• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

24.11.2021

09:06

Pravićemo nuklearku sa Putinom?! U TOKU SU KONSULTACIJE SA RUSKOM DRŽAVNOM AGENCIJOM 'ROSATOM'

Politika

Pravićemo nuklearku sa Putinom?! U TOKU SU KONSULTACIJE SA RUSKOM DRŽAVNOM AGENCIJOM 'ROSATOM'

Podeli vest

* Predsednik Vučić uoči zvanične posete Moskvi rekao da Srbija razmatra mogućnost izgradnje nuklearne elektrane * Problem su pare, jer velika nuklearka košta čak deset milijardi evra!

 

Srbija najozbiljnije razmatra mogućnost izgradnje velike nuklearne elektrane poslednje generacije, potvrdio je juče predsednik Aleksandar Vučić.

Šef naše države je, uoči puta u Moskvu, gde će se sastati sa Vladimirom Putinom, rekao da se nadležni konsultuju s 'Rosatomom', ruskom državnom korporacijom za atomsku energiju. Vučić je naglasio da su za ovaj projekat najveći problem pare, pošto velika nuklearna elektrana košta čak deset milijardi evra!

Neće biti sankcija

Predsednik ističe da Srbija ranije nije razmišljala o nuklearci na svojoj teritoriji, ali da nas je na to naterala globalna energetska kriza.

Foto: Predsedništvo Srbije

- Najveći problem u toj ideji jeste problem finansiranja, jer velika nuklearka košta više od deset milijardi evra, a Srbija je odlučila da njen državni dug uvek bude manji od 60 odsto. Mi nikada ne smemo i nećemo da ugrozimo budućnost naše dece zbog velikog državnog duga... Zato se sada sa "Rosatomom" razmatraju sve moguće opcije. U svakom slučaju, potrebne su nam dodatne konsultacije sa našim ruskim partnerima kako da radimo i gradimo u budućnosti - rekao je Vučić u intervjuu za Jutjub kanal "Solovjev lajv" poznatog ruskog novinara Vladimira Solovjeva. Ovaj razgovor su uoči sastanka Vučića i Putina u Moskvi preneli svi vodeći ruski mediji.

Govoreći o spoljnoj politici, Vučić je naglasio da je Srbija vojno neutralna zemlja koja je ekonomski napredak postigla zahvaljujući prijateljskim odnosima sa Rusijom i Kinom, ali i zbog investicija iz EU. Na pitanje ruskog novinara zašto je izabrao "teži put", odnosno zašto maltene jedini u Evropi nije uveo sankcije Rusiji, Vučić je odgovorio da ozbiljna politika nikada nije lakši put.

Evropski put

Predsednik Putin se nasmeši kada ja kažem: 'Znate mi smo na evropskom putu'. Putin kaže: 'Znam, znam, ja znam da oni neće da vas prime, ali da ste vi na evropskom putu'...

Aleksandar Vučić

- Da nemamo gasovod, da ne sarađujemo sa Rusijom, danas ne bismo imali gasa, danas bismo plaćali 800 ili 900 evra za gas, a Srbija to ne može da izdrži. Uveren sam da bi Srbiji, da je uvela sankcije Rusiji, bilo rečeno da je dobrodošla u NATO, a odmah potom i u EU. Naša država ima svoje ekonomske interese, ali mi ne možemo i ne smemo da ubijemo dušu srpskog naroda da bismo dobili neke pohvale - naglasio je Vučić, dodajući da je Srbija potpuno suverena u odlučivanju.

- Predsednik Putin se nasmeši kada ja kažem: "Znate mi smo na evropskom putu". Putin kaže:

"Znam, znam, ja znam da oni neće da vas prime, ali da ste vi na evropskom putu"... I svaki put mi tako govori. Neću ništa da skrivam, i Evropljanima i Amerikancima doslovce kažem: "Mi sa Rusijom imamo posebne, dobre odnose i ne želimo da ih kvarimo. Ne tražite to od nas". I da li to znači da me vole, da su me zavoleli? Pa, naravno da ne. Suočen sam sa mnogim oblicima pritiska. To je cena koju ja plaćam, ali tu cenu neće i ne smeju plaćati građani Srbije - istakao je Vučić.

Rusija poštuje međunarodno pravo

Predsednik Vučić istakao je i da je za Srbiju veoma važno što Rusija poštuje međunarodno pravo.

- Mi veoma poštujemo one koji poštuju našu nezavisnost i suverenitet, rezolucije međunarodnog prava i Rezoluciju 1244 o KiM, teritorijalni integritet Srbije... Rusija nas je uvek podržavala po ovom pitanju i zahvalan sam predsedniku Putinu na toj podršci - naglasio je Vučić.

Neki bi da dele lekcije

Predsednik države podsetio je i da iz Evrope svaki čas raznorazni dele lekcije Srbiji i da su mu jednom čak rekli da ne treba tako glasno da govori o uspesima Srbije.

- Na pitanje zašto da ne govorim glasno o uspesima Srbije, rečeno mi je da će to izazvati mnogo problema i da svi moraju na to da reaguju!?! Tada sam se prosto nasmejao i nastavio da radim... Mi ćemo ceniti Putina, imaćemo dobre odnose i sa Kinom, sviđalo se to nekome ili ne, jer to je politika Srbije. Nema šta da me oni iz EU sankcionišu, nemam nikakvu imovinu da bi mi je zamrzli, nijedan dolar, niti evro u inostranstvu. Interesuje me samo ono što je dobro i važno za moju zemlju - zaključio je Vučić.

Bajatović: Velika očekivanja

Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović kaže da je predstojeća poseta predsednika Vučića Rusiji način ne samo da dobijemo povoljniju cenu gasa nego i da zadržimo investitore i pokažemo da je Srbija pouzdan partner.

- Sve zavisi od toga šta će odlučiti ruski predsednik. Mi već nedeljama radimo pripreme, uradili smo analize, rekli smo šta želimo i objasnili smo zašto želimo da imamo nižu cenu gasa. Imam velika očekivanja, jer Srbija i Rusija imaju tradicionalno dobre odnose - navodi Bajatović.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dule

pre 2 godine

Зашто не купимо малу модуларну нуклеарну електричну централу? Њена цена по јединици инсталиране снаге је нижа него код великих (класичних) електрана јер се производе у фабрици и монтирају на предвиђеној локацији. Оне имају снагу од само неколико стотина мегавата али се по потреби могу проширивати куповином нових модула, па је почетна инвестиција многоструко нижа од класичних чија снага прелази 1000 мегавата. Румунија започиње изградњу мале модуларне централе по америчкој технологији, иако је Русија светски лидер у њиховој технологији. Још боља стратегија је да сачекамо неколико година и почетак производње модуларних централа са торијумском технологијом чији горивни циклус производи више горива него што потроши

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija