novih stanica i stajališta. Značajno je pomenuti završetak obilazne teretne pruge na delu od stanice Beli potok preko Leštana i Vinče, mostom preko Dunava na pravcu ka Pančevu. Time se stvara mogućnost za kretanje teretnih kompozicija bez ulaska u gradsko područje.

Što se tiče metroa, plan predviđa tri linije metro sistema. Planirane su sledeće metro linije: Metro linija 1 na potezu Makiš – Mirijevo u dužini od oko 21,1km sa u kupno dvadeset i jednom stanicom. Metro linija 2 na potezu Depo Bežanija - Mirijevo u dužini od oko 19,2km sa ukupno dvadeset i dve stanice i delom trase od oko 0,8 km ka železničkoj metro stanici Zemun. Metro linija 3 na potezu Banjica – Blok 61- Bežanija, u dužini od oko 22,7km, sa ukupno dvadeset i tri stanice.

Uporedo sa razvojem železničkog i metro sistema, Grad Beograd planira da razvija i širi tramvajsku mrežu. Planirano je širenje tramvajske mreže na šumadijskom, sremskom i banatskom delu grada u ukupnoj dužini od 42,26 km novih deonica, novih tramvajskih depoa na sva tri dela grada, tramvajskih terminusa i okretnica. Razvoj tramvajskog sistema predložen ovim Planom generalne regulacije, usaglašen je sa Strategijom razvoja javnog linijskog prevoza putnika na teritoriji grada Beograda za period do 2033. godine, koju je usvojila Skupština Grada Beograda.

A odbornik Đilas, koji već 7 godina ne dolazi na sednice, koji ne radi, koji ne koristi mandat koji su mu dali građani, on koji je imao 5 godina priliku da počne Metro, on ima obraza da ispred Skupštine, na ulici, uličarski demonizuje plan Metroa. On i njegovi jasno kažu da su protiv gradnje metroa!?! Pre neki dan Đilas je sve Srbe sa KiM nazvao kriminalcima. On na KiM ima nula posto podrške, a Srpska lista 99%. Da li će Đilas kad doživi katastrofu na beogradskim izborima 2022., a SNS dobije 49% u Beogradu, da li će Đilas Beograđane da nazove kriminalcima?

Evo šta su u gledni srpski arhitekta Branislav Jovin i „Akademija arhitekture Srbije“ koju je tada činilo dvadeset sedam profesora univerziteta, uz sedam doktora nauka koji nisu bili profesori fakulteta, evo šta su oni rekli za Đilasov lažni metro 2011. godine: „Đilasova najveća urbanistička, finansijska i strateška podvala 21. veka. Metro ispod kukavičjeg gnezda. Skandalozna prevara pod radnim nazivom "Beogradski metro", koju je gradonačelnik Beograda Dragan Đilas pokušao da predstavi javnosti kao poduhvat veka“. Eto, tako je o Đilasovom lažnom metrou, govorio arhitekta Branislav Jovin, projektant "Mostarske petlje", koprojektant mosta "Gazela" i najbliži saradnik slavnog posleratnog gradonačelnika Beograda Branka Pešića. Tako je o Đilasu govorila „Akademija arhitekture Srbije“. Arhitekta Jovin je još rekao: „Đilasov partijski zadatak. Baš u vreme "oktobarskih promena" 2000-2004, pojavljuju se članovi odbora za urbanizam iz Demokratske stranke: Lj. Anđelković, Đ. Bobić, M. Ferenčak, V. Macura i "stručnjaci za saobraćaj" Z. Rubinjoni, V. Depolo. M. Radovanac. Svi umišljeni da urbanistička istorija Beograda počinje od njih. Sve što je pre njih urađeno proglasili su za pogrešno! Gradonačelnik Dragan Đilas  ima specijalan partijski zadatak: da u toku svog mandata realizuje projekte DS. Hronologija Đilasovih ludorija. 28. april 2010: Rešenjem Gradonačelnika formirana je radna grupa koja je za 36 dana napisala retrogradni dokument - Beogradski metro - osnova za izbor rešenja - zasnovan na metodologiji napuštenoj  u Evropi pre pedeset godina! Prema karakteristikama voznog parka jasno je da je Đilasov Beogradski metro običan ulični tramvaj normalnog koloseka“. „Akademija arhitekture Srbije“ je tražila da se suspenduju sve odrednice u GUP-BGD koje su zasnovane na retrogradnim urbanističkim konstantama automobilsko-tramvajskog grada; da se suspenduju planovi detaljne regulacije u centralnoj zoni i duž koridora metro-sistema, itd. Kada je Đilas 2011. doneo odluku o lažnom Metrou, arhitekta Jovin i „Akademija arhitekture Srbije“ su rekli: „U Skupštini grada Beograda, je većinom glasova, legalizovana najveća podvala XXI veka. Glavni grad je osuđen da trpi kukavičje jaje Dragana Đilasa“.

Dragan Đilas je lagao i u kampanji 2018. Tada 26.02.2018. gostujući na televiziji N1, Đilas je napao novi projekat metroa čiji je plan izgradnje tada predstavila beogradska vlast i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Đilas je rekao da ovaj pravi metro ne valja, već da je bolji njegov lažni metro. Tako je Đilas 2010. godine obećao da će izgradnja metroa početi za dve godine. Đilas je odluku o gradnji metroa doneo 2011. a nije ni prstom mrdnuo da gradi metro u Beogradu do oktobra 2013. godine, kada je smenjen! Đilas je tvrdio da je imao potreban novac za izgradnju, da je imao projekat, da je imao sve papire – ako je to tako, zašto nije počeo da gradi metro do okrobra 2013!?! U kampanji 2018. Đilas je ponovo nudio svoj lažni metro. Sada je izgleda odustao od toga, ali zdušno širi neistine o pravom metrou. Kako se približava izgradnja metroa u Beogradu, tako je Dragan Đilas sve nervozniji, pre svega zbog toga što je njegov metro ostao na nivou šarene laže. Danas tvrdi da bismo se već vozili metroom da je on ostao na vlasti. Kakva strašna laž. Da je ostao na vlasti Đilas ne bi „zaradio“ 619 miliona evra, već milijardu evra, a  dug Beograda bi podigao na 2 milijarde evra, a u Beogradu bi Đilas izgradio repliku metroa, poput one propale replike Terazija na Novom Beogradu.

Srbija i Beograd su srećni zbog toga što ih već 9 godina niko ne obmanjuje. Predsednik Vučić štiti Srbiju, uzdiže Srbiju, gradi Srbiju, vakciniše Srbiju, leči Srbiju. Leči prošlost u sadašnjosti, radi budućnosti. Živela Srbija!  


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!
Realna opasnost

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!

Rasprava o legitimnosti Vladimira Zelenskog posle 20. maja ove godine "možda neće biti neophodna", poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Podsetimo, predsednička ovlašćenja Zelenskog ističu u noći 21. maja. Brojni politički i vojni analitičari smatraju kako bi to moglo da znači da Ukrajina neće postojati?!

28.03.2024

20:04

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija