• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

26.11.2021

07:00

(VIDEO) SRBIJA PROTIV HRVATSKE I NATO, KORNETI PROTIV JAVELINA... Kad uporedite dva najpoznatija protivoklopna sistema, biće vam jasno zašto su komšije i Alijansa poludeli...

Politika

(VIDEO) SRBIJA PROTIV HRVATSKE I NATO, KORNETI PROTIV JAVELINA... Kad uporedite dva najpoznatija protivoklopna sistema, biće vam jasno zašto su komšije i Alijansa poludeli...

Podeli vest

Region je na nogama zbog isporuke ruskih Korneta Srbiji. Ovo posebno boli Hrvatsku, ali i zemlje NATO u okruženju. Srbija je do sada važila za oklopnu silu, ali su iz Alijanse isticali da srpske tenkove čekaju njihovi brutalni protivoklopni sistemi, pre svih Javelini... Računali su valjda da Srbija nema čime da zaustavi njihove oklopne jedinice... Sada su potučni i prestravljeni...

Pa hajde da vidimo u čemu je razlika između Javelina i Korneta i koji je sistgem bolji! Mnogi vojni eksperti upoređivali američki protivtenkovski vođeni raketni sistem treće generacije FGM-148 Javelin sa ruskim Kornetom. 

U Rusiji su mnogi pretpostavljali da oružje američke proizvodnje, koje je isporučeno zemljama neće biti efikasno koliko se pretpostavlja, i da je koplje (javelin) je skupo samoubilačko oružje. Poređenje je pravljeno za Ukrajinu, ali važi i za sve ostale zemlje koje raspolažu ovim sistemima. 

Protivtenkovski vođeni raketni sistem Javelin je odbrambeno oružje. Čak i ako zamislimo da se ruski tenkovi ulete u bojno polje, protivtenkovski raketni sistem iz SAD ne bi mogao da zaustavi kolonu T-90AM, pa čak ni da potuče T-72 (Srbija ima ove tenkove u svom arsenalu, i to značajno unapređene)

Sistem Javelin može efikasno ciljati metu sa udaljenosti ne veće od dva kilometra. Pre ispaljivanja projektila, potrebno je koristiti tečni gas za hlađenje glave za navođenje rakete opremljene termovizirom. Ovaj proces traje najmanje 30 sekundi. Istovremeno, da bi se proizveo hitac, potrebno je izvesti najmanje četiri druge operacije, a kamoli stvarno gađanje dinamičke mete.

Reč „dinamičan" ovde nije suvišna, jer se tenkovi obično koriste na prilično ravnom terenu. U slučaju da operater izvrši sve gore navedene manipulacije sa kompleksom Javelin u neposrednoj blizini rezervoara koji se približava, lako je predvideti da će proces dovesti do trajnog gubitka operatera.

(VIDEO) SRBIJI STIŽU KORNETI IZ RUSIJE DO KRAJA GODINE - OVAJ SISTEM JE ZA NAS VAŽNIJI I OD S-400! Vučić i Putin zaledili NATO i region, naša vojska je već brutalna, a sa ovim...

Brzina tenka nije nikome tajna, tako da je pitanje pronalaženja dobro obučenog kamikaze spremnog da se žrtvuje dok pokušava da puca na tenk.

Istovremeno, ispaljivanje hitaca iz kompleksa Javelin sa udaljenosti veće od 2,5 kilometara je tehnički nemoguće. Očigledno, lansiranje projektila sa udaljenosti manje od jednog kilometra ubija svaku nadu da će vojnik preživeti ovaj "sat slave".

Sistem Javelin, koji dolazi kao zamena za stari dobri M47 Dragon iz 1980-ih, proizveden u SAD, ima još jednu veliku manu. Termovizijska matrica može lako podesiti operatere. Takva raketa ne razlikuje metu od opšte termičke pozadine terena, ako objekat ima stabilan potpis infracrvenog spektra. Drugim rečima, sistem Javelin možda neće otkriti stacionarni cilj i uzeti ga za prirodni teren.

Pored toga, uzastopni hitac dve rakete na jednu metu iz ovog oružja treće generacije dezorijentiše drugu raketu, koja neće moći da uhvati cilj zbog toplotnog traga od prve rakete.

Rusija i Belorusija ujedinjene! Zašto su lovci preletali granicu, DEŽURNE SNAGE PVO POVEĆANE?!

Desilo se da je sistem Javelin skup (po 80.000 dolara), netačan i neefikasan.

Poređenja radi, ruska protivtenkovska vođena raketa Kornet je sposobna da gađa rakete sa udaljenosti do deset kilometara. 

Cena jednog sistema je oko 30.000 dolara, a dolazi uz raketu. 

Potvrđena probojnost sistema je 1.000-1.200 mm. Ruski sistem koristi lasersko označavanje cilja, što isključuje toplotne smetnje. 

Naravno, laserski zrak demaskira poziciju operatera, ali je malo verovatno da će operater ruske protivtenkovske vođene rakete biti ranjiviji od operatera Javelin. Da krunišemo sve, proces obuke za korišćenje Korneta je mnogo jednostavniji od onog kod Javelina.

 

Pogledajte i 10 najboljih protivoklopnih sistema na svetu!!!

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milan

pre 2 godine

Pa Vi stvarno prizivate ponavljanje 99 te. To što mi nabavljamo ne treba da se diže prašina nego da se u najvećoj tajnosti nabavlja.

Mate

pre 2 godine

Lažu. Hrvatska nema Javeline, nego samo par komada na Kiowama. Kiowe večinom nose Hellfire, ali ima nešto malo Javelina. Hrvatska za vojsku je kupila Izraelski Spike, nedavno, čini mi se 2000 kom. Zašto se laže u naslovima, pa zato što su tako u mogučnosti, hahaha

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija