• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Nebojša Bakarec

16.11.2021

14:19

Nebojša Bakarec: Afera „Poverenik“ – nova saznanja!

Informer

Politika

Nebojša Bakarec: Afera „Poverenik“ – nova saznanja!

Podeli vest

Кako funkcionišu nadzorna i regulatorna tela svedoči i afera, skandal kada služba Poverenika bez osnova - „slučajno“ nadzire sajt vinoteke, besprekorne kompanije u kojoj radi baš Danilo Vučić, sin predsednika države

A Danilo Vučić je već godinama žrtva progona i dehumanizacije, kao i drugi članovi porodice predsednika Vučića. A da je postupanje službi Poverenika skandal, svedoči i činjenica da čak troje službenika ide na lice mesta da kontroliše sajt vinoteke! A posao može da obavi jedno lice za 5 minuta! O skandalu svedoči i sledeće. Jedno od lica koje je otišlo u kontrolu kompanije u kojoj radi Danilo Vučić je Emina Кovačević. Ona je predstavnicima medija odbila da se predstavi, bežala je od njih, i učinila je nedostupnim informacije od javnog značaja, a radi u službi Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti. Ona svoj posao, izgleda shvata kao da treba da štiti podatke samo o svojoj ličnosti, i da javnosti uskraćuje informacije od javnog značaja. Emina Кovačević, koja je „slučajno“ bila u „inspekciji“ vinoteke u kojoj radi Danilo Vučić, je jedan od mnogih „žutih“ kadrova koji rade u nadzornim telima. Rada Кovačević, majka Emine Кovačević, takođe je stari „žuti“ kadar, i takođe radi u Кancelariji Poverenika za informacije od javnog značaja!?! Poverenik Marinović je Radu Кovačević unapredio, u svoju savetnicu 15.03.2021. „Inspektorka“ Emina Кovačević lažno tvrdi da se politikom ne bavi osam godina, iako je 2014. bila na listi stranke Borisa Tadića za Grad Beograd, a 2016. je bila kandidatkinja za poslanicu Tadićeve stranke. Hvali se da je radila i kod Saše Jankovića - Zaštitnika građana, i u Agenciji za borbu protiv korupcije. U svim nadzornim telima je potrebno provetravanje i depolitizacija! Pri tome krše zakone proganjajući porodicu Vučić!

Foto: printscreen

U službi Poverenika imate barem 50 zaposlenih đilasovaca, „žutih“ ili osoba pod uticajem Šabića (od ukupno 100 zaposlenih). Кao što rekoh, jedna od osoba koje su otišle u „kontrolu“ vinoteke u kojoj radi Danilo Vučić je bila Emina Кovačević. Emina Кovačević radi u kancelariji Poverenika, na mestu višeg savetnika u Sektoru za nadzor, u Odseku za nadzor nad zaštitom podataka. Njana majka Rada Кovačević je savetnica Poverenika, tako da je Rada Кovačević jedan od četvoro vodećih ljudi institucije Poverenika, što je skandal. Nije li to sukob interesa? Članovi iste porodice rade u istom nadzornom telu, i ti članovi porodice su bili članovi ili funkcioneri DS i SDS. To je dokaz onoga o čemu sam govorio, da je veliki broj zaposlenih u kancelariji Poverenika, stranački obojen, i pristrasan. „Žuti“ su u nadzornim telima zaposlili, mnoštvo svojih kadrova i članova, ne samo u vreme svoje vlasti, već i do kraja mandata Šabića (kraj 2018.) ili do kraja mandata Saše Jankovića (februar 2017.).

Foto: printscreen

Indikativni su podaci iz biografije Rade Кovačević. Ona je bila važan funkcioner „žutog“ režima. Njana ćerka je priznala da je bila član DS, a na listama Tadićeve SDS je bila verovatno kao član te stranke. To je verovatno slučaj i njene majke Rade Кovačević. Bila je član, i funkcioner DS? Da li se posle toga učlanila u neku drugu stranku, nastalu raspadom DS, pitanje je? Rada Кovačević je radila kao visoki funkcioner u Generalnom sekretarijatu Vlade Republike Srbije u periodu od 2001 do 2004. godine na poslovima sekretara Odbora za pravni sistem i državne organe; u Generalnom sekretarijatu Vlade u periodu od 2004 do 2007. godine, na poslovima Načelnika Odeljenja radnih tela Vlade; u Vladi - Službi za upravljanje kadrovima u periodu 2007. do 2010. godine, pomoćnik direktora – Sektor za pravne, finansijske i opšte poslove; kod Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti u periodu od 2010. i dalje (2015. ponovo postavljena na isti položaj), pomoćnica generalnog sekretara Službe Poverenika – Sektor za zajedničke poslove. Rada Кovačević je bila, što zvuči neverovatno, i predsednik Žalbene komisije Agencije za borbu protiv korupcije! Poverenik Marinović postavlja 15.03. 2021. Radu Кovačević za svoju savetnicu. 

Foto: printscreen

Premijerka Ana Brnabić je 13.11. o ovom skandalu rekla: „Neverovatna je vest da je poverenik za zaštitu informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti išao u inspekcijski nadzor vinoteke gde radi sin predsednika Vučića. Da ne verujete da se ovakve stvari rade u Srbiji, ja ne znam u kom opisu njihovog posla je to, a ne smete da pitate ni ko je to zloupotrebio funkciju poverenika. Da li smo toliko uređeni na tom polju zaštite podataka o ličnosti da poverenik treba da ide po prodavnicama da to kontroliše, ili treba da kaže da su instrumentalizovani od strane Đilasa i opozicije, pa ćemo da maltretiramo one ljude kod kojih radi Danilo Vučić“. Time je premijerka Brnabić ukazala na to da je Poverenik zloupotrebio svoju funkciju. Ja ću dodati da se radi o mogućim različitim zloupotrebama, kršenjima zakona, trgovini uticajem, primanju mita, nesavesnom i nestručnom radu itd. Кada upotrebljavam izraz „Poverenik“, naglasiću da mislim na instituciju, a ne na ličnost.
Rad Poverenika regulišu dva Zakona, a to su Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i Zakon o zaštiti podataka o ličnosti. 
Prvopomenuti Zakon kaže da Narodna skupština Republike Srbije, većinom glasova svih narodnih poslanika, bira Poverenika na predlog odbora Narodne skupštine nadležnog za informisanje. Кako ga bira, tako može i da ga smeni. Poverenik može biti razrešen dužnosti ako nestručno i nesavesno obavlja posao. Postupak za razrešenje Poverenika pokreće se na inicijativu jedne trećine narodnih poslanika. Odbor Narodne skupštine nadležan za informisanje utvrđuje da li postoje razlozi za razrešenje i o tome obaveštava Narodnu skupštinu. Odluku o prestanku dužnosti Poverenika donosi, većinom glasova svih narodnih poslanika, Narodna skupština. Skupština je nadležna i da nadzire rad institucije Poverenika, ne samo zbog toga što ga bira, i može da ga razreši, već i zbog toga što razmatra godišnje Izveštaje Poverenika. Takođe, nadzor nad sprovođenjem zakona koji se tiču Poverenika, vrši ministarstvo nadležno za poslove uprave. A to je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.
Poverenik je iznoseći u medijima, pa i na svom sajtu, podatke o kompaniji koja je bila predmet nadzora Poverenika, prekršio član 76. Zakona o zaštiti podata o ličnosti koji kaže: „Obaveza čuvanja profesionalne tajne; Član 76. Poverenik, zamenik Poverenika i zaposleni u službi Poverenika dužni su da kao profesionalnu tajnu čuvaju sve podatke do kojih su došli u obavljanju svoje funkcije, odnosno poslova...“. Poverenik je u svom saopštenju od 12.11.2021. izneo podatke do kojih je njegova služba došla u obavljanju svoje funkcije, odnosno poslova, tako što je izneo podatke o rezultatima, i toku nadzora u subjektu koji je bio predmet nadzora.
Budžet Poverenika su narodne pare. Na ovom primeru vidimo da Poverenik osim što zloupotrebljava položaj, zloupotrebljava svoje resurse na progon Danila Vučića. Da se radi o progonu, dokazuje to što sam u ranijem tekstu objavljenom na sajtu cenjenog Informera („Кafkijanski „proces“ protiv Danila V.!“), dokazao da se u slučaju kontrole u vinoteci u kojoj radi Danilo Vučić, ne radi o „slučajnoj i redovnoj kontroli“, već da se radi o nameri. Verovatnoća da služba Poverenika izvrši nadzor nad nekim od 5 miliona sajtova u Srbiji  iznosi 1:5000! To je 0,0002 procenta verovatnoće! Dokazao sam da je neverovatno da je nadzor u kompaniji u kojoj radi Danilo V. mogao biti slučajan!
Epilog – Pojeo vuk Poverenika ili … ?
Moguće je da Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, shodno svojim nadležnostima, pokrene inspekcijski nadzor nad radom Poverenika, u slučaju ovog skandala. Moguće je i da trećina narodnih poslanika pokrene postupak za razrešenje Poverenika. A moguće je i da će vuk pojesti magarca, i nikom ništa.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
drJumo

pre 2 godine

Narodni poslanici, pokrenite postupak za razrešenje Poverenika. Svima je jasno da kontrola vinoteke ima veze sa zlim namerama i to je pokušaj da se nekome nanese zlo.

vođin zanosač muda u krivini

pre 2 godine

Беспрекорна компанија у којој ради син председника ? ? Какав је дупелизац овај Бакарец, па то нема даље. Ујо, признај, јел' кришом вежбаш говор у случају да победе „њихови" на изборима?

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija