• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

25.11.2021

13:07

Brnabić u Trening centru Vazduhoplovne akademije u Vršcu

Instagram/anabrnabic

Politika

Brnabić u Trening centru Vazduhoplovne akademije u Vršcu

Podeli vest

Premijerka Ana Brnabić obišla je danas Trening centar Vazduhoplovne akademije u Vršcu, koji je u procesu rekonstrukcije, i izjavila da je ulaganje u tu obrazovnu ustanovu strateško jer će se, kako je navela, do 2030. godine avio industrija duplirati

Posle obilaska infratsrukturnih objekata, piste i hangara, gde joj je predstavljeno kako će Trening centar izgledati kada se završi rekonstrukcija u potpunosti, Brnabić je novinarima kazala da će samim dupliranjem avioindustrije biti uvećane potrebe i za kadrovima i to kako pilota, tako i kontrolora leta i mehaničara, inženjera i tehničara.

Navodeći da se i u Beogradu radi jedan deo Vazduhoplovne akademije, premijerka je istakla da je ovaj u Vršcu veći i važniji za obuku i školovanje kadrova.

Precizirala je da je ukupna investicija za Beograd i Vršac 67 miliona evra, a da je do sada investirano 12,7 miliona evra.

- Mi gledamo na Vršac kao na mesto koje će se konkurentno pozicionirati da usliši i evropske i svetske potrebe. Vršac je grad vina, grad farmaceutske industrije, ali i grad vazduhoplovstva, a ova akademija je jedan od simbola grada - kazala je Brnabić.

Istakla je da je upoznata sa tim koliko su i Vrščani, ali i svi u ovom delu Srbije, bili nesrećni kada je 2011. godine Akademija "ugašena, napuštena i kada je ostavljeno da se kao i toliko fabrika po Srbija, raspadne".

Navodeći da su sada nova vremena, Brnabić je rekla da se danas u Akademiji školuju naši kadrovi, ali u prvoj generaciji školuju se i kadrovi iz regiona.

Za sada su tu, ističe, studenti iz Crne Gore i Severne Makedonije.

Nada se da će mnogi od njih i nakon studija ostati u Srbiji jer je potreba za radnim mestima posebna i to od kako je, kako kaže, u našu zemlju došla renomirana nemačka kompanija MTU koja će nuditi dobro plaćena radna mesta.

- To su danas ljudi iz Srbije i regiona. U budućnosti će ovo biti centar za školovanje stranih i pilota i kontrolora leta i inženjera i tehničara i aviomehaničara - kazala je premijerka.

Najavila je da će do kraja godine biti raspisana javna nabavka za još dva aviona, jedan helikopter, za dodatne simulatore i istakla da se na taj način pravi evropski centar izvrsnosti u Vršcu, koji se nadovezuje na ono što se radi u Beogradu.

Premijerka kaže da u Vršcu danas ne postoje veliki ekonomski problemi, kao ni privredni, i ističe da je nezaposlenost samo 6,5 odsto.

- Mi smo dodatno u 2021. godini podržali još dve investicije u Vršcu subvencijama koje se u ovom trenutku otvaraju ili će se otvoriti do kraja godine i te dve investicije - jedna domaća i jedna češka su još dodatnih 200 radnih mesta. Ovim Vršac ponovo vraćamo u centar Srbije i ovog dela Evrope kao obrazovni centar - kazala je ona.

U tom smislu očekuje da će za dve, tri godine u Vršcu vrveti od stranih studenata, čime će taj grad dobiti još jednu perspektivu.

Direktor Vazduhoplovne akademije u Vršcu, Goran Cvijović, pojasnio je da se ukupna investicija odnosi na opremanje i rekonstrukciju infrastrukturnih objekata Trening centra i dela Trening centra u Beogradu.

Kako je precizirao, prvo će biti realizovana rekonstrukcija smeštajnog kapaciteta za studente, kapaciteta za ishranu, ali i nabavka neophodnih aviona - dva dvomotorna aviona, jedan jednomotorni helikopter i simulator za Airbus A320.

- To nam je važno jer nećemo da radimo samo osnovne obuke, nego pokušavamo da razvijamo Trening centar tako da imamo obuku od početne do obuke za određeni tip aviona. Koncepiramo Trening centar pre svega prema potrebama nacionalne avio kompanije, ali i prema potrebama tržišta kako u Evropi, tako i u svetu - kazao je Cvijović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija