• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

30.11.2021

15:10

NAŠE ZEMLJE SE VEĆ 60 GODINA BORE ZAJEDNO! Zato je podrška Konga o lažnoj državi Kosovo važna za Srbiju!

MUP Srbije

Politika

NAŠE ZEMLJE SE VEĆ 60 GODINA BORE ZAJEDNO! Zato je podrška Konga o lažnoj državi Kosovo važna za Srbiju!

Podeli vest

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin zahvalio je danas u Beogradu u razgovoru sa potpredsednikom Vlade i ministrom unutrašnjih poslova, bezbednosti, decentralizacije i običajnih pitanja Demokratske Republike Kongo Danijelom Aselom Okitom Vankoiem, toj zemlji na njenoj principijelnoj poziciji poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije

- Naše zemlje već punih 60 godina sarađuju, naše zemlje već 60 godina dele zajedničku borbu za principe međusobnog poštovanja u međunarodnom pravu. Zato sam posebno zahvalan Vladi Konga zbog principijelne pozicije kada je u pitanju poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije i doslednom svrstavanju uz sve stavove naše zemlje kada je u pitanju borba sa pokušajima političke zloupotrebe od strane lažne države Kosovo - rekao je Vulin nakon sastanka sa ministrom Vankoiem.

On je istakao da Kongo na svim međunarodnim forumima glasa za Republiku Srbiju i posebno se zahvalio na podršci na zasedanju Interpola, što je, kako je naglasio, i njihovim glasom sprečeno da „lažna država Kosovo“ postane član ove važne policijske organizacije.

- Zato glas Konga, koji je glas podrške politici Republike Srbije kada je u pitanju lažna država Kosovo, nama mnogo znači. Zahvalni smo što će Kongo nastaviti čvrsto da podržava Srbiju u njenoj borbi za poštovanje međunarodnog prava - kazao je ministar i izrazio zadovoljstvo što je Kongo izabrao baš Srbiju za partnera.

Policijska saradnja između Srbije i Konga

Govoreći o policijskoj saradnji između Srbije i Konga, ministar je rekao da je na sastanku bilo reči o konkretnoj saradnji dva ministarstva, koja će doprineti većoj bezbednosti građana obe države i koja će pripadnike dve policije učiniti opremljenijim i obučenijim.

Potpredsednik Vlade i ministar Vankoi podsetio je da su oktobra 2019. godine predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Demokratske Republike Kongo Feliks Antoan Čisekedi Čilomba izrazili volju da se odnosi između dve države intenziviraju.

Vankoi je istakao da je u sklopu produbljivanja saradnje usledila poseta ministra za regionalnu saradnju i integracije Konga Didijea Mazemba Mukanzu, koji je bio predstavnik te države na Samitu nesvrstanih, koji je oktobra ove godine održan u Beogradu.

Dodao je da se u sklopu učešća na Samitu nesvrstanih ministar Mazemba Mukanzu sastao i sa ministrom spoljnih poslova Srbije Nikolom Selakovićem i da su dva ministra razmenila gledišta o aspektima političke i ekonomske saradnje.

- Upravo u tom kontekstu vi ste, ministre Vulin, bili ljubazni i pozvali me u posetu kako bismo razvili saradnju u oblasti unutrašnjih poslova. Jako je važno da jačamo saradnju između naše dve države i razmatramo sporazume koji između nas već postoje - rekao je ministar Vankoi.

Podsetio je na postojeću zajedničku deklaraciju u oblasti unutrašnjih poslova između Konga i Srbije iz 2011. godine i naglasio da je saradnju između dva ministarstva unutrašnjih poslova potrebno ojačati, a da je korak u tom pravcu i današnja poseta Srbiji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija