• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

11.11.2021

14:49

Za Austriju Srbija je Švajcarska na Balkanu! Palma u Beču razgovarao sa Gudrun Kugler o prijateljstvu sve zemlje!

informer.rs

Politika

Za Austriju Srbija je Švajcarska na Balkanu! Palma u Beču razgovarao sa Gudrun Kugler o prijateljstvu sve zemlje!

Podeli vest

Predsednik parlamentarne grupe srpsko–austrijskog prijateljstva u Skupštini Srbije Dragan Marković Palma sastao se u Beču sa predsednicom prijateljstva Austrija – Srbija u Saveznom parlamentu Austrije Gudrun Kugler


Dragan Marković Palma je izjavio da je danas dan pun simbolike jer je na današnji dan 11.novembra 1918. godine u 11 časova potpisan mirovni sporazum izmedju članica Antante i Nemačke i Austrije čime je okončan Prvi svetski rat.

- Mi danas 11. novembra 2021. godine razgovaramo da  pojačamo saradnju dva parlamenta, da kroz saradnju informišemo Parlament Austrije o nepravdi koja je već godinama nad Srbijom, imajući u vidu da je Austrija država koja ima veliki uticaj u EU - rekao je Marković i dodao:

- Najsrećniji bih bio kada bismo danas mogli u Beču da potpišemo sporazum o nestanku kovida 19. 
Želim da se zahvalim Austriji na podršci koju sve vreme daje Srbiji na putu ka EU, na ekonomskoj saradnji između naše dve države, da je preko 400 investitora iz Austrije otvorilo svoje proizvodnih pogona i preduzeća u Srbiji u kojima radi više od 20000 građana Srbije, najviše srpskih studenata koji studiraju van Srbije su upravo u Beču, što znači da je Beč grad bezbednosti, sigurnosti, budućnosti.

Posebno bih zamolio gospođu Kugler, nastavio je Marković, koja je iz najveće partije u Parlamentu Austrije, iz Austrijske Narodne partije, da nam pomogne da ubrzano otvaranje novih poglavlja u procesu pristupanja EU.

- Srbija je ispoštovala sve svoje obaveze kada je u pitanju ono što je EU tražila od nas kako bi postali član te velike porodice. Srbija se razlikuje od Srbije pre 10-12 godina, danas zahvaljujući predsedniku Vučiću Srbija ima munjeviti ekonomski razvoj, postoji stabilnost kursa evra, ekonomska sigurnost, u samom vrhu smo u svim evropskim institucijama koje prate rad Srbije. Prvi smo imali 4 vakcine u ponudi i izgradili smo dosta bolnica i kliničkih centara. Srbija od EU ne traži socijalnu pomoć već samo da se poštuje Ustav naše zemlje, da se poštuje zemlja u kojoj se poštuju ljudska prava u kojoj nacionalne manjine imaju veliko poštovanje i prava. I da EU ne veruje mnogo lažima koje joj plasira deo opozicije iz Srbije o navodno ugroženim pravima opoziciona o navodnoj blokadi medija. Sve su to laži - rekao je Marković.

Foto: informer.rs

On je informisao predstavnicu austrijskog parlamenta o aktuelnoj situaciji u Srbiji i regionu, ukazujući na kosovsko pitanje, i naglasio da Albanci ne poštuju Briselski sporazum i stalno izazivaju nove tenzije.

- Nedavno su mimo bilo kakvog sporazuma izašli sa dugim cevima na sever Kosova želeći da na taj način zaplaše preostale Srbe na Kosovu i izazovu nemire i tenzije. Srbija nije reagovala na te provokacije - kazao je Marković.

Marković je domaćinu, gospođi Kugler preneo pozdrave predsednika Srbije Aleksandra Vučića I predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića. Palma je pozvao gospođu Kugler da u januaru ili februaru dođe sa tridesetičlanom delegacijom poslanika i privrednika u Srbiju.

Narodna poslanica i predsednica parlamentarne grupe austrijsko - srpskog prijateljstva u Parlamentu Austrije, gospođa Gudrun Kugler izjavila je da je za Austriju Srbija Švajcarska na Balkanu. Kada dobijete takvu pohvalu od predstavnika jedne od najrazvijenijih evropskih država kao što je Austrija, koja je i članica EU, onda to ima poseban značaj, i građani Srbije mogu da vide da je Srbija zadnjih godina zaista na dobrom putu. 

Gospođa Kugler je izjavila da želi brzi ulazak Srbije u EU kojoj po svemu pripada i da će Austrija to podržati i da vidi jedan snažan privredni razvoj u Srbiji, da joj je drago da čuje da se u Srbiji poštuju ljudska I manjinska prava.

Kugler je prihvatila poziv da poseti Srbiju sa jednom parlamentarno privrednom delegacijom.

Sastanku koji je trajao sat i po prisustvovali su i narodni poslanik Života Starčević, načelnik Pomoravskog okruga Goran Milosavljević i ambasador Republike Srbije u Austriji Nebojša Rodić


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Krivokapić nam je dužan odgovore, a Demokratski front treba da vremenski oroči zahteve! /video/
Politika

Krivokapić nam je dužan odgovore, a Demokratski front treba da vremenski oroči zahteve! /video/

Šta je zaključak posete Zdravka Krivokapića Srbiji, šta je izveštaj o radu, šta je rezultat? Zdravko Krivokapić nije saopštio nakon posete Beogradu kada će se vratiti ambasador Srbije u Podgoricu, šta će biti do kraja sa imovinom Srpske pravoslavne crkve i šta je sa poštovanjem ljudskih prava u slučaju Srba u Crnoj Gori, kojih ima 30 posto, a nema ni dva posto zaposlenih u državnim i javnim ustanovama i preduzećima, izjavio je predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma gostujući na TV Pink

07.11.2021

13:16

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija