• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

25.11.2021

17:30

SRBIJA DO ZIMBABVEA! Vlada Srbije dala saglasnost, u ovim zemljama otvaramo ambasade i konzulate!

Politika

SRBIJA DO ZIMBABVEA! Vlada Srbije dala saglasnost, u ovim zemljama otvaramo ambasade i konzulate!

Podeli vest

Vlada Srbije donela je danas odluku o otvaranju ambasade Srbije u Kraljevini Bahrein, kao i odluku o otvaranju konzulata u Harareu u Republici Zimbabve i postavljenju počasnog konzula u toj zemlji

Takođe, Vlada je dala saglasnost o otvaranju konzulata Severne Makedonije u Srbiji.

Na današnjoj sednici Vlada Srbije je usvojila Uredbu o tržišnoj premiji i Fid-in tarifi kako bi se ostvarili ciljevi osnaživanja energetske bezbednosti, jačanja održivosti energetskog sistema i očuvanja životne sredine, a na šta se Srbija obavezala potpisivanjem Sofijske deklaracije o „Zelenoj agendi za Zapadni Balkan" 2020. godine.

Srbija je ovim preuzela obavezu sprovođenja mera u oblasti sprečavanja klimatskih promena i zagađenja, razvoja energije i biodiverziteta, mobilnosti i cirkularne ekonomije, održive poljoprivrede i proizvodnje hrane. Jedan od ciljeva postavljenih ovim dokumento je i razvoj tržišnih modela za korišćenje obnovljivih izvora energije.

Vlada je danas usvojila i Predlog zakona o pravima korisnika usluga privremenog smeštaja u socijalnoj zaštiti kojim se dodatno unapređuje položaj korisnika tih usluga, bez diskriminacije, pod ravnopravnim uslovima, uz aktivno, efektivno i informisano učešće svih lica koja učestvuju u donošenju odluka, a koje utiču na život i prava korisnika, u skladu sa pristupom zasnovanim na ljudskim pravima.

Zaštita prava korisnika usluga privremenog smeštaja u socijalnoj zaštiti omogućava kontinuirano osposobljavanje korisnika za samostalan život, puno i ravnopravno učešće u društvu i ostvarivanje socijalne inkluzije kroz proces deinstitucionalizacije.

Usvojen je i set izmena i dopuna zakona iz oblasti prosvete koji se odnose na predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, a koje omogućavaju formiranje Nacionalnog ispitnog centra kao važnog segmenta u realizaciji projekta državne mature.

Na sednici je osnovano Koordinaciono telo za sprovođenje operativnog plana za sprečavanje korupcije u oblastima od posebnog rizika, čiji je cilj uspostavljanje koordinacije sprovođenja antikorupcijskih mera na najvišem političkom nivou uz političku i institucionalnu odgovornost visokog rukovodstva za realizaciju strateških mera u toj borbi.

Ovom odlukom jasno je definisana koordinacija i saradnja različitih aktera koji su zaduženi za sprovođenje i praćenje sprovođenja Operativnog plana, što je sve sastavni deo Revidiranog Akcionog plana za Poglavlje 23.

Vlada je usvojila i Program finansijske podrške sportskim organizacijama u otežanim ekonomskim uslovima usled pandemije virusa COVID - 19, koji ove godine podrazumeva podršku za sportske klubove u iznosu od 1,2 milijarde dinara. Novčana sredstva biće uplaćena klubovima iz prve i druge lige, u muškoj i ženskoj konkurenciji u kolektivnim, individualnim i paraolimpijskim sportovima.

Sredstva će biti dodeljena za dalji razvoj košarke, odbojke, vaterpola, rukometa, karatea, džudoa, rvanja, taekvondoa, boksa, tenisa, stonog tenisa, veslanja, kajaka, plivanja i streljaštva i paraolimpijskog sporta, a predviđena su i ulaganja u sportsku infrastrukturu, kako bi se omogućili adekvatni uslovi za treniranje širom Srbije.

Na sednici je usvojena Uredba o utvrđivanju prostornog plana područja posebne namene predela izuzetnih odlika „Vlasina“ kojom je to područje kategorisano kao prirodno dobro od izuzetnog značaja za Srbiju, odnosno zaštićeno prirodno dobro prve kategorije. Usvajanjem ovog dokumenta stvoreni su preduslovi za realizaciju regionalnih i lokalnih razvojnih interesa 13 opština Jablaničkog i Pčinjskog okruga, a koji se odnose na zaštitu životne sredine i poboljšanje kvaliteta življenja lokalnog stanovništva, unapređenjem infrastrukturne i komunalne opremljenosti i razvojem privrede.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)
Live TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)

Sukob u Gazi eksalira i čini se da se širi na druge frontove. Izrael odlučan da odgovori na napad Irana. Da li zaista Netanijahu gura SAD u rat protiv Irana? Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su bivši potpukovnik KOS-a Ljuban Karan i politikolog, prof. dr Vladimir Pavićević. Uživo u program iz Frankfurta uključio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o tome na koji način Nemačka posmatra ovaj rat. U drugom delu emisije gosti su govorili o ratu u Ukrajini. O ovoj temi govorio je i kapetan garde Branislav Živković koji se putem vajber linka uživo uključio u program.

15.04.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija