• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

17.11.2021

09:47

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić: Čvrsto smo opredeljeni, na svim nivoima vlasti, da čuvamo srpski jezik i ćiriličko pismo

Strahinja Babović.

Politika

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić: Čvrsto smo opredeljeni, na svim nivoima vlasti, da čuvamo srpski jezik i ćiriličko pismo

Podeli vest

U okviru projekta Karavan kulture govora koji se, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, sprovodi u sklopu nacionalne kampanje „Negujmo srpski jezik“ koja se bavi negovanjem i zaštitom srpskog jezika, pisma, opšte jezičke kulture i pismenosti, sinoć je u Velikoj većnici subotičke Gradske kuće održana edukativna tribina o negovanju dobrih govornih navika u organizaciji Udruženja za unapređivanje i razvoj kulture javnog govora „Izražajnost“

Tribini je prisustvovao i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić koji je, obraćajući se prisutnima, rekao da ga raduje dolazak Karavana kulture govora „Progovori da vidim ko si“ u Suboticu, da mu je drago da je u ovom projektu uzelo učešća 40 osnovaca i isto toliko učenika subotičkih srednjih škola, kao i trideset prosvetnih radnika svih profila i njihovih rukovodilaca.

- Kultura govora je veoma važna za očuvanje integriteta jednog jezika. To je stvar naše kulture i identiteta, ali i pitanje ličnog razvoja svakog od nas. Pravilno i jasno izražavanje je velika prednost u svim sferama ličnog i profesionalnog života. Zato će vrhunski stručnjaci koji su deo ovog projekta zaista mnogo pomoći našim mladim sugrađanima da unaprede svoje kapacitete i pojačaju svoje samopouzdanje pred velikim izazovima koji ih čekaju u životu - istakao je Bakić.

Foto: Strahinja Babović.

Dodao je da su mnogi projekti Udruženja „Izražajnost“ podržani od Vlade Republike Srbije i da to nije slučajnost.

Foto: Strahinja Babović.

- Čvrsto smo opredeljeni, na svim nivoima vlasti, da čuvamo srpski jezik i ćiriličko pismo. Moderno vreme i nove tehnike komunikacije u mnogome siromaše sve jezike sveta. To je veliki izazov na koji kroz ovakve projekte spremno, savremeno i zanimljivo odgovaramo. Čuvamo svoje dragoceno jezičko nasleđe i uklapamo ga u uslove 21. veka, ali na način da se ne izgubi njegov kvalitet i lepota. Jedinstveni obrazovani program za srpski jezik u Srbiji i Republici Srpskoj, koji je inicirao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dodatno će proširiti prostor našeg jezičkog jedinstva, a to znači i prostor zajedničkog života, kulture i ekonomije - naglasio je gradonačelnik Bakić.

Foto: Strahinja Babović.

Subotica je mešovita sredina, kazao je gradonačelnik i podvukao da kako republika, pokrajina i grad neguju srpski jezik i ćirilicu, tako isto „kroz zakonska rešenja, politike i konkretne aktivnosti čuvamo jezike i pisma nacionalnih manjina“.

- Ovaj Karavan kulture govora biće u našem gradu dobra prilika i da naši sugrađani iz manjinskih zajednica usavrše svoje poznavanje i vladanje srpskim jezikom, što im može koristiti u daljem životu i radu širom Srbije. Zaista je velika korist od ovog plemenitog i našem društvu veoma potrebnog projekta i želim da se zahvalim što je Subotica uvrštena u plan aktivnosti Karavana. Naša lokalna samouprava je aktivni učesnik svih delatnosti na jačanju kulture govora i unapređenju znanja. Zadovoljstvo je biti vaš domaćin i Grad će sve naše mlade sugrađane, polaznike ovih edukativnih radionica, darovati knjigom, koja će pomoći da usvojena znanja ostanu trajna, a ujedno će biti uspomena na ovo lepo iskustvo. Želim vam srećan rad i mnogo novih znanja - zaključio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Foto: Strahinja Babović.

O neophodnosti negovanja kulture govora, odnosno lepog izražavanja, šta sve spada u tu kulturu, na koji način ona utiče na srpski jezik i kako ispraviti loše govorne navike, na tribini su govorili master komunikolog, Slobodan Roksandić, i profesor dikcije dr Radovan Knežević.

Poznati francuski humanitarac, Arno Gujon, prisutnima u Velikoj većnici u video poruci je ispričao kako je on najbolji primer da se upornošću i uz mnogo truda može dostići visok nivo kulture izražavanja, čak i kada se govori na stranom jeziku.

Foto: Strahinja Babović.

Pored edukativne tribune, u okviru Karavana kulture govora koji se u Subotici sprovodi od 15. do 17. novembra, održane su i edukativne radionice na kojima su subotički osnovci i srednjoškolci putem praktičnih vežbi radili na razvijanju svoje kulture govora, kako da to čine na jasan, slikovit i dinamičan način i kako da eliminišu upotrebu poštapalica, skraćenica i tuđica.

Učesnici radionica su na poklon od Grada Subotice dobili knjigu „Progovori da vidim ko si“ autora Slobodana Roksandića, dodatno nastavno sredstvo sa više od 20 audio i video lekcija.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija