• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

17.11.2021

16:21

SRBIJA JE UŠLA U KRIZU IZAZVANU KORONAVIROSUOM POTPUNO SPREMNA! Siniša Mali se sastao sa ambasadorom Žiofreom!

Politika

SRBIJA JE UŠLA U KRIZU IZAZVANU KORONAVIROSUOM POTPUNO SPREMNA! Siniša Mali se sastao sa ambasadorom Žiofreom!

Podeli vest

Ministar finansija Siniša Mali sastao se danas sa novim ambasadorom EU u Srbiji Emanuelom Žiofreom, sa kojim je razgovarao o ekonomskoj situaciji izazvanom pandemijom korona virusa, o budžetu za 2022. godinu, kao i o zelenoj agendi i sprovođenju kapitalnih projekata

Kako je saopšteno iz Ministarstva finansija, Mali je ambasadoru poželeo dobrodošlicu i istakao da veruje da će dobro sarađivati u budućnosti.

Mali je dodao da je makroekonosmka situacija u zemlji veoma povoljna, te da će rast BDP-a do kraja godine biti veći od sedam odsto, a udeo javnog duga u BDP-u 58,2 odsto.

Kako je rekao, Srbija je ušla u krizu izazvanu koronavirusom potpuno spremna, s obzirom na to da je imala četiri godine za redom suficit u budžetu.

Ministar je istakao da je za sledeću godinu planiran rast privrede od 4,5 odsto i deficit od tri odsto.

Ambasador Žiofre je čestitao ministru Malom na snažnom ekonomskom i finansijskom oporavku od krize Kovid-19 i rezultatima koji su kontinuirano bolji od očekivanog.

Zahvalio se ministru finansija na dobroj saradnji oko Programa ekonomskih reformi EU, u okviru koga se Srbija i EU zajednički dogovaraju o glavnim socio-ekonomskim reformama čiji je cilj pospešivanje konkurentnosti i unapređenje uslova za inkluzivan rast i stvaranje novih radnih mesta.
Program reformi upravljanja javnim finansijama

Ambasador se osvrnuo i na program reformi upravljanja javnim finansijama i istakao da to predstavlja zdravu osnovu za planiranje reformi upravljanja javnim finansijama u narednim godinama, te da će EU pomoći u sprovođenju tih reformi.

On je takođe naglasio važnost toga da svi postupci javnih nabavki, uključujući međudržavne sporazume, poštuju načela jednakog tretmana, nediskriminacije, transparentnosti i konkurencije u skladu sa standardima EU kako bi se obezbedilo zdravo korišćenje javnih finansija.

Sagovornici su razgovarali i u o budžetu za 2022. godinu, a ministar Mali je istakao da se poštuje fiskalni kalendar, da se budžet usvaja na vreme, te da će se uz njega usvojiti i završni račun za 2020. godinu.

Dodao je da će naredne godine u budžetu biti rekordna izdvajanja za kapitalne investicije, koja će dodatno uticati na rast BDP-a.

Ambasador EU je istakao da je dobro što se u tom smislu ove godine održalo i javno slušanje o budžetu, u kome su učestvovale organizacije civilnog društva.

Tema sastanka

Tema sastanka je bila i regionalna inicijativa "Otvoreni Balkan", a ministar Mali je tim povodom rekao da je protoklog vikenda održan veoma uspešan skup u Nišu sa ministrima iz vlada Albanije i Severne Makedonije, te da će se u decembru održati samit u Tirani.

Rekao je da je ova inicijativa veoma važna za građane sve tri zemlje jer omogućava slobodan protok roba, usluga i ljudi, i dodao da je otvorena za druge partnere iz regiona Zapadnog Balkana.

Ambasador je rekao da podržava ovu inicijativu i dodao da je važno da joj se i drugi pridruže.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija