• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

25.11.2021

17:20

NEBOJŠA BAKAREC: Pono(š)s stida - Rasulo u opoziciji se nastavlja!

privatna arhiva

Politika

NEBOJŠA BAKAREC: Pono(š)s stida - Rasulo u opoziciji se nastavlja!

Podeli vest

Čini se da đilasovsko jeremićevski deo opozicije može da generiše jedino negativnu energiju, da proizvodi rasulo i bezidejnost. Ove nedelje SSP, NS, DS i PSG su „zablistali“ objavivši lažno saopštenje o tome da su postigli dogovor o nastupu na izborima 2022. Taj „biser“ im nije bio dovoljan u ovoj nedelji, pa su mediji počeli da objavljuju činjenice o sukobima unutar Jeremićeve Narodne stranke, koje generiše Dragan Đilas, predsednik SSP. Obe stranke tvrde da će stupiti u koalciju, ali ih to, očigledno, ne sprečava da se šutiraju ispod stola. Tako je danas objavljena informacija da će Jeremića napustiti njegov potpredsednik stranke, Zdravko Ponoš (o tome kasnije). Dve od četiri stranke koje treba da stupe u koaliciju – SSP i NS su derivati, treće stranke DS, koja je danas potpuno razvaljena i marginalna, a razvalili su je, između ostalog, upravo Đilas i Jeremić, koji sada predvode SSP i NS. Svi oni se međusobno neopisivo mrze, što će pokazati i ovaj tekst

Setimo se da je Jeremića napustio njegov potpredsednik Nikola Jovanović, posle gafova Jovanovića koji su objavljeni u medijima u avgustu 2020. Jovanović je više od decenije bio najbliži saradnik Vuka Jeremića. U tri objavljena audio snimka, Jovanović je u avgustu izvređao Jeremića, Mariniku Tepić i Ponoša. Vuka Jeremića je označio kao „polu-Bošnjaka“ („nema tog čoveka koji mi nije rekao: beži od tog Pozderca“), Mariniku Tepić je nazvao „k.... na biciklu“, a za potpredsednika NS, Zdravka Ponoša, Jovanović je rekao: „Kako je moguće da mu je siva eminencija čovek koji je topio tenkove? Kako je moguće da ne vidi ono što ja vidim“. Ovim je Nikoli Jovanoviću propao već viđeni transfer godine u SSP Dragana Đilasa.

 

Iz sličnih razloga je ranije, 2019. Jeremića napustio i predsednik Izvršnog odbora NS, Vladimir Dobrosavljević, bivši intimus Sande Rašković. Dobrosavljević je 4.11.2019. podneo ostavku na sve funkcije u NS i poručio Jeremiću: „Nemam vremena da se vi učite osnovnim stvarima u politici, niti da lečite svoje frustracije“.

 

Jeremića su pre nekoliko nedelja napustili članovi rukovodstva, advokat Borivoje Borović, ekonomski ekspert Vladimir Kovačević, Danilo Ikodinović i bivši sudija Vladimir Vučinić.

Već godinama je potpuno pasivna Dijana Vukomanović, predsednica foruma žena NS (da li i dalje?), bivša narodna poslanica i bivša potpredsednica SPS, koja očigledno od Jeremića nije dobijala apanažu.

Ponos ili sramota?

Zdravko Ponoš je bio načelnik Generalštaba, u doba Borisa Tadića. Smenjen je zbog sukoba sa tadašnjim ministrom odbrane Šutanovcem, koji je u decembru 2008. rekao da su neosnovani Ponoševi navodi o neekonomičnom i nestručnom poslovanju ministarstva odbrane. Boris Tadić je tada izjavio da će blagovremeno predložiti mere povodom sukoba Ponoša i Šutanovca. Smenjen je Ponoš. Stvarni razlog smene je bio to što je Ponoš, čak i za ukus Šutanovca i Tadića, isuviše otvoreno radio za interese SAD i NATO. Službe su zabeležile Ponoševo obećanje američkom senatoru da će sastav vojske smanjiti sa 62.000 na 27.000 ljudi, da će zatvoriti brojne kasarne i da će se potruditi da promeni način razmišljanja u našim oružanim snagama, a posebno kod oficirskog kadra. Sukob sa Ponošem je otišao tako daleko da je godinu dana posle smenjivanja Ponoša, Tadić doneo ukaz o prestanku profesionalne vojne službe Zdravka Ponoša. Američke diplomate su u depešama, koje je objavio Vikiliks, obelodanile da u srcu reforme sistema odbrane u Srbiji imaju Ponoša, čoveka koji ima stav i orijentaciju koja je u skladu sa američkim interesima. Depeše Vikiliksa, tj. depeše iz ambasade SAD u Beogradu, su o Ponošu rekle: „26. 5. 2006. Broj depeše: 06BELGRADE842 -- U srcu reforme sistema odbrane u Srbiji imamo Zdravka Ponoša, čoveka ima stav i orijentaciju koja je u skladu sa američkim interesima“; i još: „2. 6. 2016. Broj depeše: 06BELGRADE880 - Američki senator Džim Inhof posle posete Srbiji konstatovao da je Ponoš nedvosmisleno opredeljen za ulazak srpskih oružanih snaga u NATO. Kao najvažnije, Ponoš je rekao da promena stanja svesti oružanih snaga, a naročito oficira, predstavlja najveći izazov“. U svoje okrilje, otpadnika Ponoša, je primio još jedan tada skriveni otpadnik Vuk Jeremić, koji je u januaru 2010. Ponoša postavio na mesto pomoćnika ministra spoljnih poslova za bilateralne odnose. Kasnije je Ponoš bio šef kabineta Vuka Jeremića dok je ovaj bio predsednik Generalne skupštine UN. Ponoš je bio i Izvršni je direktor Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD), korumpirane NVO, čiji je predsednik Vuk Jeremić. Na osnivačkoj skupštini Narodne stranke, u oktobru 2017, Ponoš je bio izabran za potpredsednika partije. U novembru 2019. ponovo je izabran na tu funkciju. Onda je pukla tikva, kada je Jeremić drastično smanjio apanaže svojim miljenicima u stranci. Sada je to i obelodanjeno. Ponoš je podršku našao kod Đilasa i Marinike, koji javno podržavaju njegovu kandidaturu za predsednika Srbije, čemu se protivi Vuk Jeremić.

 

Cenjeni Informer je objavio informaciju da će Zdravko Ponoš, napustiti Jeremića i NS, i dati neopozivu ostavku na mesto potpredsednika Narodne stranke. Uzrok je svađa sa Vukom Jeremićem u vezi sa zajedničkim nastupom dela opozicije na predstojećim izborima i izborom kandidata te političke grupacije za predsednika Srbije. Do sukoba Ponoša i Jeremića došlo je na jučerašnjem sastanku dela opozicije koju predvodi lider SSP Dragan Đilas, na kome se raspravljalo o predstojećim izborima i eventuelnom zajedničkom kandidatu za predsednika Srbije. Prema saznanjima Informera , razlog za sukob Ponoša i Jeremića je Ponošev sastanak sa Draganom Đilasom i vladikom Grigorijem, oko zajedničkog predsedničkog kandidata opozije sa kojim Jeremić nije bio upoznat. Nakon toga Jeremić je ostalim opozicionim partnerima postavio uslov za koalicioni sporazum koji podrazumeva da Zdravko Ponoš ne može biti njihov zajednički kandidat za predsednika Srbije. Ponoš je zatim izjavio da će u roku od 24 sata javno saopštiti da daje ostavku na funkciju i članstvo u Narodnoj stranci.

Od kada Đilas u svojim medijima gura Ponoša kao kandidata za predsednika, na Ponoševu sramotu, on dobija podršku za kandidaturu iz Hrvatske. Hrvatski mediji se tokom novembra utrkuju u podršci Ponošu. Tako hrvatski portal „Dnevno“ objavljuje tekst pod naslovom -„Oženio je Hrvaticu, Srbija se konačno budi!“, kao deo kampanje da dovedu svog Ponoša za predsednika Srbije. Tako i hrvatski „Jutarnji list“ (ali i drugi hrvatski mediji) slavi Đilasovog Zdravka Ponoša. „Jutarnji list“ je objavio tekst pod naslovom „Oporbeni adut protiv Vučića: General oženjen Hrvaticom“. Tu kažu da je Ponoš zaljubljen u Zagreb i opisuju Ponoševu ljubav prema Zagrebu. Fuj!

 

Stranka na lizing, i ostali „nestašluci“!

Da ne zaboravimo i činjenice o Jeremićevoj stranci i samom Jeremiću. Na desnom političkom polu veštački je stvorena Jeremićeva stranka, kao zamena za umiruće DS i DSS. Narodna stranka je, naravno samo još jedna žuta filijala. Jeremić nije imao snage da osnuje svoju stranku, već je prekupio (iznajmio na lizing?) postojeću stranku iz Trstenika, a njenog  predsednika Aleksića nagradio potpredsedničkom funkcijom. U Narodnoj stranci Jeremić je okupio kompromitovane otpadnike. Već pomenuh, Miroslava Aleksića, potpredsednika NS, bivšeg funkcionera G17 i URS. Dok je bio predsednik opštine Trstenik, osumnjičen je da je proneverio silne pare u toj opštini. Aleksić je bio predsednik svoje stranke NPS, ali je tu stranku preprodao Vuku Jeremiću. Tu je Bora Novaković koji je hapšen zbog osnovanje sumnje da je od 2007. do 2010., oštetio budžet Novog Sada za oko 1,3 miliona evra. Boru Novakovića je 17.03.2017., Viši sud u Beogradu osudio na tri i po godine zatvora zbog malverzacija prilikom izgradnje Bulevara Evrope u Novom Sadu. Danas je predsednik Pokrajinskog odbora NS. Tu je Vladimir Gajić, predsednik Pravnog saveta Narodne stranke i besramni preletač koji je bio član SNO, SPO, NSP, DS, PSG, DJB i NS. Početkom oktobra 2007. svi mediji su pisali o tome da je hapšen kao deo „Geneks mafije“. Kao generalni sekretar SPO od 1992. do 1994. bio je član Izvršnog odbora opštine Stari grad, i tada je kao član vlade opštine Stari grad, direktno dodelio stan svom rođenom bratu, studentu od 22 godine. Sanda Rašković Ivić je menjala stranke češće nego čarape (SKJ, SDP Hrvatske, DC, DSS, NS). Ona je sebe trajno diskvalifikovala svojim stavom - da je Srebrenica genocidni zločin,  na  banjalučkoj televiziji ATV. Sanda Rašković Ivić je rekla:"Srebrenica je bila zločin, zbog kog ne treba da budemo ponosni."- Pitanje voditelja: "Koji...Koja vrsta zločina?" - Odgovor Sande Rašković Ivić:"Ona je bila genocidni zločin". Ovom sramnom izjavom potpredsednica  Jeremićeve stranke, je teško i neopravdano osudila srpski narod kao genocidni. Ona je optužila i Republiku Srpsku i Republiku Srbiju za genocid. U novembru 2013. gospođa Rašković, je izjavila za hrvatski medij „Šibenik in“: "Teška srca moram priznati, Hrvatska je imala pravo na uspostavu jurisdikcije u Kninu". Ovom izjavom gđa SRI je opravdala hrvatske zločine nad Srbima, počinjene u «Bljesku» i «Oluji». Siniša Kovačević, potpredsednik NS je jedan od šampiona među preletačima (SKJ,SPO,NSP, DSS, SOF, NS).

Vuk Jeremić

Jeremija Vuk Branković je povezan, i sa domaćim i sa međunarodnim kriminalcima. Setimo se da su u Njujorku u novembru 2017., uhapšeni Patrik Ho i Šeik Tidian Gađio. Obojica su bliski saradnici i finansijski partneri Vuka Jeremije Brankovića, dugi niz godina. Patrik Ho je bivši ministar unutrašnjih poslova Hong Konga, i finasijer Jeremijine NVO i PR Agencije. Šeik Tidian Gađio je bivši šef diplomatije Senegala, i član Savetodavnog odbora Jeremijine NVO. Gađio je postao svedok saradnik protiv Patrika Hoa. Patrik Ho je 2019. godine, pravosnažno osuđen u SAD, na tri godine zatvora. Patrik Ho je Jeremiji i njegovom institutu „donirao“ 5,3 miliona dolara! Jeremija Vuk Branković je od 2007. do 2016., dvadeset i jedan  put bio u Hong Kongu. Kineske vlasti su 2018. godine, uhapsile najvećeg Jeremijinog „donatora“ i partnera – megatajkuna Ji Đianminga (šef Patrika Hoa) zbog pronevere 38 miliona dolara. Jeremija Vuk nikada nije odgovorio na optužbe o saradnji sa kriminalcima Hoom, Gađiom, Đianmingom i Emilijom Lozojom. Među najznačajnijim „donatorima“ Jeremijine NVO od 2013. do 2017.,su kompanije (iznosi su u dolarima): iz Hong Konga- “State Energy HK Limited”-2.970.000; “China Energy Fund Committee”-1.000.000.; “Fei Ying International Limited”-300.000; iz Ujedinjenih Arapskih Emirata- “Horizon Companies Est Admin”- 200.000; iz Monaka:“Brownstones Investment“- 200.000; iz Katara: Misija pri UN -120.000 i katarska Ambasada u Berlinu-200.000; sa Devičanskih ostrva-“China Environmental Energy Holdings”-300.000 i „Estix Technology Corporation”- 300.000; iz Švajcarske- “Smart Engineering Ltd”-200.000. Jeremijinoj PR Agenciji je u istom periodu uplaćeno  1.330.000 dolara od CEFC-a. Ukupno 7,12 miliona dolara. Jeremija Vuk je više puta uhvaćen da govori neistinu u medijima. Prošle godine je na televiziji N1, odgovarajući na pitanje o poreklu svog bogatstva, ne trepnuvši obmanuo javnost izjavom da je zaposlen kao član borda jedne međunarodne kompanije, što je ova kompanija demantovala. Jeremija je 2. januara 2019., slagao da Putin prezire Vučića. Četiri dana kasnije Putin je odlikovao Vučića jednim od najviših ruskih ordena. Jeremić je 17.03.2019., slagao da Vučić pada do Uskrsa 2019.! Prođoše dve godine, a Vučić ne da nije pao, već je ojačao, a SNS skočio sa 50 na 60 odsto.

Rezultati  bivšeg ministra inostranih poslova Vuka Jeremića su poražavajući - nezavisnost Kosova priznala je 91 država. Za narednih 6 godina to je učinilo samo još dvadesetak država. Jeremić, Tadić i B. Stefanović su prihvatanje nezavisnosti lažne države Kosovo od strane Srbije, doveli  do nivoa od 99%. Vuk Jeremić je uspeo da pregovore o KiM prenese iz nadležne UN, u nenadležnu EU. Jeremić je 2008. uspešno poturio domaćoj javnosti misiju Euleks, predstavivši je kao misiju UN. Jeremić je pred  Skupštinom UN, nesporno pitanje suvereniteta Srbije učinio spornim, štetočinskim predlogom Rezolucije kojom se traži mišljenje MSP (ICJ) o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. O Jeremićevim belosvetskim „nestašlucima“ objavljeni  su veoma uverljivi podaci. Tokom petogodišnjeg mandata Jeremić je na svoja luksuzna ministarska putovanja potrošio više od 3,6 miliona evra iz budžeta. Jeremić je sebi dodelio i 55.000 evra dnevnica, čime je duplirao iznos svoje petogodišnje plate. Državni revizori su još 2011. utvrdili nezakonito poslovanje MSP  pri kupovini deviza preko menjačnice “Trange-frange“ i pri plaćanju prema firmi “Aeroklub” u ukupnom iznosu od oko 360.000 evra. Jeremić je za 5 godina turističkog ministrovanja (1820 dana), na službenom putu proveo oko 960 dana - preko 2,5 godine! Prema podacima MSP, za 5 godina Jeremić je na avionske letove potrošio više od 3.330.000 evra, a na noćenja u najelitnijim hotelima preko 220.000 evra. Štetnim ugovorom koji je 2012. godine Jeremić potpisao sa "Energoprojektom", Srbija je, sumnja se, oštećena za više od 5,2 miliona evra.

„Za izdajice,tužibabe i cinkaroše u beogradskim školama uvodi se novo priznanje-vukovac. Po imenu onog Vuka, koji je, prema narodnoj pesmi, izdao na Kosovu.“         Dušan Radović


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija