• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

23.11.2021

17:26

Srbija se u ekonomiji takmiči s razvijenim zemljama EU!

Politika

Srbija se u ekonomiji takmiči s razvijenim zemljama EU!

Podeli vest

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da Srbija nikada ranije bila pobednik u ekonomiji, a da se to sada dešava prvi put i naveo da se u tome više ne takmičimo sa zemljama iz okruženja već sa razvijenim zemljama Evropske unije i sveta

On je u Skupštini Srbije, gde se raspravlja o budžetu za sledeću godinu naveo da su poslednjih godina ogromna izdvajanja države za zdravstvo.

Istakao je da su ona 2019. godine iznosila 298,2 milijarde dinara, godinu dana kasnije 398,8 milijardi, 2020.- 441 milijardu a za sledeću godinu je predviđena milijarda više.

Naglasio je da je država gradila kovid bolnice, završava se rekonstrukcija Kliničkog centra u Beogradu, podižu se plate zaposlenih u zdravstvu.

Prema njegovim rečima u budžetu za sledeću godinu su obezbeđene pare za domove zdravlja u Grockoj, Paliluli, Čukarici, Lapovu, Loznici, Medveđi, Rači, Somboru a kada je reč o tercijalnoj zaštiti za KBC „ Dr Dragiša Mišović“, Tiršovu dva za šta je odvojeno 900 miliona dinara.
Novac za bolnice

Odvojen je i novac za opšte bolnice u Aranđelovcu, Leskovcu, Loznici, Prokuplju te Institut za javno zdravlje u Pančevu.

Ministar je naglasio da je država to uspela odgovornom politikom i naveo da su se mnoge države dodatno zaduživale za obezbeđivanje sredstava za borbu protiv kovida, pa u nekima učešće javnog duga u BDP-u premašuje 90 odsto, dok će kod nas ovaj procenat do kraja godine biti 58,2 a sledeće godine 55,5 odsto.

Navodeći oblasti za koje je posebno povećan iznos za sledeću godinu, istakao je da je kod Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture suma u odnosu na ovu godinu povećana za oko 84 milijarde, za poljoprivredu za oko 10 milijardi, za zaštitu životne sredine 19,1 milijarda više nego 2021 a za prosvetu 12 milijardi dinara više.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija