• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

30.11.2021

19:54

DA LI SE IZMENA USTAVA ODNOSI NA KOSOVO I METOHIJU?!

Politika

DA LI SE IZMENA USTAVA ODNOSI NA KOSOVO I METOHIJU?!

Podeli vest

Predsednik Skupštine Ivica Dačić naglasio je, nakon što je raspisao republički referendum o promeni Ustava, da se promena Ustava odnosi samo na odeljak koji se tiče izbora sudija i tužilaca, i da nema veze sa pitanjem preambule o Kosovu i Metohiji

- Smatramo da je u interesu Srbije da se potvrdi odluka paralmenta i da će to biti veliki korak napred i na evropskom putu, ali i za reforme koje se odvijaju svih ovih godina - rekao je Dačić.

Promena ustava i referendum tiču se, kako jer istakao, samo vladavine prava i pravosuđa.

Dačić je pozvao sve gradajne da izađu na referendum.

- Naš stav je potpuno jasan - KiM je sastavni deo Srbije. Referendum nema veze ni sa raznim pitanjima koja se politizuju u poslednje vreme i koriste za brutalno kršenje zakona i Usrava, a tiču se blokada saoraćajnica, napada na političkim neistomišljenjike - dodao je.

Naglasio je da na refenedumu nema pobednika jer to nisu izbori, ali da želi Srbiji da pobedi na referendumu i da uradimo sve što je u interesu Srbije.

Predsednik parlamenta raspisao je večeras republički referendum o promeni Ustava, u delu koji se odonosi na pravosuđe, za 16. januar kada će se građani od 7 do 20 sati izjašnavati o pitanju "Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije?", zaokuržujući odgovor "DA" ili "NE".

Foto: TANJUG/ Sava Radovanović

Predsednik Skupštine Ivica Dačić



Promena Ustava zahteva dvotrećinsku većinu, podsetio je Dačić i naglasio da je današnja odluka doneta na taj način i samim tim ima izuzetno veliku i političku snagu.

Dodao da će nas u budućnosti čekati verovatno dosta rasprava i o drugim pitanjima koja bi trebalo da budu predmet razmatranja bilo da je reč o zakonima ili Ustavu.

Podsetio da pripada SPS čiji je predsednik bio Slobodan Milošević i čiji je Ustav podrazumevao teške i tvrde promene, tj. da su ustavne promene važe samo ako glasa više od 50 odsto upisanih birača.

- Koštuničina i Tadićeva vlada je 2006. predložila novi Ustav, želeći da raskine sa Miloševićevim Ustavom i postavila novi kriterijum da je za neka pitanja i odluke potrebno da glasa da bi referendum uspeo potrebna većina izašlih, i to je i ovoga puta tako - rekao je Dačić i naglasio da ponavlja da to nema veze sa ovim sazivom već sa 2006. i vladom Borisa Tadića i Vojislava Koštunice.

Dačić je naglasio da je Srbija dva puta dobila pozitivno mišljenje od Venecijanske komisije vezano za predložene ustavne promene.

Dačić je republički referendum raspisao radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava nakon završetka posebne sednice parlamenta na kojoj su usvojeni Predlog Akta o promeni Ustava Srbije, Predlog Ustavnog zakona za sprovođenje tog akta i Predlog odluke o raspisivanju referenduma.

Promene se odnose na sudove i javna tužilaštva, na koje se Srbija obavezala u procesu evrointegracija.

One se ne odnose na preambulu u kojoj je navedeno da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije.

U sali je, kada je glasano bilo prisutno 196 poslanika, 193 koji su usvojili akte i odlučili da odluka može da stupi na snagu odmah.

Ministarka pravde Maja Popović rekla je da je Usvajanje akta o promeni Ustava i Ustavnog zakona za njegovo sprovođenje, važno za građane Srbije ne samo zato što to traži EU, ili neka međunarodna organizacija.

Popović je podsetila na razloge za promene Ustava, koje imaju za cilj, između ostalog, povećanje pravne sigurnosti gradana, pravnu zaštitu i suđenje u razumnom roku.

Dodala je da je promena Ustava u oblasti pravosuđa uslov za dalju reformu pravnog sistema, vladavinu prava, a što će između ostalog omogućiti bolje ocene i napredak Srbije u procesu evrointegracija.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Gleichschaltung

pre 2 godine

Које реформе? Јел' то Пачић мисли на озваничење тоталитаризма, да СНС мафија и саучесници потпуно преузму извршну, судску и законодавну власт? Тоталитаризам као у нацистичкој Немачкој... Чак желе да праве и национални стадион по узору на онај у Нирнбергу (Deutsches Stadion) да би вођа држао говоре.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija